ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1081/1704)

Masło orzechowe – pyszne przekąski na słodko lub słono 202

arachidowy. Nie powinny być wzbogacane o cukier lub sól. Tego typu produkty oferuje SklepAgnex.pl , pełen zdrowej żywności, idealnej do każdej kuchni, diety i upodobań. Spośród wszystkich rodzajów kremów do ciast i na kanapki, masło orzechowe wbrew pozorom wyróżnia się bogatym i przyjaznym składem. Znajduje się w nim spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin, szczególnie E oraz z grupy(...)kanapek. Można zestawiać je ze świeżymi owocami lub konfiturami, na przykład z moreli. Jednak to bynajmniej nie jedyna opcja spożywania masła orzechowego. Stanowi ono fenomenalny dodatek do owsianki, a także nietypowy i pyszny farsz do naleśników lub gofrów. Jeśli natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis podaję

Cynamonowe szczęście
PLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI 1015

ciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko do ich połączenia i już można zacząć smażenie.  Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już(...)Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami. SKŁADNIKI: 300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 4 łyżki

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem 194

musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka.  Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu ! Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się(...)antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych , Wynika z nich,  że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Niestety nie każdy może jeść te owoce, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Szczególnie nie powinny ich jadać matki, które karmią swoje maluchy piersią. Wartości   odżywcze w 100 g kalorie - 28 węglowodany

Kulinarne przygody Gatity
Galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami 307

smakuje mu pasztet niż owoce. Ciekawe czy jeż odwiedzi mój rodzinny ogród także w tym roku. Na pewno powita go ten zapach – tarta jest tak cudownie krucha i prosta do przygotowania, że mogłabym ją piec codziennie. Można podawać ją na ciepło i na zimno, samą jak i z lodami czy sosem waniliowym. Ciasto nie jest duże – starczy

Poezja smaku
Semifreddo z białą czekoladą i borówkami 805

Semifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego(...)porcję borówek wysypać na wierzch semifreddo.    Wstawić do zamrażarki na całą noc.  W dniu podania deser wstawić do lodówki ok. 4-6 godzin przed podaniem. Gdyby ciasto było za twarde, wyjąć do temperatury pokojowej, jednak nie dłużej niż na 1 godzinę. Kroić na kawałki i podawać. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Brownie pod gruszką 123

Gruszki lubią towarzystwo czekolady, dlatego skomponowaliśmy jesienną wersję brownie , w którym połączyliśmy ten wyśmienity duet. Tym razem nie dodaliśmy gruszek do czekoladowego ciasta, lecz w lekkiej, śmietankowej kołderce wyłożyliśmy je na wierzch brownie . Do tego filiżanka ulubionej kawy i nawet aura za oknem wydaje się mniej straszna. Składniki na brownie pod gruszką Brownie: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao(...)środek z pestkami, owoce pokroić w kostkę. Na patelnię wsypać brązowy cukier i dodać miód. Podgrzewać do połączenia się składników, nie mieszać. Wsypać gruszki i nie mieszając ich, poczekać na wytworzenie się soku. Kilka razy delikatnie przemieszać, aby gruszki się nie rozpadły. Karmelizować, aż staną się złociste. Przełożyć na sito, przestudzić, sok pozostawić do ciasta. Brownie: Czekoladę rozpuścić

niecodziennikpary
SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 241

Być może dlatego, że Magda wykorzystała w swoim przepisie powidła domowe, na pewno pyszne, bardziej aromatyczne i kwaskowe niż te ze sklepowej półki, których ja użyłam?  Niemniej ciasto było pyszne i gorąco polecam przepis. Składniki na masę serową : 1kg mielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem(...)połowy owocu. Wlewamy olej i miksujemy krótko do połączenia. Na koniec dodajemy  ubitą pianę z białek, i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.   Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy jedną warstwę herbatników.   Masę serową wykładamy na herbatniki. Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym

Walijskie Pichcenie
Ciasto majowa truskawka 513

szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Swojskie jedzonko
Tartine bread - przepis na chleb. 301

hydrolizę, czyli etap, kiedy mąka wchłania wodę, następnie cztery godziny na pierwszą fermentację i całonocne wyrastanie uformowanych bochenków w lodówce.  Mój levain przygotowałam w piątek wieczorem, w sobotę ciasto rosło i było składane, a następnie uformowane w bochenki, a w niedzielę cały dom pachniał chlebem.  To rzeczywiście chleb wyjątkowy, o niezwykle miękkim, wilgotnym miąższu, pełnym nieregularnych dziur(...)powinien pachnieć mniej więcej jak przejrzały owoc, słodkawo. Jeśli pachnie octowo, są dwie opcje: można użyć tego zaczynu, mając na uwadze, że chleb będzie nieco kwaśniejszy w smaku, lub do połowy zaczynu dodać 100g ciepłej wody i 50g mąki pszennej chlebowej+50g mąki pszennej pełnoziarnistej i przefermentować jeszcze przez 2 godz. Ciasto właściwe: 700+50g letniej wody 200g

