Rewelacja na Bałtyku - WAKACJE ! Z tej okazji postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Pierwotnie miało być zupełnie inne niż wyszło, ale oczywiście, z tej wakacyjnej radości pomyliłam ricottę z mascarpone.. 300 g mąki pszenna bądź tortowa 200 g margaryny do pieczenia 4-5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko tabliczka białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną część malin, mascarpone i roztopioną czekoladę. Wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy. Tarta jak się okazała należy do rodzaju tych magicznych, ponieważ w ciągu jednej nocy zniknęła jego połowa.. A może to po prostu okres
Pora na poramleczną czekoladą, a w towarzystwie przepysznego kremu ciasto to smakuje wybornie. SKŁADNIKI: (forma 22 x 22 cm) BISZKOPT 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 100 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki żelatyny(...)kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować. Na końcu do kremu dodać żelatynę i ponownie wszystko razem wymieszać. Krem przełożyć na biszkopt z czekoladą oraz malinami. Wierz ciast ozdobić malinami. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPiotr 15 czerwca 2018 Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy(...)mascarpone i truskawkami Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia
Pogotujmy.plfioła. Gdyby jedzenie ich nie groziło drastycznym przyrostem tkanki tłuszczowej w miejscach, gdzie zdecydowanie nie powinno jej nie być, to pewnie opychałabym się nimi bez przerwy. Ciasto na bazie białych michałków i serka mascarpone wymyśliłam sama. Łącząc ze sobą same dobre składniki, nie może przecież nie wyjść nic nie dobrego. Ciacho wyszło obłędnie, dlatego też dziele się z Wami przepisem(...)Ciasto michałkowe. Składniki Biszkopt kakaowy (wg. tego przepisu) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 x śmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan fix. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i pokruszonymi cukierkami. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go wcześniej przygotowanym kremem
Pani domowałyzka cukru pudru na warstwę śmietanową: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Tak samo(...)cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem pudrem a następnie wymieszać z mascarpone. Podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na ciasto. Do drugiej części wmieszać pokruszony biszkopt i wyłożyć na wierzch. Odsatwić n=w chłodne miejsce do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto. Szukając różnych przepisów na słodkie co nieco, warto zwrócić uwagę na wypieki zawierające owoce lub warzywa. Kawałek leśnego ciasta - przepis nr 1 Wybierając się na piknik, można przygotować dobrze znane ciasto o wdzięcznej nazwie „Leśny mech”. Piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, o którego walorach zdrowotnych nie trzeba nikogo przekonywać. Składniki: Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto: szklanka(...)dodajemy przesianą mąką z proszkiem i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta
Kuchnia MagdaLenyciasto. Szukając różnych przepisów na słodkie co nieco, warto zwrócić uwagę na wypieki zawierające owoce lub warzywa. Kawałek leśnego ciasta - przepis nr 1 Wybierając się na piknik, można przygotować dobrze znane ciasto o wdzięcznej nazwie „Leśny mech”. Piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, o którego walorach zdrowotnych nie trzeba nikogo przekonywać. Składniki: Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto: szklanka(...)dodajemy przesianą mąką z proszkiem i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta
Kuchnia MagdaLenyWystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)cukrem pudrem na sztywno, uważać, aby nie przebić (mogą powstać grudki masła). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i ziarenka wanilii lub ekstrakt. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. Krem równomiernie rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Wiórki z czekolady strugam skrobaczką do warzyw. Ciasto przed podaniem schłodzić przez co najmniej 2 - 3 godziny
Kuchcik gotujeu0142kiem ostyg\u0142o, potem dzielimy je na p\u0142aty. \r","Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy krem\u00f3wk\u0119 i mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powsta\u0142ym kremem przek\u0142adamy nasze ciasto i dekorujemy je r\u00f3wnie\u017c z zewn\u0105trz. Dodatkowo mo\u017cemy przyozdobi\u0107 nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe(...)następnie wyjmujemy je z blaszki by całkiem ostygło, potem dzielimy je na płaty. Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy kremówkę i mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powstałym kremem przekładamy nasze ciasto i dekorujemy je również z zewnątrz. Dodatkowo możemy przyozdobić nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe! Notatki Jeżeli chcecie, aby Wasz tort
Mostek w kuchniśmietanki 30 % 1/4 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody KREM: 1/2 łyżeczki barwnika w proszku 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 200 g serka mascarpone truskawki do dekoracji CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników
Kuchnia od dwojgaCiasto: 3 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka mleka 0,5 kubka maślanki 1 tabliczka czekolady 2łyżki dobrej jakości kakao szczypta soli 1,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki tortowej 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków 1 op serka mascarpone(...)słodkie mleko z masłem mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka po ostudzeniu polewamy czekoladą i posypujemy kolorowymi cukierkami
Luźna KuchniaDonuts, gdzie na pączkach znają się całkiem nieźle. Niestety to smak sezonowy – a ja za nimi przepadam. Na szczęście podobne odtworzyłam w domu i ukoronowałam Tłusty Czwartek. Ciasto na pączki mam sprawdzone, więc nic w nim nie zmieniałam. Jeśli uwielbiacie sernik i marzycie o czymś prawdziwie rozpustym to musicie sobie takie zafundować. Zawsze gdy piekę pączki, przypominam sobie pewne(...)drobnego cukru do wypieków 1 łyżka spirytusu lub mocnego alkoholu ok. 1 – 1,5 litra oleju rzepakowego, kokosowego lub smalcu (lub pół na pół) Nadzienie sernikowe: 500 g mascarpone 250 g kremowego serka typu Philadelphia (np.: Almette, Twój Smak, Bieluch) 150 ml śmietanki 30% 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru pudru dodatkowo: ciasteczka digestive, holenderskie lub herbatniki
Poezja smakuDeserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki. Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki(...)krople barwnika spożywczego zielonego (opcjonalnie) Krem cytrynowy: 500 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone niecałe 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Dodatkowo: ok. 400 g truskawek ok. 300 g borówek Wykonanie: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: I część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło(...)Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem. Na końcu wmieszać serek mascarpone. Gotowy krem rozsmarować na cieście. (Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej
Di gotuje