Zieloną Pannę! A zatem są fiołki, jest wiosna i są też wiosenne słodkości. Oto słoneczne i bardzo aromatyczne kruche babeczki pomarańczowe z jogurtowym kremem na bazie Mascarpone i miodu. Pomarańcze w kruchym cieście, w nadzieniu, w kremie i dekoracji...i wcale nie czuć pomarańczowego przepychu. Jest za to mnóstwo słońca, słodyczy, jogurtowej świeżości i są też one...fioletowe iskierki(...)łyżeczki skórki otartej z cytryny Do tego 6 kostek białej czekolady 1/2 łyżeczki masła 1 pomarańcza pokrojona w drobną kostkę Sposób przyrządzenia: Kruche ciasto 1. Połącz wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. 2. Wylep ciastem foremki do babeczek, ponakłówaj widelcem i schłodź w lodówce przez 10-15min. 3. Piecz przez 5-7min w 180*C. Krem 1. Połącz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznanej, sypkiej kruszonki będzie bardzo klejąca i na tym etapie miękka. Kulę ciasta na kruszonkę ułóż pomiędzy 2 warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj równo na grubość 3 mm. Tak przygotowaną kruszonkę opatuloną papierem do pieczenia, wstaw na płasko do zamrażalnika na czas robienia ciasta parzonego. CIASTO PARZONE Wodę, mleko, masło, cukier i sól przełóż do rondelka i podgrzej(...)mieszanie i podgrzewanie do momentu odparowania wody i odchodzenia ciasta parzonego od ścianek garnka. Gorące ciasto przełóż do chłodnej misy miksera i tam pozostaw do całkowitego wystudzenia. Całkowicie wystudzone ciasto miksuj mikserem, stopniowo wbijaj po 1 całym jajku. Kolejne jajko wbijaj dopiero po ustabilizowaniu się konsystencji masy. Gotową masę ciasta parzonego przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na białym
ProstePesto.plszybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry) Bardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu postu. Pozdrawiam serdecznie(...)jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany 2 duże jajka 150ml oleju Wierzch: 250g serka mascarpone 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru orzechy do ozdoby Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem
Mała Cukierenkaczas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery pełne owoców. SPÓD CIASTA 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić
Kuchnia w oparachTego, że jestem ogromną, ale to ogromną wielbicielką kawy i kawowych deserów nie trzeba chyba już nikomu mówić, bo rozgłaszam to wszędzie od lat, na prawo
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI Ciasto dyniowo- migdałowe 450 g m ą ki pszennej 150 g m ą ki migdałowej 350 g miąższu z dyni 150 g masła 150 g cukru 70 g ciasteczek amaretti 100 ml mleka 16 g proszku do pieczenia 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia(...)pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem oraz cukrem pudrem. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu
La grande e la piccola cuocapszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki(...)dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało
Słodki sentymentpszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki(...)dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało
Słodki sentymentczas zanim pierwszy raz je zrobiłam. A teraz już wiem - jest pyszne! Pychotka Składniki: Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchewki Krem: 400 g mascarpone 100 g masła 0,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem(...)papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyjąć i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Posmarować nim ciasto i schłodzić w lodówce
Cukiernia Pychotkiserka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto: Do ciasta potrzebujemy dwóch jednakowych tortownic o średnicy(...)termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż tak, aby powstały cztery blaty (można odciąć czubki, jeśli powstały). Serki, mascarpone, jogurt i ekstrakt miksujemy na wolnych obrotach dosypując powoli cukier puder. Na końcu dorzucamy trzy czwarte szklanki
Poezja smakuczas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery pełne owoców. SPÓD CIASTA 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki żelatyny(...)tortownnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić
Kuchnia w oparachsztywno (odłożyć 1 – 2 łyżki do polewy). Resztę serka mascarpone (250 g) zmiksować ze zmielonymi orzechami i 2 łyżkami cukru pudru. Do masy dodać pokrojone batoniki i ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć całość łyżką. Masę wyłożyć na jasną warstwę herbatników. Ciasto przykryć ostatnią jasną warstwą herbatników namoczonych w mleku. Ciasto przełożyć do lodówki(...)Ubić śmietanę kremówkę (odłożyć odrobinę do polewy) 12. Oczyścić podprażone orzechy 13. Zmielić orzechy 14. Do serka mascarpone dodać zmielone orzechy i cukier 15. Całość zmiksować 16. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać 17. Dodać pokruszone ciastka kinder bueno 18. Rozsmarować masę na ciasto 19. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników 20. Rozpuścić resztę nutelli 21. Do nutelli dodać śmietanę 22. Całość wymieszać
KuchniaWeDwoje.pldzisiaj pomysł na szybki obiad. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu ale jednocześnie bardzo smaczne i niebanalne. Do tej pory serek mascarpone wykorzystywałam do przygotowywania deserów. W połączeniu z białą czekoladą idealnie sprawdza się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów w oleju ziołowym 250g
Animelka BlogOrzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek(...)spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną
VioletoweKucharzenie