mleka 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż na 30 min do lodówki. 2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta na spód tortownicy Masa serowa: 1. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami. 2. Dodać twaróg, aromat i budyń w proszku, 3. Pod koniec dodać bakalie 4. Masę
KreatywnePinywaniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich (u mnie - Helio) słoik kwaśnego dżemu (u mnie truskawkowo porzeczkowy) Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki(...)orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy
Cynamonowe szczęścieodpowiednią konsystencję ciasta; około 150-200 ml; polecam z Kuchni Świata ) miód (płynny)/cukier (do smaku) (*) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia (u mnie od Skworcu ) Opcjonalnie do polania: miód/polewa/sos (użyłam cukru trzcinowego w płynie) Mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać z wiórkami. Dodać roztrzepane jajko i powoli (mieszając) dolewać mleko - do uzyskania
Di gotujetakim połączeniem ;) Marwitkowe ciasto marchewkowe 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 opakowanie Marwitek (150 g) 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki naturalnego miodu 3 jajka 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki mleka Marwitki zetrzeć(...)ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać starte marchewki, mielone orzechy, miód, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut
FitKotnaleśnik przepięknie wyrasta, jest chrupiący z góry i z dołu, a w środku smakuje niczym najlepsze ciasto! Przepyszna propozycja! Koniecznie do zrobienia! PRZEPIS NA DUTCH BABY: SKŁADNIKI: - 2 jajka wiejskie - 1/2 szklanki mleka bez laktozy - 2 łyżki mąki pszennej tortowej - 1,5 łyżki proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej) - szczypta soli - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczki oleju kokosowego(...)dalej ubijaj aż masa troszeczkę zbieleje, dodaj mleko, ziarenka z laski wanilii, mleko, mąkę i proszek do pieczenia - patelnię żeliwną wstaw do piekarnika, temperatura 230 stopni C - u mnie patelnia nagrzewała się 10 minut, wyjmij patelnię, szybkim ruchem pędzelka rozprowadź olej kokosowy, wlej ciasto na patelnię i dodaj owoce, szybko wstaw do pieca na kolejne 15 minut
SMYKWKUCHNIzawsze się udaje. Zrobiłam je bez użycia miksera. Zapraszam na kawałeczek, no dobrze jest cała blaszka ciasta :) Składniki: 250 g mąki 1 szklanka cukru 5 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 130 g masła 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 250 ml coli W rondelku rozpuścić masło, dodać wodę, kakao, olej i colę(...)Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać przestudzoną polewę i wymieszać trzepaczką rózgą do połączenia się składników, dodać jajka roztrzepane z mlekiem i ponownie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Wyjąć
O kuchni z uczuciemNiby nic … a cieszy niesamowicie zarówno podniebienie , jak i oko ;)Puszyste ciasto naleśnikowe z dodatkiem soczystych winogron , obsypane duuużą ilością cukru pudru tworzy fantastyczny obiad zarówno dla dzieci jak i dorosłych!Polecam!SKŁADNIKI :NALEŚNIKI:* mąka -1 szkl* mleko – 2 szkl* sól – szczypta* proszek do pieczenia -1 łyżeczka* jajko – 2 szt* olej – 70 mlDODATKOWO :* winogrono
Ostra na Słodkoaromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a małej suchych ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia. Składniki: 3 marchewki 0,5 kabaczka lub cukinii 200 g mąki 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka 2 jaja 100 g cukru 100 g roztopionego masła lub oleju Przygotowanie: Kabaczka(...)marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oddzielnie przesiewamy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 4 jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: 1 kostka miękkiej margaryny lub masła 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 5-7 łyżek cappuccino Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny(...)ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa cappuccino Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku łączymy mąkę, żółtka oraz cappuccino
kgwjanczewomleko w proszku. Ucierać aż powstanie gładki krem. Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Przełożyć je kremem. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto
na moim stole...Składniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl wiórki kokosowe, 1 szkl cukier, 3/4 szkl mleko, 1 szkl olej, 1/2 szkl jajka, 3 szt proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 opak aromat waniliowy, kilka kropel Składniki na polewę masło, 100g cukier puder, 3 łyżki woda, 2 łyżki kakao, 2 kopiaste łyżki wiórki kokosowe, 4-5 łyżek Przygotowanie Wszystkie
Gotowanie moimi oczamiolej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.Piec około 30 minut w 180*C.Gdy biszkopt wystygnie przeciąć go na 2 części.Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo(...)poprzednie blaty ciasta.Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą masę przelewamy na przyszykowane wcześniej ciasto na blasze.Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywałaUłożenie ciasta:Blat ciasta -> gorący budyń -> biszkopt/ blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami
Garnkowe fanaberiecukiereczki do dekoracji, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. W rondelku rozpuścić masło i ostudzić. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić także po troszku należy podsypywać mąką. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od dłoni
W kuchni u MonikiPrzepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukru oraz po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem
Ciasteczkowy Potwór470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny(...)lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Zimną, tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę dodajemy, stopniowo, do masy serowej i ponownie mieszamy. Masę nakładamy na wystudzone tartaletki przy użyciu worka
mojewypiekiinietylko