ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:184/767)

Pyszotka Adelki 95

proszku ·        8 łyżek mąki pszennej ·        1 jajko całe ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia ·        ½ szklanki wody gazowanej ·        2 łyżki ketchupu pikantnego ·        1 szklanka mleka(...)wlewamy sos sojowy oraz doprawiamy czosnkiem i dokładnie mieszamy. 2.    Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy sól, proszek do pieczenia. Następnie wlewamy wodę, ketchup i stopniowo mieszając mleko. 3.    Mięso zanurzamy w cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. 4.    Kurczaczki gotowe, podajemy z ulubionym sosem

Kulinarna Chwila
Tort dynia (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 177

kształcie dyni! 😋 Kształt dyńki powstał z dwóch ciast upieczonych w formie na babkę, więc jeśli macie taką foremkę (popytajcie sąsiadek, babć i przyjaciół) to koniecznie spróbujcie ją upiec. Samo ciasto również przypomina smakiem i strukturą babkę a krem dyniowy i karmelizowane pestki w środku zaskakują wszystkich 😏      Składniki: Dyniowe ciasto (śr: 18 cm) -2 duże jajka (oddzielić białka(...)kukurydzianej -180g gęstego puree z dyni pieczonej Hokkaido -40g ksylitolu -50ml oleju rzepakowego -50ml mleka roślinnego (np. migdałowego) -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym -1/3 łyżeczki sody *są to proporcje na jedno ciasto, należy upiec dwa. Krem dyniowy -200g pieczonej dyni Hokkaido lub innej słodkiej -3 łyżki syropu klonowego Karmelizowane pestki

Candy Pandas
Muffinki kukurydziane z owocami goji 134

szkl mąki kukurydzianej (u mnie PAN) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy 1 banan 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka garść owoców goji kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, mleko, olej i zmiksować. Dodać poduszonego widelcem banana i owoce goji. Wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek, w każdą z muffinek wbić kawałek

Trufelkowo
PIERNIKOWE PANKEJKI – szybkie i proste pancakes z owocami i sosem 210

pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie do całości wlej mleko oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj, najlepiej mikserem. Na koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj. Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor

Via Gusto
Cukinia w cieście naleśnikowym na ostro. 130

soli lub do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki szczypta chili szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii olej do smażenia Do miski wlewamy mleko,wodę, dodajemy jajko, sól, przyprawy i mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszamy mikserem. Ciasto ma być dość gęste aby dobrze trzymało się cukini i lekko ostrawe.Cukinię myjemy i kroimy w plasterki o grubości około

Sama słodycz i szczypta chili
Placki z selera 176

seler gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Po przestudzeniu obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko oraz wodę. Wbijamy jajko. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie do ciasta dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty seler oraz starty ser żółty. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy

Smaki Na Talerzu
Gofry z jajkiem sadzonym i rukolą 147

Wytrawne gofry? Czemu nie! Są przepyszne! Składniki: CIASTO: 2 jajka 1 i 1/2szk mąki pszennej  1 i 1/2 szk mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżkioleju roślinnego szczypta soli, pieprzu, oregano DODATKOWO: 2 jajka 1 łyżka masła przyprawy garść świeżej rukoli Przygotowanie: 1.Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze

FITBUuK
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 180

brązowe (portobello),  kilka listków szpinaku, 2 jajka, 1 łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiosenne przepisy na kolację 194

pieczarki brązowe (portobello), kilka listków szpinaku, 2 jajka, 1 łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie

Tradycyjna Kuchnia
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 178

brązowe (portobello), kilka listków szpinaku, 2 jajka, 1 łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie

karmelowy
Placki z pieczarkami i suszonymi pomidorami 229

grubszych oczkach, cebulę i suszone pomidory kroję w drobną kostkę, w misce mieszam mąkę z pieczarkami, cebulą i suszonymi pomidorami, dodaję proszek do pieczenia, jajko, mleko i wodę, mieszam dobrze, przyprawiam, odstawiam na kilka minut, by ciasto odpoczęło, smażę na gorącym oleju z obu stron, odsączam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dipami, ciepłymi lub zimnymi sosami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Owsiane kruche ciastka z polewą 193

mąki. Ciasto idealnie smakuje z kakaową polewą oraz dodatkami i bakaliami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 100 g mąki (najlepiej razowej lub orkiszowej) 100 g płatków owsianych lub jaglanych 125 g masła 80 g cukru (najlepiej brązowego) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Polewa: 40 g masła 1 łyżka mleka(...)proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy, a następnie dodajemy masło i wyrabiamy zwarte ciasto. Możemy do niego dodać kokos, cynamon, kakao, czekoladę, czy też inne ulubione bakalie. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy ciastka. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować polewę w garnku roztapiamy masło wraz z mlekiem. Następnie

Via Gusto
Obiad na szybko – placuszki z szynką i papryką 446

łyżki otrębów owsianych jajko pół szklanki mleka pół szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Mąkę, proszek do pieczenia, otręby, jajko, wodę i mleko łączymy ze sobą, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale gęstsze niż to na naleśniki. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut, żeby „odpoczęło”. W tym czasie szynkę

e-PrzepisyKulinarne
Leciutkie placuszki serowe z miodem 142

żurawina i cukier puder do oprószenia placuszków lub polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki

Słodkie okruszki
Wegańskie placuszki bananowe :) 193

pasty z migdałów (Amandin) 1 łyżeczka oleju kokosowego  Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel z blenderze na mąkę.  Dodaj do nich mleko, banana i proszek do pieczenia. Ponownie całość zmiksuj.  Na patelni rozgrzej olej, wylej porcję ciasta i smaż z dwóch stron każdego placka, do złocistego koloru. Każdy placuszek posmaruj pastą z migdałów

Zdrowie na języku :P
Domowe wafelki z masą kakaową 141

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kakaowe wafelki kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa, kiedy to moja mama przygotowywała je dla nas na deser. My

Marta Gotuje
Tawa - tawas 127

pieczenia 1 łyżka miękkiego masła 8 łyżek mleka 2 jajka cukier puder tłuszcz do smażenia (smalec lub olej) Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy masło i delikatnie rozcieramy w dłoniach. Następnie dodajemy jajka i mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość

Czary - gary w kuchni
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 222

pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki jogurtowo-mleczne 131

łyżki mąki pszennej 1 garść mrożonych borówek cukier puder do posypania olej do smażenia Jajko miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy jogurt oraz mleko. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dodajemy mrożone borówki (lub świeże jeśli mamy) i mieszamy przy pomocy łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni

peggiwkuchni
Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką 132

cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 350-400 g jagód kruszonka: 50 g mąki pszennej (użyłam(...)kokosowych Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej. Mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Do mąki dodaj połowę masy bananowej, przemieszaj dużą łyżką, potem dodaj połowę mleka, znowu przemieszaj i powtórz czynności. Nie mieszaj za długo ciasta, użycie miksera też jest zbędne. Ciasto jest gęste, ale bardzo mokre, dokładnie widać

greenscarf
Racuchy z jabłkami na proszku do pieczenia 242

kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.  Podajemy posypane cukrem pudrem

Słodka Kraina Wypieków
Racuszki na kwaśnym mleku z jabłkami 108

jajka 1 jabłko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka cukier i cynamon do posypania Jajka rozbełtać z cukrem, dodać mleko jedno i drugie, następnie dodać sodę i proszek do pieczenia i mąki tyle by ciasto było dość gęste do nakładania łyżką. Na koniec dodać starte na tarce jabłko. Wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Jeszcze gorące posypać cukrem

Gotowanie jest łatwe
Dietetyczne czekoladowe brownie bez mąki 163

chocolate lava cake :) Składniki: 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać

Chocolate Muffin Blog
Marokańskie naleśniki baghrir 167

łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut. Mąkę, proszek i kaszę przesiać do miski. Dodać sól, mleko, żółtka i rozczyn z drożdży, zmiksować ciasto. Będzie bardzo rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Rozgrzać patelnię. Wylewać na nią porcje ciasta i smażyć

