brązowego lub białego (kryształ) Na samym początku nasz serek wykładamy do dużej miski, dodajemy do niego cukier - kryształ i miksujemy na wolnych obrotach aż stworzą jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder przesiany wraz z mąką. Tu akurat przesianie ich razem pozwala szybciej i wygodniej połączyć to później z resztą produktów. Jajka wbijamy do osobnej miski, rozbijamy(...)bardziej wyrazisty. Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie. Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak potraficie wmieszajcie je w nasze ciasto, uważajcie żeby owoce się nie rozpadły, oprószcie sernik z wierzchu cukrem. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy termoobieg
Kuba Gotujezastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na nadzienie śliwkowe, nasączenie i krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 120 g gorzkiej czekolady 2 małe kieliszki wódki (jeżeli robicie dla dzieci(...)suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Jeżeli macie również małą formę o średnicy 12 cm, to nieco ciasta odlać do niej i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika również można ciasto zrzucić na ziemię (dzięki czemu się odpowietrzy i wyrówna
Passions hobbies lifepierwsza rocznica mojego bloga. Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives- 1 i ½ łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz 2 szklanki wiśni(...)Czekoladę do masy serowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (musi być chłodna, ale płynna). Twaróg ucieramy mikserem cały czas na najniższych obrotach (nie napowietrzamy sera), dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną. Do gładkiego sera porcjami dodajemu cukier, a następnie – po 1 jajku (każde dodane delikatnie, ale dokładnie miksujemy przed dodaniem kolejnego). Do masy dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy
mojewypiekiinietylkojednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec pudelko mrozonych malin, czekolade i pobieglam do domu.Aromat goraczej czekolady szybko rozszedl sie po mieszkaniu. Zaraz potem dolaczyl do niego zapach podgrzanej konfitury malinowo-jezynowej. W tym momencie juz wiedzialam, ze bedzie to przepyszny tort. Tort czekoladowy z malinamiprzepis na biszkoptskladniki: 500g serka mascarpone 3 jogurty
Przysmaki Karolkitylko cukrem pudrem. Składniki: 175 g masła 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 5 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier był jak najmniej wyczuwalny. Porcjami dodawać mascarpone. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku i wlać esencję waniliową. Na koniec(...)wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować. Ciasto (powinno być gęste) przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gotową babkę wystudzić i polać lukrem lub posypać z cukrem pudrem
My simple kitchenszklanki cukru ½ szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: ½ kg rabarbaru ½ szklanki cukru ½ szklanki zimnej wody 1 cytrynowa galaretka Masa krówkowa: 25 dag serka mascarpone 25 dag kajmaku (masa krówkowa) 100 ml śmietany kremówki 30% Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: Prażone na suchej patelni migdały do dekoracji Wykonanie torciku(...)cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy żółtka mieszamy chwilę Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do ciasta za pomocą rózgi od miksera. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30 minut lub do suchego patyczka
Wanilia i Kardamondrobngo cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500 g kremowego serka, ja użyłam Wieluń z wiaderka 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru masa śmietankowa 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone starta czekolada oraz 2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml ) Biszkopt Składniki przygotować wcześniej(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek. Całość miksować aż składniki się połączą. Masa śmietankowa Serek maskarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka. Złożenie ciasta Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć
Monia miesza i gotujerodzinę i P. :) A teraz już bez dłuższych wstępów zapraszam na... Ciasto z białą czekoladą i kremem nugatowym oraz polewą kajmakową porcja na tortownicę o średnicy 24 cm Na ciasto potrzebujemy: 200 g dobrej jakości masła + trochę do natłuszczenia tortownicy 180 g brązowego cukru demerara 180 ml ciepłej wody 200 g białej czekolady 1 łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę
Ratunku obiadUwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy jest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1
Gotuj z MąkąSkładniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MojaQchnia.plWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas zajadania się przede wszystkim babkami, mazurkami i oczywiście jajkami, w każdej z możliwych postaci ☺ Dzisiaj propozycja na zimną przekąskę, w
Ania i Marcin gotująpudru 1 banan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 150 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% 1 opakowanie fixu do śmietany sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem w misce(...)śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące. Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach. W tym czasie
Bon appetit mon amiełyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy(...)Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym
kgwjanczewo