jadłam w Grecji - myślę, że to dobrze, bo prawdziwe greckie słodycze są dla Polaków nie do przełknięcia. Amatorzy słodkości mogą zawsze dodać więcej cukru do syropu. Gotowe ciasto smakowało migdałami i pomarańczą i miało teksturę grubego piasku (to dzięki semolinie i pokruszonym migdałom). Dzięki nasączeniu syropem wprost rozpływało się w ustach :) Ravani posypujemy pokruszonymi pistacjami lub płatkami migdałowymi i podajemy(...)Souvlakiforthesoul Składniki: na syrop: 300 g drobnego cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 5 goździków skórka z jednej pomarańczy ( ja obrałam ją obieraczką do warzyw, lepiej aby była w dużych kawałkach, gdyż trzeba ją z syropu usunąć ) na ciasto: 200 g drobnego cukru 225 g masła 6 jajek 120 g mąki pszennej 175 g drobnej semoliny (o konsystencji mąki
Chilli Czosnek i Oliwaekstrakt pomarańczowy. Robiłam już własną esencję waniliową , nie zawiera ona żadnych chemicznych dodatków, doskonale sprawdza się w ciastach i deserach, więc czemu nie zrobić także pomarańczowej ? I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych ! Schowajcie je do plastikowego woreczka i przechowajcie w lodówce. Pamiętajcie również, aby owoce
Kulinarne przygody Gatityżółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić. Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię
SzczyptaSmaQświąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie) dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa piernikowa, przesiać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomarańczowego..potem problem z galaretkami...miało też być całkiem inaczej...ale cóż ...i tak ciasto było pyszne..do ciasta można wykorzystać różne owoce...ja akurat miałam pomarańcze i niestety mrożone porzeczki..Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. 6 jajek 18 dkg margaryny 2 szkl.m
Moje domowe kucharzeniedokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Teraz karmelizujemy pomarańcze - Na szeroką patelnię wsypujemy cukier puder, zalewamy wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut(...)cukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy i gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy
My Culinary Artśmietany kremówki 36 %, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki, 4 jajka, 1 pomarańcza, cukier puder, plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy(...)miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik
Anioły w kuchnisoku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małą kostkę, całe jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy(...)środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni lub 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 20 minut, babeczki powinny rumiane. Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek. Ser ricotta ubijamy z cukrem pudrem, otartą skórką pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Ser ma mieć konsystencję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 6 żółtek 25 ml rumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu lub wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier(...)całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy
Smakowy RajObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)kąpieli wodnej 50 g gorzkiej czekolady i gdy lekko przestygnie (ale będzie lekko ciepła i lejąca) , rozsmaruj po jeszcze ciepłym cieście. Odmierzone nadzienie gruszkowo-pomarańczowe przełóż do misy miksera. Gdy ostygnie dodaj 1 łyżeczkę likieru Cointrou, skórkę startą z pomarańczy, ziarenka wyłuskane z drugiej połowy laski wanilii, śmietanę i jaja. Zmiksuj wszystko na gładką, płynną masę. Wlej nadzienie na spód
Moja DelicjaPrzepis na ciasto wygrzebany na szybko, po haśle męża "rodzice dziś przychodzą". Aaaa, no przecież ma imieniny, a ja jakoś tak od dziecka jestem
bistro mamainnymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki w syropie, którą dodatkowo wzbogaca aromat wanilii i woda z kwiatów pomarańczy! Jak smakuje tort? Jest bardzo bardzo(...)ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu. Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, 60 g roztopionego masło, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta z 2 pomarańczy, szczypta soli Jajka z cukrem umieścić w misie miksera
Plate of Joyzasadzie nie wiem czemu zażyczyłam sobie, żeby mój Małżonek przyniósł do domu pomarańcze, zwłaszcza, że nie bardzo mogę jeść cytrusy... To takie babskie ;) W każdym razie: były w lodówce, więc trzeba było je jakoś zutylizować. W związku z tym wylądowały w cieście. W zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa. Składniki: Ciasto: 1 kostka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą , dyniowe ślimaczki , drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć
Kulinarne przygody Gatityciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo mi odpowiada. I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania pachniało niczym moje ukochane lody orzechowe - miałam je ochotę od razu zjeść :) Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych(...)piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia.Przygotuj syrop - w rondelku wymieszaj wodę, cukier i sok z pomarańczy i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty, następnie stopniowo polewaj gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty
Chilli Czosnek i Oliwa