Chocolate Muffin Blog
Armia Reniferow 110

połączenia składników po każdym dodaniu.  Dodajemy wanilię. Na zmianę - stopniowo-  dodajemy do masy przesiane wcześniej suche składniki - mąkę, proszek etc. oraz mleko  - Przygotujcie formę do babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. - Nagrzać piekarnik do 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i przestudzić Krem do babeczek

dlaSmaQ
Amerykany ciastka z dzieciństwa 119

cukrem utrzeć na gładko,  a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian z mlekiem i cały czas ucierać. Gotowe ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk. Dużą łyżką nabierać ciasto i formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę

O kuchni z uczuciem
Ciasto z rabarbarem 94

kogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych  180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)masę. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując.  Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciastoCiasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem.  Piec

Mania Wypiekania
Pancakes z malinami 161

necie i skorzystałam z tego przepisu na pancakes ( klik ). Składniki: 1 jajko 50 g mąki pełnoziarnistej (dałam około 100 g bo ciasto wyszło trochę zbyt lejące się) 90 ml mleka łyżka cukru trzcinowego (dałam zwykły) szczypta proszku do pieczenia szczypta sody szczypta soli 1/2 szklanki malin Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Do osobnej miski

My simple kitchen
Bułki do hamburgerów 108

cukrem i drożdżami i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nastawić na 220 stopni. Do drożdży dodać jajko, mleko w proszku, mąkę i sól i dokładnie wyrobić ( ja użyłam do tego kMix'a). Ciasto podzielić na 6 w miarę równych porcji i uformować z każdej placuszek. Z wierzchu posmarować rozkłóconych jajkiem i obsypać sezamem.  Piec

Wielki apetyt
Słodkie babeczki 157

odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem  oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce jasnego ciasta

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mleczne ciasteczka 143

powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich odstępach, ponieważ ciastka trochę urosną i rozleją się

CookYourself
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1134

kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 101

zalać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku, dusić z 10 - 15 min. Metkę pokroić w skośne plastry. Twaróg wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę.  Zalać składniki śmietaną

Gaździnka warzy
Karnawałowe róże i inne kwiatki z piekarnika 159

opakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany dodatkowo: powidło lub krem czekoladowy (użyłam polewy czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku) cukier puder Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.  Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę piec

Praktyczna pl
Ciasteczka digestive 133

mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć

Pyry na Gaz
Chleb razowy na Tang Zhongu 198

ostudzonego masłaodrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć

Grahamka, weka i kajzerka
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 218

miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 214

zielone) odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć

Grahamka, weka i kajzerka
Babeczki kakaowe 122

budyniowym .Połączenie smaków kawy i czekolady to duet który trafi w gusta dorosłych i nie tylko  .  składniki na ciasto: 2 filiżanki mąki około 216 g 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 niepełna filiżanka kawy rozpuszczonej w ciepłym mleku 1 łyżka kakao 2 kopiaste łyżki masła 1/2 filiżanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy Do miski wsypać wszystkie składniki(...)cukrami. Do miski wlać mleko z zaparzoną kawę,wymieszać z utartymi jajkami , partiami dosypywać suche składniki i mieszać mikserem na niskich obrotach. Do malutkich papilotek nakładać po łyżce ciast . Piec w temp. 180 st. do suchego patyczka . Ugotować czekoladowy budyń i udekorować babeczki . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTKA ŚLIMACZKI 182

dawno temu, ale nie pamiętałam proporcji i skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJSkładniki:120g margaryny210g mąki60g cukru (lub cukru pudru)1 żółtkołyżeczka proszku do pieczeniałyżka mlekałyżka kakaoWykonanie:Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części

Walijskie Pichcenie
Migdałowo-kakaowa babka 171

masło do wysmarowania formy  Przygotowanie:  Jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem.  Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest

Moja smaczna kuchnia
Rabarbarowa niespodzianka ;) 132

minuty.Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce.Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase.Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru.Smacznego!Moja

Przysmaki Karolki
Makowiec na biszkopcie kakaowym 80

rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka 50 ml likieru migdałowego Polewa: 140 g masła 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 5-6 łyżek bardzo gorącego mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić(...)wymieszać.  Składanie ciasta: Składniki nasączenia wymieszać i rozdzielić równo pomiędzy 2 szklanki. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe blaty ( wcześniej można ściąć z wierzchu biszkoptu skórkę, aby lepiej wchłonął poncz ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć połowę masy makowej, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć drugą

