Ciasto z cukinią i bakaliami Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki(...)dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy łyżką na jednolitą masę. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdząjac na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może być oklejony ciastem). Uchylamy drzwiczki piekarnika
Miód i pieprzmarką Hotpoint z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania . Jeden z teamów przygotowywał ten chleb z przepisu licencjonowanej dietetyk – Joanny Banad. Chleb okazał się przepyszny. Smakuje jak ciasto. Musicie go spróbować ! Zmieniłam trochę proporcje. Z podanego przepisu otrzymacie 2 chleby. Swoje piekłam w blachach – keksówkach – jedna o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga(...)ważyły łącznie niewiele ponad 1 kg) 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 750 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g orzechów włoskich – posiekanych 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). W jednej misce wymieszaj olej, jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Dodaj startą cukinię
Moja pasja smakudodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 5 jabłek • 1 puszka masy makowej – 900 g • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub 10 łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty(...)jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić
To co kochamłyżeczka sody 1/2 kostki masła w temp. pokojowej 3 jajka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku) 1,5 tabl. gorzkiej czekolady 350g cukinii 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich Dekoracja: tabl. gorzkiej czekolady 1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych garść siekanych migdałów W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło(...)Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać
Smakołyki Asisuchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki melasy z buraków cukrowych - może być trzcinowa 3 łyżki suszonego korzenia lukrecji SKWORCU - u mnie zmielony w młynku do kawy 100g orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem 1 łyżka oleju rzepakowego 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" masło +kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba(...)dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dodać zmielony w młynku do kawy korzeń lukrecji oraz posiekan e grubo orzechy i wgnieść je w ciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować masłem i obsypać
Grunt to przepis!SKŁADNIKI: na ciasto 24 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 3 1/2 szkl mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła 2 łyżki roztopionego masła na nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu 200 g mielonych orzechów (migdałów i włoskich) 2-3 łyżki(...)masła), zagnieść w palcach, pod koniec dodać roztopione masło i krótko wyrabiać. Uformować prostokąt, który szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy
Kuchnia w opałachplacek robi się bardzo prosto – składniki wystarczy zmiksować, a następnie wmieszać pokrojone jabłka i orzechy. Polecam zaromatyzować je cynamonem i rumem. Tanim kosztem mamy dużą blachę pysznego ciasta – to dlatego kiedyś robiono je na większe przyjęcia typu imieniny. U mnie część znika jeszcze ciepła. Składniki: 5 sporych jabłek 5 dużych, ekologicznych jajek 3 szklanki mąki 3 czubate łyżki(...)czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju 1 łyżka rumu lub koniaku (można pominąć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich (można pominąć) Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze części. W dużej misce miksujemy jajka na puszystą masę, stopniowo
Poezja smakuwytrawnym dodatkiem. Składniki 250g mąki pszennej typ 500 150g mąki żytniej razowej typ 2000 250ml letniej wody 21g drożdży Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 50g masła 50g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie oprószyć(...)Masło roztopić i wymieszać z reszta letniej wody oraz solą. Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę
Pyry na Gazcytryny 250g miękkiego masła 300g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku z cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć(...)masę. Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl
O kuchni z uczuciemciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta(...)ciasta z węższej strony złożyć , przykryć całość ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy. Docisnąć , obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.( można leciutko podsypać mąką). Ciasto jest bardzo plastyczne.Złożyć tak jak poprzednio na 3 części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki ( przykryte folią). Proces wałkowania i składania powtarzać jeszcze kolejne
Smaczne Zdrowekoniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja(...)orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi
Cynamonowe szczęściecmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania blaszkiBułka do obsypania blaszkiOpcjonalne dodatki:CukierBakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną(...)Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut
Emcia PichciPomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z
UgotujmyTo.plpieczenia 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 60 g roztopionego masła szczypta soli czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej 2-3 średniej wielkości jabłka 100 g wyłuskanych orzechów włoskich łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać z cynamonem, imbirem gałką muszkatołową, dodać szczyptę soli. W osobnym naczyniu połączyć jajka z masłem i maślanką(...)pozbawić gniazd nasiennych, obrać i pokroić w 1,5-2 cm kawałki. Skropić je sokiem z cytryny (jeśli jabłka są kwaśne można ten zabieg pominąć). Orzechy lekko posiekać - chodzi o to, aby w cieście były wyczuwalne ich spore kawałki. Jabłka i orzechy wymieszać z ciastem. Będzie to wyglądało tak, że ciasto jest spoiwem dla dużej ilości pokrojonych jabłek
Kulinarne Inspiracjebakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich(...)końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadło