propozycje. Pierwsza z nich to proste babeczki z pysznym kremem czekoladowym i dekoracją z ulubionych pralinek – ja wybrałam Ferrero ;) Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem 250 g serka mascarpone 1 tabliczka czekolady + pralinki Ferrero do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojoną w małe(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Serek wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby miał temperaturę pokojową. Czekoladę na krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy nie jest już gorąca mieszamy energicznie
Ciastkozercyciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, do uzyskania złocistego koloru. Składniki na masę: 250 ml schłodzonej kremówki 30% 250 g serka mascarpone
Pomysłowa kuchniabiałka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky(...)środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami kiwi i posiekaną deserową czekoladą. Przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier
KreatywnePinyjajka (6 szt.) mąka pszenna (150 g) mąka ziemniaczana (50 g) cukier (200g) Poncz : kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) likier amaretto (60 ml.) Krem : mascarpone (500 g) serek waniliowy homogenizowany (600 g) cukier puder (200 g) śmietanka kremówka 30% (600 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Dodatkowo : gorzka(...)kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy. 3.) Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę serową
RITA food channelwyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem(...)składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu
w mojej kuchnibitą śmietaną – niebo w gębie! Niezwykle proste w przygotowaniu a do tego prezentuje się znakomicie, więc pomyślałam że może komuś przyda się inspiracja na świąteczny stół 😉 Składniki na ciasto (forma 20-22 cm): 6 jajek o temperaturze pokojowej 90 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii(...)laktozy: 800 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Składniki na krem z nabiałem: 700 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Przygotować silikonową formę o średnicy 20-22 cmi lub posmarować tłuszczem metalową formą. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać
Ola la LCHFKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru
Szalona Kuchnia Ewelinykremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową
Słodki ZakątekNie ma to jak obdarowywanie bliskich upominkami – zwłaszcza tymi słodkimi :) Dzięki temu możemy pokazać jak ów osoby są ważne w naszym życiu i jak to
Kuchenne Wariacjeduży dojrzały banan 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka płatków migdałowych 1 jajko szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia A jak to zrobić: Płatki owsiane zmielić na mąkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładka masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Niewielką ilość ciasta nakładać na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię
Kuchnia w opałachwspominając już o centrach handlowych, gdzie sprzedawcy kuszą nas ich pięknym aromatem! Dziś mam Wam do zaoferowania według mnie jeszcze lepszą wersję ! Składniki : -> 1 opakowania serka mascarpone -> 2 jajka -> ½ szklanki mleka -> 1 szklanka mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 cukier waniliowy -> ½ łyżki oleju Dodatki(...)opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie : Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut [długość uzależniona od mocy gofrownicy]. Układamy najlepiej na kratce i czekamy kilka chwil, aby otrzymać
Jedz zdrowo żyj zdrowo!naleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy
Blondynka Gotujerzepakowy). Krem również czekoladowy, stabilny i bez grama żelatyny. Szczypta posypki i dzień czekolady godnie uczczony. Składniki na ok 18 szt: Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej: 95 g mąki pszennej 450 42 g ciemnego kakao holenderskiego (gorzkie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)soli 2 jajka (L) 80 ml oleju roślinnego 100 ml maślanki 2 łyżki ekstraktu kawowego Na krem : 200 g śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki ciemnego kakao przesianego 2 łyżeczki cukru pudru (można pominąć) Wykonanie : 1. Mąkę dokładnie przesiać wraz z kakao, proszkiem do pieczenia
vaniliowoczekoladowaJajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)równe blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.) składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką
Domowy Smak Jedzenia