Opowieści z piekarnika
Proste ciasto kakaowe bez jajek 177

tabliczki czekolady gorzkiej (użyłam gorzką min. 70% kakao z karmelem) 1 /4 szklanki mleka   Przygotowanie prostego ciasta kakaowego: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Foremkę keksową (30 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem, sodą, kakaem i solą. 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą : w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek

Moja Delicja
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 156

Twoja babka. To kiedy pieczesz następną? - Eeeeee…  Składniki na 2 małe babki - każda foremka o wymiarach LxH 15x10cm: CIASTO: 1 szkl. m ą ki 2 budynie waniliowe DELECTA - każdy na 1/2l mleka  1 łyżka kakao - czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia DE LECTA - p ł aska 1 banan  2 jajka 1/2 kostki masła roślinnego [125g(...)ciasto i w ł ożyć do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec ok 30-35 min - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy

Grunt to przepis!
Murzynek- wilgotny i puszysty 4020

wilgotny i wyrazisty w smaku. Zachowuję świeżość nawet na trzeci dzień. Jest bardzo popularnym i często robionym w Polsce ciastem. Palce lizać ;) Składniki: 200 g masła 1,5 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 4 czubate łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 duże jajka w temperaturze pokojowej(...)Cukier, ekstrakt, kakao, masło oraz mleko zagotować. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki i odstawić na bok (to będzie polewa murzynka). Odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać ją do ciasta kakaowego za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 154

jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego(...)Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiane z proszkiem  delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego. Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy do 4/5 ciastem. Pieczemy w temperaturze  180ºC około

Mia Cucina Sofieta
Piegusek 146

Ciasto bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Nuta cytryny nadaje mu wyjątkowego smaku. Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2paczka prawdziwego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku 1 szklanka mleka 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny szczypta soli gałka muszkatołowa (ok. 1/3 łyżeczki) Jajka obijamy z cukrem(...)momentu aż rozpuści się cukier (masa powinna potroić swoją objętość). Dodajemy kolejne składniki: przesianą mąkę z proszkiem, masło, mleko, mak, skórkę z cytryny, sól i gałkę muszkatołową. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm - 180 st.C 55-60 minut. Ja ciasto ostygnie nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków i polewamy ponczem (1/4 szklanki soku z cytryny zagotowujemy

tojestpyszne.blogspot.com
Mini Calzone 292

pieczarekduża cebulapieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszkuok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelliulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki itp.jajko + odrobina mleka do posmarowaniatymianek, czarnuszka do posypania (opcjonalnie)Mini Calzone - Sposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Farsz:Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte

Słodka Strona
Kokosanki 137

świeże. Składniki na ciasto : 2 jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 60 dkg cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Wiórki kokosowe 50-60 dkg. Ciasto Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić  z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem.Na koniec wlać

Agusiowe smakołyki
Ptasie mleczko 1008

przekazuje przepis na leciutkie ptasie mleczko :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3 łyżki kaszy manny - 1 budyń śmietankowy - 300 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru polewa - 100 g margaryny - 100 g cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao Przygotowanie(...)stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C.  Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w niej budyń oraz kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy

Zainspirowana w kuchni
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 201

może na cały tort? ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto maślane: 250 g masła 250 g cukru pudru 6 jajek 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 5 żółtek 100 g cukru 400 ml mleka 1 laska wanilii 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia tortu) Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob ziarenka i przełóż ją do garnka (wraz z ziarenkami). Wlej mleko i podgrzewaj

Food Square
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 230

blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię

mojewypiekiinietylko
Mleczna kanapka 654

płaskie) 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Na masę mleczną: 125 ml mleka 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego) 2/3 szklanki cukru 350 g masła 16 g (opakowanie) cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Biszkopt: Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Białka(...)suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.  Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości. Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Wierzch

Pyry na Gaz
Mini kopiec kreta z truskawką 304

łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania