ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:171/267)

Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 218

następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami i karmelizowanymi orzechami! Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 1 gruszka kilkanaście orzechów włoskich cukier 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie(...)miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego chyba nie musimy mówić… W rondelku

GRUBY WAŁEK
Dyniowe ciasto 111

Ciasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotujeSkładniki:2 szkl dyni startej na małych oczkach2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę1 szkl oleju1 szkl cukru3 jajka2,5 szkl mąki pszennej1 szkl dowolnych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, trochę żurawiny i wiórki kokosowe)1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczeia2 łyżeczki cynamonu3 cm kawałek startego imbiruPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy

charlotte gotuje
Ciasto marchewkowe 148

ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli  1 szklanka rodzynek  1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich(...)jasno żółty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. W misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre.  Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta.   Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka).  Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy

NA MOIM TALERZU
Ciasto marchewkowe z białą polewą 194

brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem czerwonej fasoli .  Składniki na tortownicę o średnicy  22 lub 24 cm: 3 duże jajka 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g) 1 niepełna szklanka oleju roślinnego (200 g) 240 g startej marchewki (około 2,5 szt. średniej wielkości marchewek) garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cukru(...)miski i wlać do nich olej. Składniki mokre połączyć ze sobą. Na sam koniec do składników sypkich wlać masę jajeczną i wsypać orzechy oraz startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Ostudzić. Następnie przygotować polewę: serek ubić

Ugotować
Muffinki z rabarbarem i orzechami 163

oczyszczonej 2 łodygi rabarbaru garść posiekanych orzechów włoskich Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, wlewamy olej i kefir bądź jogurt. Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Dorzucamy posiekane orzechy. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy, aby cały obkleił się ciastem

My simple kitchen
Tarte tatin z boczniakami 143

samym dniu do innego dania) 2 cebule, z czego jedna może być czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam 1 łyżki oliwy borowikowej) opcjonalnie 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich/laskowych/migdałów przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, rozmarynu Przygotowanie: Cebulę dorbno poszatkuj i zeszklij, po dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) wymieszaj po czym dodaj pokrojone grzyby. Boczniki pokrój mniej(...)podobnej wielkości. Smaż wszystko razem około 5 minut, aż grzyby zaczną się lekko przyrumieniać. Dodaj sól. Na dno formy/form wyłóż farsz (całość z oliwą włącznie), posyp posiekanymi orzechami i przykryj płatem ciasta, nie musisz nic wykrawać, po prostu pozawija ciasto na i dociśnij na brzegach. Piecz przez 30 minut w temp. 200 C. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe poprzecinaj

greenscarf
Makowiec 204

schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa gotowa lub: 500 g niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć(...)zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy. Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka

kuchcikownia
Makowiec 321

Ciasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa(...)niebieskiego makukostka margaryny lub masła100 g miodu100 g cukru100 g orzechów włoskich50 g migdałów150 g rodzynek100 g daktyli100 g fig suszonychcukier wanilinowyMak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy.Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać

kuchcikownia
Bezglutenowy tort czekoladowo-kokosowy 238

Dziś mamy dla Was przepis z książki „Smaki Izraela” na pyszny i słodki tort czekoladowo-kokosowy, a do tego idealny dla osób na diecie

Kuchenne Wariacje
Wegańskie brownie z nasionami chia 182

Zawsze przy opisywaniu książek robimy z nich również jeden przepis (czasami więcej :) ). Chcemy się przekonać czy przedstawiane przepisy faktycznie wyjdą tak

Kuchenne Wariacje
Babka cynamonowa z rodzynkami i orzechami włoskimi… 197

Odkąd Zuzia zaczęła chodzić do przedszkola i nieco wcześniej zasypiać, weekendy wydają mi się wyjątkowo krótkie. Już nie możemy dowolnie … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Węgry: Gundel palacsinta 206

Gundel, stworzył niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Arabski chleb daktylowy z orzechami 198

miksować) W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i orzechy włoskie. Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń  i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły. Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch. Piec na środkowej półce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą 225

grubo posiekanych orzechów włoskich 150 g białej czekolady (posiekana na ok. 3-5 mm kawałki) Wykonanie: Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki

IMPRESJA SMAKU
Piernik 196

łyżek cukru  - 2 łyżki kakao - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 szklanki rodzynek (sparzonych) - 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich - sezam do posypania (opcjonalnie) - szczypta soli Miód podgrzej, razem z przyprawą do piernika,kakao, cukrem ( 2 łyżki), masłem i mlekiem. . Gorącą mieszaninę wylej na przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Oddziel(...)przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam formę papierem do pieczenia. Piecz

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania