jajka 50g cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli polewa 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka jogurtu greckiego Wykonanie: CIASTO - mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier i żółtko, posiekać i szybko zagnieść - ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto rozwałkować(...)zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka, co powoduje, że po jednym kawałku chętnie sięgniemy po następny
Smakołyki Berenikispore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić
maniapieczeniajajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
My simple kitchenczasu zamiennie z jajecznicą naleśniki, które zawsze przygotowuje Piotrek. Tym razem przygotował swoje popisowe pomarańczowe naleśniki, wykorzystując mój ulubiony sok pomarańczowy zamiast mleka w cieście. Do przygotowania naleśników można wykorzystać sok z pomarańczy, ale jeśli mamy pod ręką 100 % sok pomarańczowy od Tymbarka to mamy spore ułatwienie, nie potrzebujemy brudzić wyciskarki do cytrusów tylko odkręcić nakrętkę. Dodatkowo na stole znalazła(...)cały dzień. Gdybyśmy pokusili się aby z tych naleśniki przygotować crêpes Suzette to byśmy mieli potrójnie pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu. Składniki na 2 duże naleśniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki soku pomarańczowego Tymbark 2 jajka, szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei, najłatwiej nakładać
Chilli Czosnek i Oliwałyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto
Food Squarekandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 400 ml brandy ( sherry lub rumu ) oraz dodatkowo 2-3 łyżki do polania ciasta 300 g cukru trzcinowego 250 g masła 1 pomarańcza ( starta skórka) 4 duże jajka 500 g mąki 1 czubata łyżeczka imbiru 1 ½ czubatej łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bakalie pokroić na małe kawałeczki. W dużym garnku rozpuścić masło i cukier. Wrzucić owoce, startą skórkę z pomarańczy i wlać alkohol. Gotować przez około 5 min. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Jajka roztrzepać i dodać do wystudzonych owoców. Wymieszać. Mąkę połączyć z sodą i przyprawami korzennymi i stopniowo dodawać
maniapieczeniaduży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych cukier karmelizujemy na suchej patelni, zalewamy brandy, dolewamy sok wyciśnięty z cytrusów wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy
Luźna KuchniaPrzepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem. Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)naszą masę, wylewamy do foremki i w 180-190 stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki
Apetyczna babeczkaTo ciasto stało się ostatnio dość popularne . Na internecie pojawia się co najmniej kilkanaście różnych przepisów na ten deser. U mnie dziś moja wersja
Malinowa Kawiarenkamaszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest tyle wspaniałych przepisów na ciasta z wykorzystaniem właśnie czerwonych pomarańczy, i mam ochotę wszystkie je wypróbować! Od teraz to zdecydowanie jeden z moich ulubionych owoców
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarogu 1 żółtko 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża) Do smażenia masło klarowane 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki i ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtko, cukry, skórkę pomarańczową i wymieszać. Zimne naleśniki
Ala piecze i gotujepapierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-33 minuty. Po tym czasie wyciągam biszkopt i upuszczam go z wysokości 40 cm na blat. Studzę, wyciągam z formy i odklejam papier. Ponownie wkładam go do tortownicy. Biszkopt nasączam sokiem z pomarańczy i nalewką. Warstwa(...)pomarańczowa Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody. Odstawiam do wystygnięcia a potem umieszczam w lodówce, by mocno się zagęściła. Na powierzchni biszkoptu układam wyfiletowane cząsteczki pomarańczy i zalewam bardzo gęstą galaretką. Ciasto odstawiam do lodówki by galaretka stężała. Mus czekoladowy Mleko podgrzewam, dodaję połamaną w kostki czekoladę i rozpuszczam. Ściągam z ognia. Żelatynę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody
Mango Papajaserem Rolada serowa z napisem przyślij przepis SKŁADNIKI: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 1 łyżka MASA SEROWA ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka DODATKOWO pomarańcze - 0,5 szt kiwi - 1 szt PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić(...)śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Zelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Kiwi obrać, pokroić na plastry, pomarańcze na półplastry. Masę serową wyłożyć na ciasto, na masie ułożyć owoce. Zwinąć ciasto w roladę, następnie zawinąc w papier i odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusizimnego mleka 2 szkl. mąki garść skórki kandyzowanej skórka starta z 1/2 pomarańczy + trochę do dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu pomarańczowego 1-2 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać Ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem przed samym snem. W dużej misce rozkruszyć równą(...)przestygnie, wyjąć je z formy na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i udekorować świeżą skórką startą z pomarańczy - u mnie akurat pokrojona w drobną kostkę
Grunt to przepis!