ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:228/267)

Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 122

Kochani , proponuję Wam przepis na urodziny. Lub na każdą imprezę, na której jest duża ilość osób. Ja swoje trufle zrobiłam na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia  oraz Emiliano Castagna – zapraszają do wspólnego gotowania na luzie, gwarantując niepowtarzalną zabawę, wspaniały smak i sporą dawkę wiedzy. Więcej o Akademii  znajdziecie TUTAJ(...)wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj mocno schłodzone. Trufle

Z Kuchni Do Kuchni
Przegrzebki zapiekane w panierce 139

Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne,  świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla  ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie je umyć(...)tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem i pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną  szczoteczkę. W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między koralem a orzechem i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku.Przegrzebki zapiekane w panierce Skladniki

Mia Cucina Sofieta
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 182

"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały

Wypisz Wymaluj
Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt 219

Za oknami piękna pogoda, coraz większy upał i chęć na to, by jakoś się ochłodzić. Sprawdzonym pomysłem na ochłodę i orzeźwienie w upalne dni są lody

Z miłości do słodkości
26. Mini tarta na spodzie orzechowym z kremem awokado 193

Nadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś tak

Be Fit Be Strong
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 232

Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam go tutaj, gdyż ma bardzo dużą zawartość tłuszczu) Warzyw nie wliczam do bilansu kalorycznego(...)Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów  4.  Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍  i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym  2 1.  Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka  🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4.  Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6.  Kasza

Czarnawisienka
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 161

Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos

Pociąg Do Kuchni
Lekarstwo na wszystkie choroby oprócz śmierci. Zdaniem naukowców: Czarnuszka i nasiona czarnuszki, lek na raka, astmę, łuszczycę 164

Nasiona czarnuszki (Nigella sativa) zdobywają coraz większą popularność.   Czy wiecie, że już w grobowcu Tutanchamona znaleziono olej z czarnuszki , znalezisko datuje się na około 1300

IzaGotuje
Słodkie maleństwa z poziomkami 189

Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z poziomkami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Trufle oblewać czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 161

Kilka dni temu dotarł do mnie ORYGINALNY SER KORYCIŃSKI  . Ser Koryciński Swojski to produkt całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników

Z Kuchni Do Kuchni
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 357

Przepisów na pierniki jest mnóstwo, dlatego tak trudno zdecydować się i zaufać nowym koncepcjom. W końcu chcemy, aby obdarowanym trzęsły się uszy i aby domowy produkt

Kitchens Alphabet
Kokosowe trufle jaglane 172

Kokosowe trufle jaglane inspirowane pralinkami „Rafaello” robiłam już dawno temu, ale jakoś nie złożyło mi się, żebym wrzuciła je na bloga. A warto je

Poezja smaku
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 146

łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam na 1 do 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszej pracy. Podsypuję mąką kukurydzainą(...)daje po upieczeniu ładny kolor. Wykładam na blat połowę ciasta, reszta wraca pod przykrycie. Równocześnie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni wraz z odwróconą blachą. Połowę ciasta dzielę na 6 pokaźnych trójkątów Delikatnie rozciągam je rękami nadając bardziej płaski kształt. Wycinam w listkach otwory, używam do tego kolistego noża do pizzy. Otwory delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania

I tu będę miała takie te
Wigilia , starodawne zwyczaje… 237

mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość(...)prawie wszystkich kulturach  świata uchodzi za substancję magiczną ,darzoną ogromnym szacunkiem ,chroniącą od zła ,symbol wiecznej szczęśliwości ,mądrości  , bogactwa duchowego i materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają  intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność, nie może ich zabraknąć

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania