ciasto z pomarańczą - 804 przepisów (strona:4/54)

Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem 160

pokojowej. Składnikiem, który nadaje mu wyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury są mielone migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta pomarańczy i soczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc(...)minut.Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rabarbar razem z sokiem, wymieszać łyżką.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik gotowany na cieście miodowym 758

całość masy mogłaby nie zmieścić się w wysokości obręczy tortownicy. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić go w niewiele większej formie, będzie wtedy niższy. Sernik gotowany na cieście miodowym Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 60g miodu 50g masła 50g cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g orzechów włoskich(...)zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) 150g cukru 150g masła 4 jajka 125ml mleka 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: CIASTO - masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać - mąkę przesiać z sodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść

Smakołyki Bereniki
Kremowa tarta pomarańczowa 171

wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę do tart. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180"C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dwie pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy je 25 g cukru, dodajemy skórkę z limonki i rum. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Żółtka mieszamy(...)dodajemy masło. Jeszcze raz na chwile stawiamy na ogniu i podgrzewamy masę przez około minute. Gotową masę chwile przestudzamy i jeszcze ciepłą wylewamy na gotowe ciasto. Na wierzchu układamy zamarynowane wcześniej pomarańcze. Pamiętamy by je odsączyć. Gdy masa wystygnie tarte odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia

Przysmaki Karolki
Panie proszą Panów 129

foremki ) 2 łyżki cukru 1 łyżka wody szklanka śmietanki kokosowej 100g cukru pudru 50g masła skórka z 1 pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem, łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło i zagniotłam. Ciasto(...)włożyłam na 30min. do zamrażalnika. W tym czasie foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem oraz sparzyłam pomarańczę wrzątkiem i skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 20min. w 180st. Wystudziłam. Masło zmiksowałam na gładką masę. Dodałam

bastalena
Mazurek pomarańczowy 137

cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor. Pomarańcze i cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, następnie(...)pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały i rozpuszczoną czekoladę

Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 180

Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki(...)jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej  2 jajka  2 dojrzałe banany  skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać

FitKot
Co ma wspólnego HP z kruchymi ciasteczkami? 137

pomarańczy Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku na 30-40 min. Następnie wyjmujemy i kroimy

bistro mama
Kawowe muffinki z pomarańczą i rodzynkami 106

dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut

VioletoweKucharzenie
Tort pomarańczowy z winną galaretką i orange curd oraz recenzja wina musującego Burnarj Semiseco 119

Witajcie! Każdy kto zaczyna przygodę z winami sięga po te słodkie. Dopiero później zaczyna odkrywać to co w winie jest najlepsze i wybiera te bardziej wytrawne

Pora coś zjeść
Ricottowy czekoladowiec z sosem z mango, pomarańczy i mięty 134

Aksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200 g mąki 180 g cukru pół szklaki kakao 250 g ricotty 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli espresso 4 jajka laska wanilii szklanka orzechów Polewa: 2 łyżki masła łyżka żelatyny 3 łyżki kakao(...)kryształki się rozpuszczą, wlewamy rozpuszczoną w 4 łyżkach wody żelatynę. Mieszamy cały czas, starając się nie dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną polewę przelewamy na ciasto i zostawiamy do stężenia.      Mango i pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy listki mięty. Ziarna kardamonu rozłupujemy i wyjmujemy mniejsze kuleczki ze skorupek, dodajemy do owoców. Całość miksujemy i schładzamy

sama złodycz
Ciasto pomarańczowe w wersji odchudzonej 132

migdałami. Jest dosyć proste i esencjonalne. Niestety nie należy do ciast szybkich, ze względu na czas potrzebny do gotowania pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;) Ciasto (10 porcji): 2 małe pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 50g kakao niskotłuszczowego 50g płatków migdałów do posypania(...)Polewa: 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70% 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy i miksujemy. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika - do suchego patyczka

Powiedz dietom nie
Szybkie ciasto czekoladowe 209

dzisiaj ciasto czekoladowe odchudzone. Kupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru. Składniki; Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze(...)gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego

Anioły w kuchni
Szybkie ciasto pomarańczowe 399

Rzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.Składniki (mała keksówka(...)razem dokładnie miksując masę. Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy. Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku

charlotte gotuje
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 162

Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia(...)blogu  Gotuje bo lubi . Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 217

dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy(...)szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że my zużyjemy tylko 1,5 szklanki mleka. Do gorącego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania