Ekspresowa, pyszna i orzeźwiająca pianka owocowa z poziomkami i borówkami! Składniki: 1 galaretka owocowa, 25 dag serka homogenizowanego, ½ szklanki świeżych owoców sezonowych- poziomki i borówki
Tradycyjna KuchniaDla kogo: dla szukających przepisu, na którym można polegać dla lubiących tworzyć swoje własne smaki tortów dla mających ochotę na biszkopcik z owocami Składniki: 5
Mania Wypiekania"Jeżeli masz dzieci dobre, szanuj ich niewinność, bo jeżeli rzucisz ziarno złe ma młodą rolę - serce ich; sam później ten owoc zbierać będziesz" "Serce dziecka to
kgwjanczewoDziś mam dla Was przepis na nieco inną wersję znanego wszystkim Apfelstrudel , co nie znaczy , że mniej smaczną.Moje ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast
Ostra na SłodkoRaita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko
Oryginalny smakCiasteczka już jakiś czas temu zawitały na blogu, jednakże tym razem dodałam żurawinę i owoce Goji. Składniki: -500g płatków owsianych -120g oleju kokosowego
Smaczne ZdroweMam! Tak, jest oto i ona!Krągła, o kobiecych kształtach, białe lico, pięcio-poziomowy wsad...Z niesamowitą ilością, jak na takie urządzenie, opcji..Jest. Nowa, elegancka
W kuchni Karmel-itkimnie dżem z czerwonych owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka(...)kawałka ciasta od razu wypłynie ono na powierzchnię. Przenieść kilka pączków, delikatnie układając je "brzuszkiem do góry" na powierzchni tłuszczu. Smażyć ok. 2,5 min. z każdej strony, a następnie wyłożyć za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik. Na koniec polukrować jeszcze ciepłe pączki lub posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować
Domowa Cookierenka Agieklerów . A po lekkim odwróceniu proporcji i zwiększeniu udziału żółtek , imituje najprawdziwsze ciasto na pączki . Z innych modyfikacji, dodałam drożdże i zamieniłam wodę na mleko kokosowe . Drożdże były u mnie jakieś nadreaktywne, bo ciasto wyrosło jak szalone. Moja foremka do mini pączków ledwo dała radę… Ciasto wyszło ponad wyznaczone granice i zamiast pączków wyszły jakieś statki(...)bowiem dodatkowej objętości. Poza tymi dwiema kwestiami, keto pączki wyszły wyśmienite. Jako nadzienie posłużyła mi konfitura mandarynkowa, którą zrobiłam z ostatnich owoców z mojego drzewka mandarynkowego, o którym pisałam tutaj . Zamiast mandarynek można użyć innych owoców , na przykład wiśni (taka jak tutaj )… Myślę, że równie dobrze sprawdzi się sklepowa konfitura bezcukrowa , najlepiej z gorzkich pomarańczy, jeśli
Modern Cave GirlPyszna drożdżowa gwiazda z masą makową - pysznie smakuje i przepięknie wygląda. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 540 g mąki pszennej T650 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Masa makowa: 200 g maku (najszybciej już mielonego) 40 g masła(...)łyżki dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe) 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej 80 g rodzynek 40 g suszonych owoców (moreli, żurawiny, wiśni - wg uznania) 25 g orzechów włoskich 25 g migdałów Dodatkowo: jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Lukier: 5 łyżek cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Masa
Kocham..lubię..gotuję..delikatna wiśniowa pianka oraz orzeźwiająca frużelina w pysznej warstwie jogurtowej. Niebo w ustach! Rewelacyjne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 230g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka wiśniowa: 300g wydrylowanych wiśni 3 łyżki cukru 1 galaretka wiśniwa 400ml śmietanki kremówki warstwa jogurtowo- wiśniowa 200g wydrylowanych wiśni + 3 łyżki wody(...)ogniu, aż owoce puszczą sok. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia *** *** Żelatynę wsypujemy do szklanki, namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut aby napęczniała *** *** Następnie żelatynę delikatnie podgrzewamy z 1/4 szklanki mleka i dokładnie rozpuszczamy *** *** Stopniowo dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy *** *** Warstwę jogurtową wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na wierzchu wykładamy
Blog z ApetytemMieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko(...)placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy. Teraz rozwałkowuję 4 kolejne kawałki i rozprowadzam na nich konfiturę. Można ją wcześniej zmiksować, jeśli nie chcecie pozostawiać całych owoców. Mnie się te wisienki podobały, więc ich nie miażdżyłam. Zawijam jak naleśniki i układam w formie na wcześniejszych rolkach. Pozostały ostatnie placuszki. Postępuję z nimi
I tu będę miała takie tejajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania cały czas(...)miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do piecznie i wylewamy powstałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40-50 minut. Pieczemy do efektu suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę umieszczamy w misce miksera
Kolizje SmakówTradycyjne ciasto z przepisu mojej babci na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek. Składniki: Warstwa mannowa: 500ml mleka 95g kaszy manny 80g cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 130g masła Mus gruszkowy: 900g gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 18-20 sztuk herbatników 50g białej czekolady zielona(...)garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką
Szalona Kuchnia EwelinyTrudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do wszelkiego typu gulaszy, jak i słodkich sosów. Można je polać słodką śmietanką i podawać z owocami. Wariantów jest mnóstwo. Większość przepisów, które znam zawiera całe jajka, jednak jakiś czas temu Gosia podpowiedziała mi aby dodała tylko żółtka i był to doskonały pomysł. Wypróbujcie - warto :) Składniki(...)letniego mleka wsypać 1 łyżkę mąki i cukier, lekko wymieszać i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia, po czym dodać żółtka, mąkę, sól i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do czasu uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Ciasto będzie kleiło się do rąk, ale staram się nie podsypywać
Cztery Fajery