cukry pudru 1 łyżka cukru Masa: 350 g mascarpone 3 łyżki nutelli Dodatkowo: cukier puder do posypania Drożdże z łyżką cukru i śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować. Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki(...)minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy. Mascarpone chwilę ucieramy z nutellą
PatiGotujePrzepis na pyszne muffinki z dodatkiem szpinaku. Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania w pięknym zielonym kolorze. Nadają się świetnie na szkolne drugie śniadanie. Jeśli
To co lubię - gotuję i polecampolecam Wam prosty i niewymagający wielu przygotowań deser. Serca z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem czekoladowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. Taki deser powinien zachwycić Wasz ą drug ą po ł owk ę ;) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g mascarpone 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 1-2 łyżki likieru pomarańczowego(...)oraz otartą skórką z pomarańczy. Krem przykrywamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 serca, wykładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Serca pieczemy ok. 5-10 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego
La grande e la piccola cuocaCzekoladowe babeczki z cytrynowym kremem z serka mascarpone- pyszny i prosty deserSKŁADNIKI Ciasto:300g mąki200g masła100g cukru2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany4 łyżki naturalnego kakaosólKrem:250g serka mascarpone150g śmietany kremówki1/2 opakowania galaretki cytrynowej1 łyżka soku z cytrynyDo przystrojenia - ulubione owoce PRZYGOTOWANIE Ciasto:Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli.Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao.Zagniatamy ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjemasła szczypta soli Składniki na nadzienie: 500 g mascarpone 100 g cukru pudru trzcinowego 2 jajka skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo(...)czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny wkładamy do miski i dokładnie razem
My Culinary ArtKruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny. Składniki , forma na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 300 g mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki(...)smaku), 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g), 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g białej czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykiciasta. Ja posiadam jedną taką blachę, ale formuje sobie ciasto wg niej i piekę na oddzielnej blaszce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 0 C przez 20 minut. Składniki na krem: ½ litra słodkiej śmietany 36% bez 4 łyżek 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać mascarpone i ubijać(...)malinowej lub innej 1 galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki gotowanej wody Wykonanie mazurka: Na spód wyłożyć krem z mleczną czekoladą (zostawić parę łyżek do ozdobienia mazurka), przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować marmoladą malinową i wyłożyć tężejącą 1 galaretkę. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Wyłożyć na nie połowę kremu z białą czekoladą. Wyłożyć drugą tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki. Po stężeniu
Przepisy Babcipiekarnika, może być lekko popękane z wierzchu- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie MUS KAWOWY- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki- do ostudzonej, ale ciągle(...)się zetnie)- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować - ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM- ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy- na ciasto przełożyć
Smakołyki Berenikiwyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady 1 łyżka miodu Składniki na krem mascarpone: 200 ml śmietany(...)mieszam i całość odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję ostatnią warstwę z mascarpone. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do niej po łyżce mascarpone cały czas ubijając. Na koniec dodaję wanilię i cukier puder, mieszam jeszcze chwilę i odstawiam masę do lodówki. Kiedy wszystkie masy będą zimne, mogę przystąpić do składania ciasta. Najpierw kruszę krokant na drobne kawałki (można to też zrobić
Słodki sentymentwyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady 1 łyżka miodu Składniki na krem mascarpone: 200 ml śmietany(...)mieszam i całość odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję ostatnią warstwę z mascarpone. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do niej po łyżce mascarpone cały czas ubijając. Na koniec dodaję wanilię i cukier puder, mieszam jeszcze chwilę i odstawiam masę do lodówki. Kiedy wszystkie masy będą zimne, mogę przystąpić do składania ciasta. Najpierw kruszę krokant na drobne kawałki (można to też zrobić
Słodki sentymentBabeczki inspirowane są ciastem maślankowym (przepis już niedługo na blogu ), które w domu u mamy było zawsze ciastem „dyżurnym” – szybkim, łatwym i smacznym. Ponieważ muffiny wykonuje się tak samo sprawnie, są idealnym rozwiązaniem, kiedy pojawiają się niespodziewani goście. Jeśli jednak mamy trochę więcej czasu, możemy dodać do babeczek trochę „pyszności” i sprawić, że będą nieziemsko smaczne. Składniki(...)mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy 1 łyżkę ciasta (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
Słodki sentymentsztuk bezików opcjonalnie 1/2 szklanki migdałów blanszowanych opcjonalnie Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę, jajko i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na około 30 minut(...)średnicy 22-23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Spód ciasta pieczemy przez 15-18 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Przygotowanie kremu Białą czekoladę
SprawdzonaKuchnia.plPołączenie twarogu, mascarpone i białej czekolady to dla mnie idealna baza do serników. Ostatnio prezentowałam bardzo podobny sernik z polewą kajmakową (przepis tutaj). Dzisiaj ten sam
BullioCiasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: · 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) · 130 g drobnego cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty. Krem kajmakowy: · 500 g serka mascarpone · 150 g masy kajmakowej (z puszki
Trzeci talerz