marcepanem, śmietankowym serkiem z nutą pomarańczy, a całość posypana chrupiącymi orzechami w miodzie cynamonowym. Smakuje obłędnie! ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli jajko 2 łyżki jogurtu lub śmietany nadzienie: 200 g marcepanu 500 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej dodatkowo: 50 g orzeszków piniowych 200 g nerkowców łyżka miodu cynamonowego (lub dowolnego(...)przez około 25-30 minut (zależy od piekarnika, ciasto ma być lekko rumiane). Upieczone ciasto studzimy na kratce. Marcepan kroimy na cienkie plasterki lub rozwałkowujemy na wielkość ciasta. Wykładamy na upieczony spód. Mascarpone miksujemy z konfiturą. Wykładamy na marcepan. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy będą lekko rumiane, dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Wykładamy je na serek. Smacznego :) Artykuł Tarta
Mienta blogCzekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka L 80 g mąki orkiszowej tortowej 20 g mączki ziemniaczanej 20 g ciemnego(...)razem ze ściereczką. Odstawić na kratkę kuchenną do wystudzenia mascarpone ubić z cukrem, dodać śmimietanę kremówkę i ubijać kolejne kilka minut do uzyskania puszystego, jedolitego kremu. Na koniec dodać esencję waniliową i alkohol roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego(...)temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż się połączą. Kremem smarujemy wierzch ciasta
Smakowity Blog Kulinarnynamaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki(...)tortownnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić
Kuchnia w oparachfrancuskie pęczek botwinki ulubiony ser kozi (lub feta/a nawet twarożek) mascarpone cukinia (opcjonalnie) szczypta tymianku jajko Botwinkę kroję na spore kawałki, mieszam z kozim serem i mascarpone, jajkiem i doprawiam do smaku. Ciasto francuskie układam na blaszce i na wierzch wykładam botwinkową masę. Przyznaję się szczerze, że pod masę sypnęłam jeszcze trochę startego parmezanu, ale to tylko jedna z opcji
cinnamonandmintfoodKtóż w naszym kraju jeszcze kilkadziesiąt lat temu pomyślałby, że z marchewki powstaje tak pyszne ciasto. Kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, byłam nim zachwycona. Jest
upichcicadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej to kolejna propozycja ciasta bez pieczenia . Inspiracja pochodzi z bloga Zjem to! Składniki na blaszkę o wym. 20 x 20 cm. Kostka królowej bez pieczenia – Składniki: Składniki na masę: 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy )] 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka(...)Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :) The post
Kulinarne PrzebojeSkładniki Biszkopt: -5 jajek -pół szklanki cukru -pół szklanki mąki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: -250 ml słodkiej śmietany 30 % -250 ml mascarpone -2 łyżki cukru Dodatkowo: -500 g świeżych truskawek (kilka odkładamy do dekoracji) -cukier puder do posypania Przygotowanie --> Biszkopt: --> Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odkładamy. Białka oddzielamy(...)papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy
Marta GotujePolewa karmelowa: 0,5 szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki śmietanki 30% szczypta soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy mąkę(...)dwie części. Jedną wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. Drugą wykorzystujemy do masy karmelowej. Wykonanie (masa karmelowa): Łączymy połowę przestudzonej polewy karmelowej z serkiem mascarpone i połową zmielonych orzeszków. Wstawiamy do lodówki. Wykończenie: Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Smarujemy 2/3 masy karmelowej na ciasto. Nakładamy drugi blat. Smarujemy resztą masy karmelowej. Posypujemy pozostałymi orzeszkami. Polewamy przestudzoną polewą karmelową. Smacznego
Pyza i SurówkaPo długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu. chciałam zrobić je oryginalnie, ale
Malinowe PocałunkiTort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste do
Poezja smakuT o najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z
Food Squarełyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g śmietany 30% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. gorącego mleka 4 łyżeczki żelatyny DODATKOWO: około 300-400g borówek amerykańskich WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na kilka minutek(...)pieczemy kilka minut, po kilku minutach ściągamy obciążniki i dopiekamy ciasto do końca. w temp.180* (cała długość pieczenia około 30-40 minut) 3. Gdy ciasto nam ostygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, i na samym końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku. 4. Na masę śmietanową układamy borówki amerykańskie. 5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zesztywnienia
Dziś Ja gotujegusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone 1 cukier wanilinowy Delecta 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa 3 opakowania galaretki truskawkowej(...)truskawki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (to bardzo ważne! inaczej galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną
DefinicjaSmakurozpoczęcie sezonu malinowego na moim blogu - pyszny tort czekoladowo - malinowy :). Wykonałam go na mocno czekoladowym cieście, które nie wyrasta tak bardzo jak biszkopt i jest od niego cięższe, ale do kremu na bazie frużeliny i serka mascarpone pasuje idealnie. No i jest bardzo wilgotne, dlatego nie wymaga dużej ilości nasączenia ( całkiem z nasączenia nie chciałam rezygnować, bo krem jest(...)zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki do stężenia. Stężałą frużelinę malinową zmiksować z serkiem mascarpone na jednolity krem. Złożenie tortu: Z wystudzonego ciasta czekoladowego ściąć "górkę" i przekroić je na 3 równe blaty. Składniki nasączenia wymieszać i rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( ułatwi to dozowanie ponczu ). Z gotowego kremu
Opowieści z piekarnika