Stwórca. Bo sensor. I takie tam.Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec. Sesese!Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas minionego urlopu w Polsce. Taka próba generalna.Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć.Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście(...)Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki, to nie są one moją mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć na Dorotę. Dziękuję! Ciasto rzeczywiście
bastalenaDelikatny, wilgotny, kremowy – taki jest sernik 3 sery z kajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g mascarpone 250 g ricotty 6 jajek ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 350 ml śmietanki 30% 3 garście migdałów w płatkach Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śmietankę
Słodki sentymentDelikatny, wilgotny, kremowy – taki jest sernik 3 sery z kajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g mascarpone 250 g ricotty 6 jajek ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 350 ml śmietanki 30% 3 garście migdałów w płatkach Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śmietankę
Słodki sentymentCiasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny, kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)wrzącej wody 300g malin Na masę śmietankową: 400ml kremówki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Na bezę: 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, ciasto owijamy folią i schładzamy godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na wielkość dna blaszki (najlepiej
Smak mojej kuchniZ okazji trzecich urodzinek mojej małej Zosieńki postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć torcik urodzinowy słodzony tylko owocami. Udało się! W tym wypieku nie ma
Natka Pietruszkiwykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna starta dynia połączona z aromatem cynamonu, do tego masa z mascarpone - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje. Składniki: Ciasto dyniowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 300g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody(...)łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju 400g obranej dyni Krem 200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem
Szalona Kuchnia Ewelinytaśmę dodaję jeszcze jeden wpis. Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...?Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się(...)jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało).Skusicie się na taką opcję...?Orzechowe makaroniki z kremem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLeśny mech czyli ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy. Składniki Zielone ciasto: 400g świeżego szpinaku 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju Krem: 300 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Ciasto: Szpinak wrzucić na wodę i gotować. Gdy zwiędnie(...)blachę i piec ok 40 minut w temperaturze 180° C. Krem: Do misy włożyć serek mascarpone, śmietankę i cukier. Zmiksować na jednolitą masę. Uważać nie miksować za długo aby nie zważyło nam się. Serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone przed ubijaniem. Upieczone ciasto przekroić w poprzek. Na dolną część wyłożyć krem Z drugiej części ciasta wybieramy tylko zielony środek
Wasze PrzepisyPyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch i boki ciasta, a następnie całość dokładnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy owocami miechunki. Smacznego
My Culinary Artfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem, którym częstowałam moich urodzinowych gości Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)nieco pokruszone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wielkość 23-24cm średnicy. Piec 50 minut w 170stopniach we wcześniej nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto przekroić na blaty i już wystudzone przełożyć masą śmietanową. U mnie ciasto urosło z górką więc górną część pokruszyłam ozdabiając ciasto. Masa przygotowanie : 250g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżeczki
W garach u Gosi170stopniach we wcześniej nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto przekroić na blaty i już wystudzone przełożyć masą śmietanową. U mnie ciasto urosło z górką więc górną część pokruszyłam ozdabiając ciasto. Masa przygotowanie : 250g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki zmiksować razem na gładką masę, którą przełożyć wystudzone ciasto
W garach u Gosijeszcze zdążycie zrobić. Jest to ciasto z gotowców jak słone krakersy, krówka z kartonu i kremówka. Możecie się nawet pokusić i użyć budyń w proszku. Wybrałam to ciasto na Sylwestra ponieważ moje dzieci bardzo lubią banany i krówkę. Im więcej bananów tym lepiej! Do ciasta można dodać świeże banany ale karmelizowane są jeszcze lepsze. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie(...)Następnie ułóż kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wylej krówkę. Krówkę można lekko rozpuścić aby łatwiej ją rozprowadzić. Na krówce rozłóż banany. Ubij śmietankę z creme fraiche lub mascarpone i pokryj całe ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Smacznego! The post Sylwester – 2019 mój szczęśliwy rok! appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaśmietana będzie na wpół ubita, stopniowo dodajemy cukier puder; kontynuujemy ubijanie do uzyskania sztywnej piany. Do śmietany stopniowo dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając masę. Krem p rzykrywamy foli ą spożywczą i schładzamy ok. 30 minut. Ciasto Okrągłą miskę wykładamy folią spożywczą (moja miała wymiary 11 cm wysokości, 20 cm szerokości na górze(...)truskawki wykładamy drugą porcję kremu, którą przykrywamy biszkoptami nasączonymi w syropie. Przygotowany tort okrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 6-8 godzin. Schłodzone ciasto przed podaniem delikatnie wyjmujemy z naczynia, odwracając do góry nogami, przekładamy na paterę, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. **** PREPARAZIONE Sciroppo di fragole Lavate le fragole, asciugatele, eliminando il picciolo
La grande e la piccola cuocamojemu młodemu, który jest fanem galaretek i takich właśnie torcików, lekkich z galaretką i owocami. Obiecałam, zrobiłam i już go nie ma ;)). A torcik, to spód - ciasto czekoladowe, potem śmietana z serkiem mascarpone i galaretką, do tego powrzucane borówki, a góra galaretki i owoce. prosty, szybki, kaloryczny he he, ale smaczny :)). Do torcika wypiliśmy wino Monte Santi Blackberry, które(...)rozpuszczamy we wrzątku w 250 ml. Mieszamy, odstawiamy do ostudzenia, ma ona lekko zacząć tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników, następnie wlewamy galaretkę, miksujemy, żeby połączyła się z masą, dodajemy borówki, mieszamy i przelewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 2 galaretki owoce leśne borówka amerykańska Galaretki zalewamy około 500 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy, żeby
kruche babeczki