ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:161/267)

Tort urodzinowy- bananowy motyl 147

łatwy sposób możemy sami zrobić cudny, kolorowy i pyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika ½ szklanki orzechów włoskich 5  mocno dojrzałych bananów 1 banan na tułów motyla tłuszcz do formy Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i czekoladą 200

cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej

Życie zamknięte w smaku
Śliwkowo- czekoladowe cake pops 220

patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozpuścić mleczną

DefinicjaSmaku
Ciasteczka kokosowe z morwą i czekoladą 155

ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany.Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę , dowolne dodatki wedle gustu], a następnie wymieszać łyżką .Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć [ ja przyciskałam nóżką od kieliszka i widać troszkę wzorki] na blasze

Moje domowe kucharzenie
Placuszki z cappuccino 345

naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi

Kuchenne aromaty
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12564

też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów włoskich krojonych 50 g kokosu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka

Ala piecze i gotuje
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 192

się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę  (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich  60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem

Kulinarny karnet Christophera
Cynamonki orzechowe 152

robi :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg masła 25 dag mielonych orzechów włoskich 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtaczania ciasteczek  Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Następnie formujemy małe kuleczki, wkładamy do miseczki

Apetyczna babeczka
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 155

Jabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość cukru(...)względu na obecność bakalii. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika. Składniki: • 1,5 kg jabłek • po 1/3 szklanki rodzynek, żurawiny, płatków migdałowych i orzechów włoskich • sok z 2 cytryn • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki mąki pszennej • 1/3 szklanki cukru • 3 jajka • po 1/2 łyżeczki sody

To co kocham
Piernik staropolski dojrzewający 131

spróbowałam dopiero teraz. Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta. Kto spróbuje, ten sam się przekona:) Składniki: 1/2 litra miodu 2 niepełne szklanki cukru 1 kostka margaryny lub smalcu 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki(...)sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka szczypta soli Przyprawy po 2 płaskie łyżeczki cynamony i imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 1 czubata łyżka kakao Bakalie: 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól

Ciasteczkowy Potwór
Kluski z makiem 149

maku mielonego 1 szklanka gorącego mleka 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich skórka z 1 pomarańczy 1 szklanka wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mak sparzyć  gorącym mlekiem odstawić na 1/2 godziny. Orzechy kroimy w grubsze kawałki przekładamy do miski. Rodzynki zalać  wrzącą wodą. po paru minutach odcedzamy na sitku(...)minut. Sparzony mak odcedzić . Do makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść  ciasto z podanych produktów,  rozwałkować  ciasto jak  na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko

kgwjanczewo
sernik w herbatnikach i powidłach 368

szklanki cukru  1 szklanka oleju 4 łyżki kaszy manny  3 opakowania budyniu waniliowego  pomarańcza dodatkowo: 2 duże opakowania herbatników kakaowych 450 g gęstych powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Żółtka utrzeć(...)sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników. W rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników i mieszając gotować na małym ogniu aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polać ciasto i udekorować kawałkami orzechów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik Kasi 390

jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi

Kuchnia domowa Ani
Piernik z kremem czekoladowym 295

czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas(...)polewę. Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji posypujemy siekanymi orzechami i cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe można podawać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik 205

użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce(...)mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 211

żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii 120 g mąki pszennej tortowej (u mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum 50-60% kakao) 50 g suszonych żurawin 25 g orzechów włoskich polewa czekoladowa(...)Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i zmieloną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 207

blacie pod przykryciem z folii aluminiowej lub spożywczej. SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli(...)jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy, bakalie i czekoladę. Mieszamy szpatułką lub łyżką, bardzo delikatnie, starając się nie zniszczyć delikatnej struktury ubitych jajek. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto

cool and minty
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze! 186

przepis! Tym razem mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i masłem orzechowym. Niesamowicie wilgotne a zarazem puszyste, wyraziste w smaku i delikatne. To chyba najlepsze ciacho marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Idealne na słodki, jesienny podwieczorek! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-22 cm ) * marchew – 280 g * orzechy włoskie – 300 g * jajka – 4 szt * cukier(...)łyżeczka * wiśniówka – 2 łyżki DODATKOWO: * masło orzechowe do przełożenia * orzechy do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrana marchew ścieramy na drobnych oczkach. Obrane orzechy drobno siekamy. Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na gładki puch, , dodajemy marchew, orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i cynamonem – wszystko razem dokładnie miksujemy, Wlewamy wiśniówkę, dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli

Ostra na Słodko
Pyszne ciasto marchewkowe 307

łyżka cukru waniliowego - ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich lub posiekanych bakalii Wykonanie : Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Oddzielnie ubij cukier z olejem. Wbij do tego, cały czas miksując, po 1 jajku, i dalej mieszając, wsypuj stopniowo mąkę z dodatkami. Następnie dodaj cukier waniliowy, marchew i orzechy. Jeśli użyjesz bakalii, najpierw wymieszaj je z łyżką mąki(...)ziemniaczanej (nie opadną na dno). Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika. Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą. Rada Pani Ireny : - marchew można łączyc pół na pół z dynią (c) Irena Gumowska

Słodkości i nie tylko
Biszkoptowe z kremem dyniowym 184

cukier, a następnie żółtka. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy(...)290g powideł śliwkowych 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich cynamon Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka masła W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika.   Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem

kulinarnyswiatdomi
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 382

Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia. W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.Składniki :- 400g obranej marchewki- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 jajka- 1 jabłko ok.150g- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)- 100g orzechów włoskich- 7g przyprawy korzennej(...)wyższej) umieścić jajka, kefir lub maślankę i olej . Zamieszać. Dodać marchew i jabłko a na końcu wszystkie suche składniki.Piekarnik nagrzać do 170*C. Ciasto wylać do wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać.Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem.Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Śliwkowa nutella z orzechami 379

tradycyjnymi powidłami. Tą nutellę wręcz uwielbia.  Jest doskonała do naleśników, deserów i ciast. Od razu proponuję zrobić z większej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;) 2,5 kg węgierek 1 kg cukru 15 dag kakao 20 dag orzechów włoskich mielonych ew. ziarenka z 1 laski wanilii Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce

Smakołyki Asi
88 przekąsek i napojów dla kibica 322

czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki

Moja smaczna kuchnia
Popękane ciasteczka cytrynowe 167

solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach

Na Ciasteczkowych Papierach
Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) 408

Nie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również

Kuchenne Wariacje
Skubaniec drożdżowy 229

będę ściemniać, moje tak wyrosło po prawie 2 godzinach- zimno jest. Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę aby je odgazować i podziel je sobie tak pół na pół, i na pół i na pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nakulałam ich około 50, ale to już zależy od Ciebie. Formę do pieczenia

greenscarf
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 168

wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło orzechowe, całość zagniatamy lekko dłonią. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Trufle

Made By Mom And Son
CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE 192

cukier waniliowy 1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania ok 200 g orzechów włoskich Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki. Małą łyżeczką nabierać ciasto,formować kuleczki,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 180

łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 175

zagotowaniu dodajemy mąkę z solą i mieszamy aż składniki połączą się w ciasto. Studzimy i przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka bananowa z jabłkiem 247

jedna z moich ulubionych . Przepis troszkę zmodyfikowany, ale równie pyszny. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 min . Składniki :  1 i 1/2 szk. mąki  3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko  2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania:Banany i pokrojone

Wypieki Uli