pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Mak, orzechy, daktyle, migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ(...)masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta), skórkę pomarańczową, aromat i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę możemy przygotować sobie poprzedniego dnia i przechować w lodówce
Walijskie Pichceniemasła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3 łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2 żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia(...)cukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka
w mojej kuchniTypowe jesienne ciasto z pomocą jednego składnika zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę. Szybkie, efektowne i bardzo smaczne. Składniki: 6 jajek 3/4 lub cała szklanka cukru 1 i 1/2 szkl(...)oleju (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy 5 jabłek 100-150 g orzechów włoskich 3-4 łodygi rabarbaru Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, z rabarbaru zdejmujemy pierwszą warstwę i kroimy, orzechy delikatnie siekamy. Jajka w temp pokojowej wybijamy
Malinowe Pocałunkipowideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam rodzynki do piernika i do pierniczków...ale o pierniczkach... w następnym poście ... Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier. Wszystkie składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć
Z Kuchni Do KuchniOrzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy
Tradycyjna Kuchniadiecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu nie zależnie(...)włoskich lub innych które lubicie 2 jajka Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieprzepis na ciasto wykorzystałam z bloga Moje Wypieki . Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek. Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu. Składniki(...)suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 500 g mąki pszennej Ponadto: 800 g gotowej masy makowej z bakaliami kilka kropli aromatu migdałowego 100 g posiekanych orzechów włoskich Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Wykonanie: Mleko podgrzać. Ze 100 ml mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki
Walijskie Pichceniejednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)Składniki:- 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych(...)włoskich- 190 g margaryny- 100 g rodzynków- 4 jajka- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia- kilka kropel olejku migdałowego- tłuszcz do blaszki- bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm( ja użyłam dwóch mniejszych )Sposób przyrządzania :1. Orzechy mielimy.2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy.3. Wsypujemy mak.4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta
Słodkości i nie tylkonaprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu(...)więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwypiekiem w krajach anglosaskich. Marchewka jako składnik wypieków była używana już w średniowieczu. Podczas pieczenia marchewka mięknie, nadając ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu) oraz orzechów i suszonych owoców. Można je podawać posypane cukrem pudrem (jest to mój ulubiony sposób), polane lukrem, czekoladą lub z kremem z serka(...)oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Marchewki trzemy na tarce o małych oczkach. Orzechy siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Cały czas miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchewkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Formę o średnicy około
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku ( nie granulowanego) 300 g masła 500 g masy kajmakowej polewa 1/4 szklanki mleka 200 g czekolady mlecznej 150 g dowolnych orzechów ( włoskich, nerkowca, laskowych) Przepis : Sucharki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Zmiksowane sucharki wsypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy i wszystko dokładnie razem łączymy a następnie gotową masę przekładamy(...)wszystko ucieramy na jednolitą masę. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na spodzie ciasta. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo drobno siekamy. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas
Smakowite Daniaskładniki w temp. pokojowej 850 g gotowej masy makowej 100 g roztopionego masła 5 jajek / białka i żółtka oddzielnie 4 łyżki mielonych migdałów, orzechów lub mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki do dekoracji 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki(...)Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat. Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy
cool and mintyciasto robi się błyskawicznie! Równie błyskawicznie znika ono z talerza :D SKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli (440 g) 2 mocno dojrzałe banany 3 jajka 3 łyżki ciemnego kakao (15 g) 3 łyżki miodu (80 g) 40 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%) 1,25 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść ulubionych orzechów (u mnie nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje(...)wrzuć ją do blendera (najlepiej kielichowego). Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady i orzechów) i zblenduj całość na bardzo gładką masę. Orzechy posiekaj drobno, czekoladę pokrój w kosteczkę i dorzuć to do masy, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 45-50 minut . Po upieczeniu ostaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Brownie
Słodko-Słony Świat Ilonyproszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń(...)śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać
Tradycyjna KuchniaŁatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy(...)czym wbijamy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między
Trzeci talerz