ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:154/267)

bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem) 172

Składniki: na ciasto: 150 g masła 600 g mąki 1 jajko 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki mleka na nadzienie: 50 g suszonych śliwek  100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich  100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 400 g powideł(...)Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem i dno wylepić pierwszą częścią ciasta. Rozsmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
nadziewane jabłka w murzynku 137

całość jest po prostu idealna! *tortownica 21 cm: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 5 dużych łyżek wody 220 ml mąki (szklanka bez jednej łyżki) łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 6 małych jabłek (najlepiej wysokich i chudych) 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek łyżka skórki kandyzowanej cytrusowej 3 łyżki powideł(...)ułożyć je w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Do wystudzonej masy kakaowej wmiksować żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do foremki i wypełnić nim luki między jabłkami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30-40 minut do suchego patyczka.  Po upieczeniu ciasto można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto wiewiórka 157

tylko sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczona. Ciasto wiewiórka: 4 średnie lub 3 duże jabłka 4 ekologiczne jajka 1 szklanka cukru (lub ksylitolu) 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy) 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie i laskowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy) 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie i laskowe)'; document.write(" "); Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę, orzechy siekamy na mniejsze części. Jajka ubijamy wraz z cukrem do czasu, aż będą puszyste i zwiększą swoją objętość. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę

Poezja smaku
Tradycyjny Makowiec 142

"Kolejny konkursowy  przepis. Tym razem ciasto kojarzące mi się najbardziej ze świętami Bożego Narodzenia -Makowiec. I powiem Wam całkiem szczerze, że po sesji, którą zrobiłam

Słodkie Przyjemności
Tort orzechowy - dla diabetyków :) 527

żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami ksylitol ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę amarantusową - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt(...)smarujemy go połową masy orzechowej. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy wierzch i boku tortu resztą masy orzechowej, po czym posypujemy wierzch i boki resztą posypki czekoladowo-orzechowej. Dekorujemy tort połówkami orzechów włoskich. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego

W kuchni Katie
Ciasto bananowe do góry nogami 272

pokryłam masą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm Masa czekoladowa 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła, u mnie(...)łyżki 3 łyżki kakao 2 jajka 1 dl mleka 120 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 łyżki cukru muscovado 6 bananów Masa orzechowa 2 jajka 80 g zmielonych włoskich orzechów 80 g cukru 1 łyżka tartej bułki ½ łyżki pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Pokrój banany w plasterki

codojedzenia
Ciasto marchewkowo-buraczane z orzechami. 134

dodałam buraka, chociaż w taki sposób mogę go przemycić :) Powiem Wam że ciasto wyszło pyszne a burak nie wyczuwalny. Polecam bo jest zdrowe z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam :)  Składniki : 2 kopiaste szklanki  mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka przyprawy do piernika(...)średnich oczkach  ( 1 średni ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich blaszka o wymiarach 35/25 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą,cynamonem i przyprawą do piernika, mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę,buraka i posiekane orzechy.Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Sama słodycz i szczypta chili
Popapraniec 10547

smakiem. Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 szklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu(...)delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.  Prostokątną formę (36 x 24) wykładamy pergaminem. Na dno formy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi.  Placek piec około

na moim stole...
Galette pomidorowo - bazyliowe 175

galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa - kto odkrył ją w swoim kawałku ciasta stawał się królem i zakładał specjalną koronę. Całkiem przyjemna ta tradycja:) Galette wytrawneJa zdecydowanie wolę wytrawne tarty, dlatego zupełnie zwariowałam na punkcie przepisu na galette pomidorowo-bazyliowe znalezionego na blogu(...)orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto salceson 499

mnie te stare i proste przepisy są super. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyki kakao 2 łyżeczki cynamonu 200 g margaryny 125 ml soku pomarańczowego Viktoria Cymes 3 jabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych(...)sodę przesiać. Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki się połączą. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, jabłka i delikatnie wymieszać już nie miksować. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1706

pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)kokosu kilka połówek orzechów   włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Białka jajek ubić na sztywną pianę z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i miksować dodając po jednym żółtku. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę

Passions hobbies life
Piernik czekoladowy najlepszy 906

oleju 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika garść orzechów włoskich 2 łyżeczki sody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej

Chocolate Muffin Blog
Piernik z nadzieniem truskawkowym 255

orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę.  Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy(...)wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wskazówka / źródło " Gotuj krok po kroku " Aksamitna polewa:Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki 30 %.Na każde 100 g ciemnej czekolady używamy 100 g kremówki, natomiast do białej czekolady

Słodkości i nie tylko
Puszysty snikers 413

herbatę, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać olej i znów zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż Krem budyniowy(...)budyniu. Orzechowy karmel: - 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych – puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny) Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy

dom-agi.pl
Rogaliki orzechowe 88

włoskich 200 gr. cukru Przygotowanie: Zagotować mleko z cukrem , dodać zmielone orzechy włoskie do nadzienia. Gotowe odstawiamy na bok do ostygnięcia. Do miski wsypa ć mąk ę , proszek do pieczenia i masło. Wszystko dobrze wymiesza ć . Wsypa ć cukier, wbi ć jajka i dobrze wyrobi ć . Podzielić ciasto na cztery części. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 części

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania