possano esservi utili in vista delle feste. Tort piernikowy (Torta alle spezie) Tradycyjne włoskie panettone (Panettone con lievito di birra) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Babka cytrynowo-pomarańczowa(...)papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema
La grande e la piccola cuocanaprawdę szybki w przygotowaniu deser, do którego nawet nie potrzebujecie włączać miksera (chociaż z nim jest oczywiście jeszcze szybciej). Muffiny wychodzą wilgotne i mocno kakaowe Muffiny z mascarpone Składniki na 12 babeczek: Ciasto: – 1,5 szklanki mąki – 3/4 szklanki cukru – 3-4 łyżki kakao (w zależności jak lubimy, ja daję 4) – łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – pół szklanki wody(...)pół szklanki jogurtu naturalnego – 1/3 szklanki oliwy (lub oleju lub roztopionego masła) Nadzienie: – 125 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru – 1 łyżeczka mąki pszennej – 1 jajko ( a właściwie białko. Żółtko można dodać do ciasta) Najpierw przygotowujemy serek. Widelcem lub trzepaczką ubijamy białko (nie musi być ubite dokładnie) dodajemy do niego serek, cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
Relaxtimetartę. Średnio powinno wyjść 15 - 20 babeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy. Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy(...)krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem tak aby nie urosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez ok. 13 min aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę (można dodać do niej śmietanofix - będzie wtedy sztywniejsza). Masę wykładamy na ostudzonych babeczek
IMPRESJA SMAKUWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszny tort o smaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego
Marta Gotujepotrzebujecie, aby cieszyć się domowym ciastem (lub poczęstować nim niespodziewanych gości). Oczywiście doliczcie tutaj czas chłodzenia, ale akurat to nie wymaga Waszej pracy W tym czasie możecie np. poćwiczyć jogę albo obejrzeć ulubiony serial Raffaello bez pieczenia przepis na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm 100 g krakersów 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany(...)mleka w proszku 30 g mleka kokosowego w proszku (można pominąć) 80 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru kokosowego opakowanie śmietan-fixu Do wysokiego naczynia przelej śmietanę, dodaj serek mascarpone, mleko w proszku, mleko kokosowe w proszku i cukier. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą ubijaczki lub widelca. Naczynie wstaw do lodówki na ok 1h, aby masa stężała. Blachę wyłóż papierem
365 dni dookoła kuchniPyszne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie mleczka kokosowego, serka mascarpone i zmielonych na pył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku! Spód: 150 g daktyli 100 g mąki migdałowej lub kokosowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki wody z daktyli Masa serowa(...)wiórki kokosowe, przekładamy serek mascarpone i wsypujemy cukier kokosowy lub trzcinowy. Całość miksujemy na gładką masę. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Całość przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i delikatnego stężenia. Gotową galaretkę przelewamy na stężałe ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce. Smacznego
VioletoweKucharzeniejego nietypową konsystencję, w innym wypadku można poczuć się z lekka „zapchanym”;) Ciasto: 120 g miękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego(...)mascarpone, oba cukry oraz sok z cytryny. Krótko miksujemy, tylko do połączenia serka z cukrami (zbyt długie miksowanie może znacznie rozrzedzić mascarpone, które w lejącej konsystencji nie nadaje się do użycia). Przygotowany krem rozprowadzamy równą warstwą na pomarańczowym cieście. Na wierzch wykładamy przestudzoną frużelinę wiśniową. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
Smaki Na Talerzuporę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam! Tarta z zielonymi warzywami Składniki : opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego(...)jeżeli używacie świeżego) lub zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut jeżeli używacie mrożonego. W miseczce wymieszać creme fraiche, mascarpone oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan, doprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, środkową część, delikatnie przycisnąć, ugnieść papierowym ręcznikiem, aby była płaska i równa. Ciasto posmarować masą serową, ułożyć
Codzienne Gotowaniełyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 1 op. drożdży instant 100 g mleka 100 g mascarpone 1 jajko+1żółtko 60 g roztopiongo masła 60 g drobnego cukru białko do posmarowania Wykonanie: czekoladę rozpuścić w rodelku z dwoma łyżkami(...)mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier i przesianą mąkę z drożdżami. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite wlać masło i wyrobić hakiem, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odłożyć 1/2 ciasta i wymieszać je z czekoladą oraz mąką z przyprawami i kakao. Wyrobić, aż będzie całkowicie gładkie. Obie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy(...)ostrożnie przekroić na 2 blaty. Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder. Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem. i przykryć kolejnym blatem. Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce. (Dodatkowo ciasto/tort można udekorować
Di gotujemieszczą mi się 3, co bardzo przyspiesza pieczenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz(...)segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi. Na paterze układamy pierwszy spód ciasta w fioletowym kolorze, pod ciasto wkładamy kilka
Ciastkozercymleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (potrwa(...)Ciasto po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, a następnie wystudzić je na kratce. Wykonanie lukru: Masło utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i amaretto - zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto pokryć lukrem. Przepis znalazłam na blogu i lekko go zmieniłam www.feeriasmakow.blox.pl
Mania WypiekaniaUwielbiam ciasto czekoladowe z przepysznym kremem z mascarpone. 15 dag.masła 85g.gorzkiej czekolady 1 strąk wanilii 16 dag.mąki pszennej przesianej 1 łyžeczka proszku do pieczenia 16 dag.cukru 5 jaj Szczypta soli Polewa Krem z mascarpone i bitej śmietany ******************************************** 0.5 litra kremówki 30% 500 g.serka mascarpone 1 laska wanilii 3 łyžki cukru pudru **************************************** Ciasto
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki