Kolejny etap i zaproszenie od Darii do Wspólnego gotowania z Formułą. Tym razem witamy w Stanach Zjednoczonych. Przyznam, że baaaardzo długo zastanawiałam się nad kulinarnym wyborem
mojewypiekiinietylkołyżek oleju Kujawski "Cytryna i bazylia", sok i skórka otarta z połowy pomarańczy, 10 łyżeczek cukru pudru trzcinowego, 1-2 łyżki grubego brązowego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 10 listków melisy cytrynowej, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie). Przygotowanie: Na papierze do pieczenia odrysować dno formy do pieczenia. Na papierowym krążku(...)majonezu. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier i szczyptę soli. Dodać majonez, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać
SzczyptaSmaQdrożdżami... też lubicie ten zapach?Ciasto:* mąka- 375 g* drożdże- 30 g* mleko- 125 ml* cukier trzcinowy- 60 g* masło- 75 g* jajko- 1 szt.* powidła śliwkowe- 3 łyżki* migdały- 100 g* śliwki- 7 sztuk* szczypta soliLukier:* cukier puder- 70 g (ja użyłam cukru trzcinowego niemielonego stąd widoczne kryształki i brązowy kolor)* sok z pomarańczy/cytryny- 2 łyżkiCiasto:Do miski(...)luźno w tortownicy (tak, by nie stykały się).Pozostawić do napuszenia na 10 min.Piec ok. 40 min. albo do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero po kilku minutach.Lukier:Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy/cytryny i posmarować nim wierzch ciasta.Smacznego! :)* kroiłam na większe kawałki (ok. 2 cm) i dlatego wyszło mi tylko 10 ślimaczków o wielkości standardowej bułki
Kraina Miodem Płynącaserek i białku utrzeć na gładki krem.Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi, formując ciasteczka. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z kremówką.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić.Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Zagotować w małym garnku z sokiem z pomarańczy i cukrem. Kiedy zmięknie, zdjąć z ognia, dodać namoczoną wcześniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki soku z cytryny kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby Wykonanie: 1. Ciasto: Masło z cukrem utrzeć w misie robota, dodawać po jednym żółtku, do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. 2. Mąkę przesiać z proszkiem i małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. 3. Białka ubić na sztywną pianę
Pasja Smaku...czyli jak poprawić sobie humor przed ciężkim tygodniem :) Jesienne smaki powoli wkraczają do blogosfery. Coraz częściej znajdujemy pomysły na rozgrzewające ciasta lub ciasteczka z owocami jesieni
Chocolate Muffin Blogkarobowo -kokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę usmażyć? Szybciej będzie! Takie ciasto z patelni :) Smakuje tak samo jak to pieczone. Brakowało mi tych fasolowych dziwności-pyszności :) Wczoraj praktyki - dzisiaj dzień wolny - od jutra znów praktyki, miesiąc, 8 godzin dziennie...Dlatego dzisiaj
breakfast of dreamsMuszę nieskromnie przyznać, że jestem baaardzo zadowolona ze smaku i wyglądu ciasteczek-pierożków z rabarbarowo-pomarańczowym nadzieniem. Genialny smak to nie tylko zasługa dżemu z delikatnym
Przepisy Aleksandryrodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła. W międzyczasie do rondelka wrzucić
Gosia gotujeO tym, że kocham serniki to już chyba pisałam... Tym razem miałam zachciankę na sernik z pomarańczami... Przeszukałam różne strony i znalazłam... Masę serowo-pomarańczową
Miksturownikciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g(...)piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić. Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały
Pudełko rozmaitościmogła słodkim „ulepkiem”, ale tak nie jest. Do masy budyniowej dodawany jest sok z cytryny, a biszkopty namaczane są w soku z pomarańczy. Do tego najlepiej dobrać kwaskowatą konfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu
Relaxtimemieszamy.4. Łączymy składniki płynne z sypkimi w jedną masę, którą wykładamy na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 minut aż ciasto zrobi się elastyczne. Po czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy.5. Uformowane w kształt kuli ciasto przekładamy do lekko naoliwionej
UgotujmyTo.plmoment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja(...)szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem do ok. 2 cm powyżej poziomu maku; zagotować
Jem więc Jestemświąteczne wypieki! Przez niemalże wiosenną pogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu, korzenne kruche ciasteczka i... Sama
Pożeraczka, czyli raz adobrze