fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szt. czekolady gorzkiej po 90g u mnie Goplana 20dag masła 10dag mąka pszenna tortowa 5 dużych jaj 30dag cukru Opcjonalnie garść siekanych orzechów włoskich Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)połączenia. Całe jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę. Gdy się połączą dodać przestudzoną czekoladę i już ręcznie wymieszać do połączenia składników. Jeśli chcemy można dodać posiekane orzechy. Ciasto wylać na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec w 170stopniach przez ok.18-20minut. Wszystko zależy od piekarnika, bo nie zawsze tak samo pieką. Blaszka wymiar 38x25
W garach u Gosiprosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler(...)serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł. S makuje dobrze z ajranem (turecki napój, przygotowywany z jogurtu naturalnego i wody, który można kupić na miejscu). My mum’s celeriac cutlets
Qlinarnie i QlinarnieSzybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z aromatem pomarańczy, cynamonu i piernika. Idealne na Święta i po Świętach :) Składniki: Babeczki: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mleka 1 mniejsza pomarańcza 2 jajka(...)następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy
Na Ciasteczkowych PapierachJak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do
Ala piecze i gotujeprosty sposób stworzyć cudowny kształ pierożków! A napełnienie ich puszystym kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się(...)każdy kto jak ja w temacie ciągle się doucza może wynieść z zajęć coś nowego! Makaron i ciasto makaronowe to świetna baza do całego ogromu możliwości - możemy zrobić cudowny domowy makaron, w różnych kształtach, kolorach, albo wykorzystać na cudowne pierożki, a kuchnia włoska daje nam duże pole do popisu, więc korzystajmy! Polecamy
Plate of JoyOstatnie dni upływają mi pod znakiem włoskich smaków dzięki książce Rosetty Costantino pt. „Southern Italian Desserts”. Przyznam, że będąc w księgarni Cookoff by Bookoff (klik) nie mogłam przejść obok niej obojętnie, a to za sprawą kuszącego ciasta z okładki, którego widok wprawił moje ślinianki w nadmierną aktywność :) "Southern Italian Desserts" to więcej niż książka kucharska, to przewodnik wraz z rysem(...)ekstraktu migdałowego Dodatkowo do obtoczenia: cukier puder, posiekane orzechy, migdały Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach
Domowa Cookierenka Agidziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi(...)może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy
Kolizje SmakówSkładniki: 2 jajka 1 żółtko 4 tabletki stewii (rozgnieść na proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia
ClauditteMissCookinghttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Były już kuleczki kokosowe z wafelkami ( klik ), z herbatnikami ( klik ), tak więc teraz postanowiłam wykorzystać resztę
Di gotujeŚwiąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia(...)przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna
Kulinarne przygody Gatitymorele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce połączyć przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodać też letnie mleko i zaczyn i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli
Moje domowe kucharzenieDzisiaj Wam polecam najlepsze na świecie ciasteczka kokosowe ! Wszystko co z kokosem smakowało mi od zawsze, czyli od chwili kiedy poznałam smak kokosu. A ciasteczka z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie(...)porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła. Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Wykonanie dekoracji: Roztopić czekoladę mleczną/gorzką w kąpieli wodnej. Każdy patyczek (końcówkę) zamoczyć w roztopionej czekoladzie i od razu wbić do kulki ciasteczkowej. Pozostawić do zastygnięcia (można włożyć
Mania Wypiekaniamorele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy. Mak mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce łączymy przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodajemy też letnie mleko i zaczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. W czasie wyrastania ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie
Marder&Marder Manufactureekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe) Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy. Metalową formę(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyciasteczek, co na zdjęciu. Bo raz ja, raz on podchodzimy, uchylamy wieczko i podkradamy po jednym maleństwie.Kakaowe, z kawowym aromatem. Myślę, że byłby on bardziej wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe. Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować. Oczywiście perłowy(...)masę. Wlać kawę, zmiksować.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze