Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy) 200 gr orzechów włoskich lub laskowych zmielonych na mąkę lub drobno pokrojonych, mogą być też wiórki kokosowe lub inne orzechy 400 gr mleka kokosowego (takiego z warstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia(...)słodka) Składniki na piankę orzechową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy) 200 gr orzechów włoskich lub laskowych zmielonych na mąkę lub drobno pokrojonych 400 gr mleka kokosowego (takiego z warstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce
moj przepis nanadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju 5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 4 szklanki maki pszennej 1 kg. jabłek garść orzechów włoskich cukier puder do posypania(...)sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny Po upieczeniu wystudzone posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyszklanki pokrojonych orzechów włoskich 3 jajka (dałam Mki) 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka wrzątku Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbiałek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godzinę w 180*C. Wystudzić i przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi dzień). Wystudzoną herbatę wymieszać z rumem. W blaszce ułożyć dolny blat ciasta. Naponczować i rozsmarować marmoladę, przykryć ciastem i także naponczować. Z mleka, budyniu i cukru ugotować(...)masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie. Ja przez długi czas nie lubiłam mazurków. Do dzisiaj mam swoje ściśle ograniczone preferencje co do smaku tych ciast. A jednak je piekę. Są zazwyczaj niewielkie, bo już maleńka porcja zaspokoi apetyt każdego łasucha. Szukam także smaków, które będą mi odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki(...)szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, suszona żurawina, suszone morele, obrane migdały, lub inne • polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki mleka • 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej • opcjonalnie wiórki czekoladowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód ciasta: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną
W mojej kuchniSkładniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na bok, aby puściła sok. Czekoladę(...)dokładamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę z kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na samym końcu dodajemy startą cukinię oraz orzechy i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
My simple kitchenPyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa
Kuchnia w czekoladzieCiasta z dodatkiem warzywa wzbudzają wiele pytań, ale tez zainteresowania. Nie dziwię się. Są pyszne i niezwykle soczyste. Przygotowałam z moimi małymi pomocnikami fajne ciacho marchewkowe, które z talerza zniknęło szybciej niż się pojawiło. Składniki: 1 1/2 szklanki startej na tarce na małych oczkach marchewki 1 1/3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)łyżeczka cynamonu szczypta soli 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrami na biały puch. Dolewamy olej, nadal miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, solą. Stopniowo dodajemy do miksowanej masy, dodajemy też cynamon. Dokładamy orzechy i marchewkę. Dno prodiża wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok 35 minut , do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchniczasem z ciastem jeszcze ciepłym do znajomych, a Wam życzę miłego dnia! Składniki 4 duże marchewki 2 szklanki mąki 1.5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 paski gorzkiej czekolady 3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć
pink envelopeMałeckiego ze strony Lidla. Ciasto jest pyszne - lekko wilgotne, mocno czekoladowe i pełne chrupiących orzechów! Dodatkowym atutem jest łatwość jego przygotowania. (Tortownica o średnicy 24 cm) 250g płatków owsianych 400 ml mleka 2% 120g masła 220g cukru 3 jajka 80g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g orzechów włoskich (posiekanych) 100g czekolady gorzkiej (posiekanej(...)dodać do płatków. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm). Wierzch ciasta posypać resztą orzechów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku
Di gotujewięc popełniłam takie o to proste dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :) Składniki: 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jaja pół szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek Ubijamy jaja z cukrem do momentu(...)tatę go pominęłam). Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem
Cynamonowe szczęścieProste i szybie do zrobienia. To ciasto takie właśnie jest, autorka nazwała je nawet błyskawicznym :) Składniki : 1 pomarańcza , najlepiej z ekologicznej uprawy 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pominęłam 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie : 1/2 szklanki orzechów włoskich, szklanka rodzynek lub moreli lub suszonej żurawiny(...)zmiksować Wsypać mąkę i zmiksować, dodać bakalie, wymieszać łyżką do równomiernego rozprowadzenia dodatków. Piec w wysmarowanej tłuszczem tortownicy przez 60 min. w temp.160*C Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień, ale tyle czasu nikt nie da mu poleżeć:) przepis stąd
Proste PotrawyWariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo
Mania GotowaniaKlasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak. *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła 2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)mąki 1/3 szklanki cukru 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej
Kuchnia w czekoladzie