zaczynam mieć ochotę na rozgrzewające ciasta z nutą dyni,jablek, imbiru i orzechów,czuję że jesień zagościła w domu.J ak przyjemnie usiąść na kanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam. 1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe) 1/2 szkl.cukru muskowado 1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym) 1/2 słoika dżemu z dyni 2 jajka kilka(...)szkl.posiekanych orzechów włoskich ******************************************************** W misce wymieszać widelcem mleko,cukier,2 jajka,1/2 szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy. W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać do ciasta.Składniki dobrze połączyć za pomocą widelca. Gotowe ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiObudziłam się rano z myślą upieczenia czegoś słodkiego. Przejrzałam lodówkę oraz szafki i padło na muffiny z dodatkiem bakalii i marchewki. Od dawna miałam ochotę na ciasto marchewkowe, więc spełniłam swoją zachciankę trochę inaczej. Moje babeczki wyszły mało słodkie, więc łasuchom radzę zwiększyć porcję cukru do 2/3 lub 1 szklanki. Idealnie pasują do porannej kawusi, szczególnie, że robi się(...)pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 0,5 szkl. wiórek kokosowych 1 duża, starta na grubych oczkach marchewka Szczypta soli Cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do foremek (używając blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec
Fabryka pomysłówmielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka i ciągle ucieramy Wsypujemy budyń, utartą czekoladę, mąkę i znów ucieramy Dodajemy około 3-5 łyżek mleka, dodajemy migdały lub zmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy(...)ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową: 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam z kakaem, dodałam gorącej wody oraz masło. Podgrzewałam
Proste Potrawyłyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce(...)formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwyCiasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Bullio" Jak tam świąteczne obżarstwo? U mnie pozostały jeszcze tylko słodkości. Fakt, faktem, zrobiłam wszystkiego bardzo dużo, ale ciasta powędrowały do czterech rodzin, więc było warto :) Każdy
Słodkie Przyjemnościproszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę. (Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze). Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu
Di gotujejajko 350 g musli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
codojedzeniamojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia. *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty 4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabanana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zwilżamy łyżke wodą i przy
DefinicjaSmakuubić z cukrem na gładką masę.Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki o średnicy 1 cm. Łyżeczką odcinać kawałki o długości 3 cm, powinny przypominać orzechy włoskie. Mnie to różnie wychodzi.Blachę wyłożyć papierem i posypać zmielonymi gwiazdkami anyżu. Pozostawić
Kulinarny karnet ChristopheraETAP II 4-5 dni przed świętami - Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć
charlotte gotujepszennej) -3/4 szklanki suszonej żurawiny -0.5 szklanki orzechów grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie) -wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych
Smaczne Zdrowewiórków kokosowych (ok.18g) - 3 łyżki orzechów włoskich (ok.30g), - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g). - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy tartą marchewkę. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4. Foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości. 5. Pieczemy(...)temperaturze 190ºC przez około 35 minut. 6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7. Muffinki posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 150 g Energia: 349 ,5 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachlepszych rogali od Marcińskich,są rewelacyjne. Składniki: Ciasto półfrancuskie: 0,5 kilograma mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier(...)bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki ciasta schładzamy wcześniej w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy 50 ml, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Jajko i żółtka ucieramy
Bajeczna Kuchnia