KUCHARNIA
Szarlotka sypana 258

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Inspiracja z blogu: Poezja-Smaku. Jedna z najłatwiejszych szarlotek - nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika i mamy gotowe ciasto. Smak jest rewelacyjny i chyba nigdy mi się nie znudzi! (Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka) 1 kg -1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu (opcjonalnie(...)szczypta soli 120-150g masła (*) (w zależności od szerokości formy)   Masło schłodzić w zamrażarce. W tym czasie obrać i zetrzeć jabłka (na tarce o grubych oczkach). Opcjonalnie owoce wymieszać z cynamonem (użyłam cukru cynamonowego). Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części

Di gotuje
Babeczki szpinakowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym 198

Chcę wiosnę. Tu. Teraz. I zaraz. I kawę XXL :P Przedwiośnie ( a inaczej także Przednówek) to sezon najbardziej ubogi w kuchni, jeśli chodzi o świeże owoce i warzywa. Te z jesieni dawno straciły swoją świeżość, a te "świeże" w sklepach mają tej świeżości zanadto w postaci różnych nawozów i wspomagaczy. Jak się zatem ratować w takiej sytuacji? Wybierajmy - kochani(...)mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wlewamy do niej masę szpinakową i pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładkie i dosyć gęste ciasto. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni prze około 25 minut. Studzimy. Jeśli na babeczkach

My simple kitchen
Czekoladowa lawa, czyli zdrowe śniadaniowe ciasto dla dwojga 209

czekoladowe ciasto zjedzone razem na leniwe śniadanie jest bardzo dobrym pomysłem... Dodatkowo nie powodującym wyrzutów sumienia ! Ten przepis, jak wiele innych, powstał przez przypadek. Zbyt spieszno było mi do zjedzenia czekoladowej pieczonej owsianki zmiksowanej z bananem... Tak odkryłam jak wspaniale smakuje gorące płynne nadzienie wylewające się spod spieczonej skórki... Po paru urozmaiceniach stwierdziłam, że dodatek mrożonych owoców pomaga zachować(...)mące. Dodajemy mleko do uzyskania konsystencji budyniu, dorzucamy garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne.  Uwaga!  Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje

Gawron w rosole
Sernik pomarańczowy 366

zawsze zajada je z ogromną przyjemnością. Specjalnie dla Niej zrobiłam jego kolejną wersję – z soczystymi pomarańczami – na zimno.To był rewelacyjny wybór , gdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami  z powrotem do gorącego lata i słonecznych dni. Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest(...)żółtku – nadal ubijamy.Mąkę przesiewamy z kakaem,  a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.Boków NICZYM nie smarujemy.Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy

Ostra na Słodko
Maseczka z awokado 170

tego wspaniałego owocu oraz proporcje zawartych w nim makroskładników. Z uwagi na to awokado jest chyba ulubionym dodatkiem do wszelkich dań zgodnych z dietą ketogeniczną . Jeśli jesteście ciekawi jakie cuda można przygotować z jego udziałem, to zapraszam do zapoznania się przepisami znajdującymi się na blogu: Maseczka z awokado Keto Avocado & Egg McMuffin (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb(...)najlepsza pod słońcem maseczka do włosów (próbował ktoś, bo ja jeszcze nie miałam okazji?). Natomiast olej z awokado to mój ulubiony składnik domowych balsamów i kremów. Miąższ tego owocu ląduje u mnie za to często w maseczce do twarzy. Zwłaszcza zaś takie ciemniejsze kawałki, które nie nadają się ze względów estetycznych do konsumpcji. Ugniatam je widelcem z odrobiną mleka

Modern Cave Girl
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 199

osusz i pokrój na ćwiartki. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich okręg, na środku układaj śliwkę. Ciasto zlep i uformuj z niego kulę. Postępuj tak aż do wykończenia składników. Na koniec gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj z zmiksowanymi owocami i jogurtem Smacznego Artykuł

365 dni dookoła kuchni