protest ;) A dziś proste, szybkie i zdrowe śniadanie lub deser. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego użyj zwykłego - w tym przypadku wa nilin owy używany do ciast raczej nie będzie pasował :) Pomarańczę (nie pomarańcza!;P) możesz zastąpić borówkami, truskawkami, jagodami, mandarynkami... itd ;) Deser przygotowany na konkurs belVita. Składniki (2 porcje): - małe opakowanie jogurtu greckiego - 170 g - 3 łyżeczki
Kraina Tysiąca SmakówŁucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej nadzienie: 100 g surowego marcepanu 75 g miękkiego masła 50 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 25 g rodzynek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować połową kremu, zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko, że sukcesem udanego sernika jest dobrej jakości ser. Ja już znalazłam swój ulubiony :) Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy o wadze 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy (dokładnie wyszorowanej i sparzonej(...)cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni
Moja DelicjaSkładniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy(...)resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche) Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Skórkę smażymy z 6 łyżkami cukru i jak najmniejszą ilością wody aż do momentu aż cukier
ciastkarnia na kruchym spodzieMasa serowa - 1 kg mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 4 łyżki soku z pomarańczy - 3 białka - starta skórka z 1 pomarańczy - 200 ml śmietany 12 % Przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy(...)Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu i pieczemy jeszcze 20 minut. Wierzch
Zainspirowana w kuchniprzybrania ciasta: nie jest to konieczne ale ja dodatkowo posmarowałam ciasto domowym dżemem malinowym, nawet nie dżemem tylko malinami ze słoika. 1-2 grejpfruty 2-4 pomarańczy w zależności jak bardzo chcecie upstrzyć ciasto. Owoce obrać, podzielić na cząstki i pozbyć się wszystkich, absolutnie wszystkich białych skórek. Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana z avocado dodając to tego
greenscarfsię je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji pepparkakor są pyszne! Mnie zawsze będą kojarzyć się z miłą wizytą w Ikea, tam kupiłam je po raz pierwszy(...)środku mąki zrobić zagłębienie. Jajko roztrzepać widelcem. Do powstałego zagłębienia wlać masę z rondelka i roztrzepane jajko. Mieszać dużą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie krótko wyrobić ciasto rękami. Ciasto będzie się lepić - nie należy podsypywać mąki, tak ma być. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto można np. przygotować wieczorem
maniapieczeniałyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g) 4-5 łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania) ok. 5 plasterków ananasów z puszki, pokrojonych w kostkę(...)dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok 1h-1j 15 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka. Krem. Serek Ricotta wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.comserka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: 1. Przygotować spód z kruchego ciasta: Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać kakao, cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć(...)dokładnie mieszałam aż żelatyna się rozpuści. Nadzienie zostawić do ostygnięcia. 3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją. 4. Przygotować gruszki: Gruszki obrać zostawiając ogonki. Do niewielkiego garnka wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Do wina włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez
Mama Gotujezawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka
Made By Mom And Sonwsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz: 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka, po jednym. Ucierać aż składniki połączą się. Dodać mąkę
maniapieczeniabrzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie na całej powierzchni smarujemy dżemem/konfiturą/marmoladą i kroimy na ok. 6cm plastry wzdłuż krótszego boku. Wybrane owoce myjemy, kroimy
Be Fit Be Stronggotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny i bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaciekawszego smaku)1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli2 łyżki masła2 łyżki gęstej śmietanysos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej(...)pokrój na cienkie plasterki. Włóż je do głębszej miski. Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki.Do jabłek dodaj mąkę, cukier, przyprawy, sok i skórkę z pomarańczy, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż jabłka do foremki, polej sosem karmelowym i posyp 2 łyżkami masła. Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój
Gotowanie to kochanie