ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:269/376)

Murzynek z makiem i bakaliami 85

dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto to 24 cm. Możecie również wykorzystać dłuższą keksówkę. Co więcej, jeśli nie posiadacie akurat tych rodzajów mąk co w przepisie(...)śmiało możecie je podmienić na takie co macie pod ręką. Za parę dni jeszcze przed świętami podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie będą pasowały na święta.     Wartość

zdrowo i aktywnie
Murzynek z makiem i bakaliami 191

akurat tych rodzajów mąk co w przepisie śmiało możecie je podmienić na takie co macie pod ręką. Za parę dni jeszcze przed świętami podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie(...)Składniki: ▸150 g maku ▸150 g mąki gryczanej  ▸130 g mąki orkiszowej  ▸150 g bakalii (u mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki) ▸2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe) ▸70 g oleju ▸2 małe banany (najlepiej dojrzałe) ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸2 łyżki kakao polewa ▸100 g masła ▸4 łyżki kakao ▸3 łyżki mleka  ▸słodzik/cukier

Zdrowie i pysznie na talerzu
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 120

łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast  zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika(...)dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką.  Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam  na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika

nietadieta
Piernik z powidłami i czekoladą 80

Piernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam(...)głównym  składnikiem jest mąką pszenna. Krem czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 3-4  łyżki mleka 2 łyżki mielonych orzechów  25 g masła Dodatkowo:  powidła ze śliwek włoskie orzechy Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło

Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 149

dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka 26 cm) -360 g mąki orkiszowej -3 jabłka -1 marchewka -100 g orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych -100 g śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Świąteczny keks z bakaliami 159

mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.) Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę  przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone

Anielskie wypieki
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 155

pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia.    ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosowy torcik 109

garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami) łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki wody MASA 3/4 szklanki nerkowców 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą na 10 min, to samo robimy z nerkowcami. Płatki jaglane mielimy na mąkę, po czym blenujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Ciasto dokładnie mieszamy i ubijamy, następnie

healthy dreams
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem 144

Ciasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny z owocami i kruszonką 163

równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny

Trzeci talerz
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 151

muszę go spróbować. Zamiast śliwek użyłam brzoskwiń, bo mieliśmy ich wtedy bardzo dużo. Były to brzoskwinie z drzewa, wybarwione ale jeszcze dość twarde i niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:)  Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta

les mirabelles
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 232

przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się  :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła

kulinarnyJa
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 173

startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy

Moniki Smakołyki
Chutney śliwkowy 190

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego  schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki:800 g śliwek węgierek200 g cebuli70 ml octu winnego100

Kulinarne przygody Gatity
Domowy kompot 178

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania