koleżanka była już w drodze i trzeba było szybko działać.Tak więc zamiast ciasta powstał szybki smaczny deserek. Składniki : 500 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 500 g mrożonych truskawek sok z 1 mandarynki 2 łyżki cukru pudru rodzynki i orzechy do dekoracji kilka biszkoptów Przygotowanie: Truskawki wyjęłam z zamrażarki. Były całe oszronione. Przełożyłam(...)się przygotowaniem śmietany. Połączyłam schłodzoną śmietanę z serkiem i cukrem pudrem i ubiłam mikserem na sztywno.Do pucharków na dno wyłożyłam zmiksowane truskawki a na nie śmietanę.Udekorowałam rodzynkami i orzechami włoskimi.Desery ustawiłam w lodówce uprzednio każdy z osobna przykrywając folia aluminiową ...śmietana bardzo szybko łapie zapachy z lodówki
Gosia gotujełyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć(...)płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek z orzechami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki
Pyry na Gazwaniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem(...)delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub łyżką nie dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościDo zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór
Słodkości i nie tylkowielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki(...)cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka
Pink Envelopemąki pszennej + trochę do podsypywania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml lekko ciepłej wody 250 g młodej cukinii [ kawałek żółtej i kawałek zielonej] 100 g orzechów włoskich [ nie dałam] 2 płaskie łyżeczki soli 1 jajko Dodatkowo: olej do posmarowania formy żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba [ zapomniałam] Mąkę wsypać do dużej miski,w środku mąki zrobić dołek(...)miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Cukinię dobrze odcisnąć z soku. Odciśniętą cukinię i posiekane orzechy [ ja akurat ich nie dawałam] dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 min.Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć do formy keksówki
Moje domowe kucharzeniemojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W
moj przepis naZawsze wydawało mi się, że są pracochłonne, co okazało się zupełną nieprawdą. :-) Postanowiłam ułatwić sobie zadanie, wybrałam trzy proste składniki i w banalny sposób je ze
Szefowa kuchniDzisiejsze ciasteczka są wzorowane na oryginalnych włoskich cantuccini z migdałami. Wersja z orzechami laskowymi jest równie pyszna i warta zrobienia. Kruche, słodkie, pachnące pomarańczą ciasteczka, z grubo siekanymi orzechami. Pyszne i banalnie proste do zrobienia. One nie mogą się nie udać :) Składniki (jedna blacha ciasteczek): 100 g orzechów laskowych (polecam Skworcu ) 250 g mąki(...)masła 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 2 jajka Wykonanie: Połowę orzechów kroimy na pół, połowę drobno siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy
Smak mojego domuMASA : 1/2 szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych ) 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku 200 g masła naturalnego 1 kieliszek wódki Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut(...)PRZYGOTOWANIE : Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta. Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka
Kulinarne Fantazje Mariolimleka 2% tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle(...)się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę. Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu
KucharzycaWspaniały specjał kuchni Włoskiej, twarde ciasteczka Cantuccini z dużą ilością bakalii i orzechów. Można zrobić większa ilość i przechowywać je w słoju lub puszce, idealne do chrupania lub moczenia w mleku. Moje ciasteczka z dużą ilością prażonych migdałów i pekanów, wyborne... Składniki: - 25 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 15 dag migdałów pomieszanych z orzechami - 15 dag cukru brązowego(...)jednej laski - szczypta soli - 1 kopiata łyżka masła, roztopione i wystudzone Orzechy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Orzechy i migdały prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, energicznie potrząsając aby ich nie przypalić. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście
Apetyczna babeczkaPrzepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut.Nie są zbyt słodkie, ale tu
Pasje Jolki