ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:227/267)

Tort orzechowy z masą nutella :-) 1 urodzinki bloga,urodziny brata i 100 post :-) 164

Witam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowa nutella 239

Domowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy

Poezja smaku
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 185

Składniki (na ok. 30-35 polworonów):150 g mąki tortowej150 g smalcu150 g cukru pudru50 g mielonych orzechów włoskich37 g siekanych migdałów1 małe jajkoszczypta soli6 g imbiru1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z pomarańczy w cukrze cukier puder do posypania Przygotowanie polworonów:Mąkę, orzechy i migdały umieść w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych i wstaw do piekarnika. Praż je przez 40 minut(...)przemieszając co 10 minut, aby wszystko było równomiernie uprażone. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Mąkę, orzechy i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc.Wsyp do dużej miski wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, mielone orzechy i siekane migdały. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut

Grahamka, weka i kajzerka
Daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Zdrowa słodycz na 1-wsze urodziny bloga. 181

migdałami i karobem. Idealne małe słodkości na jeden kęs. A jeśli wolelibyście kawałek ciasta, to polecam wczorajsze "Black banana cakes. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe" lub moje "Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe" . Pozdrawiam Was serdecznie i... wracam do moich małych daktylowych trufli z migdałami i karobem. Pyszności... Choć te małe, zdrowe trufelki daktylowe nie są najurodziwszą słodkością, to rekompensują(...)gęstej masy. Ja lubię jak w masie truflowej zostają większe kawałki płatków migdałowych. Można miksować tak długo aż uzyska się gładką masę. Z masy formujemy ręcznie małe trufle, wielkości orzecha włoskiego. Trufle układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki, aby uzyskały zwartą (nie lepiącą się) konsystencję. Podajemy. Idealna, zdrowa słodkość na jeden kęs. Smacznego

Słodkie okruszki
Owsiane fit ciasteczka bez cukru 136

Poprzednie ciastka zrobiły furorę w szkole, więc musiałam na szybko coś upiec dla mojej Miśki. Przypadkiem zagryzając daktyle i popijając je woda wpadłam na pomysł aby

greenscarf
Staropolski tort orzechowo-kawowy 283

Staropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez

Poezja smaku
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 282

łyżeczki sól – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj(...)minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia

PaleoSMAK
CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. 177

Ciasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa,dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie.Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie.Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek(...)szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram z cukrem i pastą sezamową. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, kawę i zagniatam. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczam widelcem.  Piekę przez 13 minut w 170 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji 157

Pomysł na pyszne batoniki w domowej, zdrowej wersji. Mogą być słodką przekąską, drugim śniadaniem do szkoły czy pracy, a także prezentem! Jagody Goji kupiłam pierwszy raz

Kolorowy Przepisownik
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 157

zarysowanej resztkowej słodyczy. 7. danie główne: sarnina, czeremcha, rydz, lubczyk, kasztan, kacza krew i wino: Spatburgunder trocken 2012. Comber z sarny w boczku, galaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników kolacji. Zdecydowanie najlepsze danie :) Spaetburgunder trocken(...)gałęzi może być tak smaczny. Idealnie skomponowany z tapioka gotowaną w soku z aronii. Oba smaki się uzupełniały. 9. deser: chałwa z orzechów, buczyna, nagietek, sosna i wino: Riesling Kabinett 2012 Chałwa z orzechów włoskich, pędy sosny, orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie owocowym nosie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Doskonały

królestwo garów
sernik w orzechowo-rumowym kremie 1312

opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 50 ml rumu 1/2 szklanki startych orzechów włoskich dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej z orzechami 2 łyżki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę.  Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie(...)mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym 177

Pulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w

Oryginalny smak
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 173

trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś) i mam chwilę czasu na wpis na blogu. Jakiś czas temu zrobiliśmy sobie z Madzią taki pseudo chiński obiad. Pseudo(...)jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych

Marder&Marder Manufacture
Rogale Marcińskie 189

Dzień dobry!Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :-) ).Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach

Pora coś zjeść
Domowa masa makowa 127

Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w

Moje domowe kucharzenie