Pyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy
Kulinarne Fantazje Marioliszybko. Rozkładamy ciasto na blaszce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i odstawiam ciasto na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni w opcji góra-dół. Pieczemy ciasto 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Dekoracja: 4 łyżki dżemu porzeczkowego bez pestek 200 ml śmietany 30% (słodkiej) 250 g serka mascarpone 1 śmietanfix(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu 1 łyżka soku z cytryny owoce - borówki, maliny, truskawki, wiśnie listki mięty Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Do miski wlewamy śmietankę oraz dokładamy serek mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy cukier puder, śmietanfix, rum, sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy uważając, żeby nie zrobić z masy masła ;) Wykładamy krem na ciasto
Emskie Smakiinne pyszności pozostałych osób biorących udział w zabawie. Składniki: Na nadzienie: 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest) 180 g mascarpone 8 łyżeczek grubego cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka wiórków kokosowych Na ciasto: 25 g drożdży Babuni(...)słodkich wypieków 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko cukier puder po obsypania ciasta Przygotowanie: Przygotowanie nadzienia: Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół. Przygotowanie ciasta: Drożdże Babuni do słodkich
Słodkie okruszkiRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy
Humanistka w kuchnipojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki. U mnie będzie to więc(...)wyłożyć nierównomiernie żurawinę. Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!). Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę. Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie
6nieboupieczonej dyni połączyć razem z cynamonem, alkoholem. Odłożyć łyżkę dyni do dekoracji, a do reszty wlać przestudzoną żelatynę. Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z dynią. Wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na pół i przełożyć kremem dyniowym. POLEWA: w garnuszku zagotować cukier puder z wodą i kakao. Dodać masło, a następnie czekoladę(...)gęstość ugotowanych ziemniaków, do kremu wystarczy dodać 2 łyżeczki żelatyny. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami Tagged: alkohol , buraki , czekolada , dynia , kremówka , mascarpone , polewa , żelatyna
https:KKuchniaMniamtarta właśnie jest przykładem takiego wyjątku. *jeżeli chcecie na bieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :) Składniki Ciasto - 200 g mąki - 100 g masła - 60 g cukru pudru - 1 jajko Krem - 250 g serka mascarpone - 4 duże łyżki masła orzechowego - cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości - ja dodałam tylko jedną łyżkę) Do podania(...)suchej patelni orzeszki ziemne Mąkę, masło, cukier puder i jajko wrzucamy do miski, zagniatamy jak najszybciej, formujemy kulę i chowamy do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem), nakłuwamy na całej powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione
Cook&Lovelekko przestygnie, delikatnie odklejamy je od formy (jeśli mamy formę tradycyjną, a nie silikonową, to można brzegi odkroić nożem) i studzimy do góry nogami na kratce. Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy bitą śmietanę. Mascarpone i zimną kremówkę oraz cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno. Tym razem po odwróceniu pojemnika do góry nogami, zawartość powinna pozostać(...)miejscu. Ubitą śmietankę z mascarpone łączymy z ostudzoną żelatyną i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na ostudzone ciasto, tworząc kopułę. Dekorujemy ulubionymi, sezonowymi owocami. Najlepiej jednak ze słodką śmietaną będą się komponowały porzeczki, wiśnie, agrest i inne kwaśne owoce, które ładnie zrównoważą smaki. Przed podaniem schładzamy min. 2 godz. w lodówce, a następnie cieszymy się smakiem pysznego deseru :)Smacznego! PS. Dzisiejszy
Ratunku obiadCześć! Zrobiłam bardzo prosty serniczek z mascarpone z truskawkami na biszkopcie. Bardzo lekkie i smaczne ciasto. Składniki: Na biszkopt: * 2 jajka rozm. L * 15 dkg mąki * 15 dkg cukru * 4 łyżki oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: * 400 g serka mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką(...)wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy. Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Odstawiłam do ostudzenia. Do serka mascarpone wsypałam cukier wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder. Zmiksowałam. Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam
Pieprzyć z Fantazjąjajka 120 ml kefiru 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1 pomarańczy 100 g czekolady deserowej Krem: 250 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo: drażetki czekoladowe wiórki kokosowe czerwony barwnik spożywczy Muffinki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić(...)wlać kefir i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać otartą i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowym ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietan fixem i kremówką na gładki i gęsty krem. Połowę 1/3 kremu przełożyć do miseczki i dodać
My simple kitchenblendera wrzucamy pokruszone herbatniki i miksujemy na pył. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto przekładamy na tortownicę, ubijamy, robimy małe boki i wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy sernik. Najpierw ser miksujemy z serkiem mascarpone, potem dodajemy ekstrakt z wanilii, budyń, cukier puder i na koniec po 1 jajku. Do masy serowej dodajemy część
Kuchenne WariacjeFaworki te odkryłam zupełnie przypadkiem gdy szukałam w internecie pomysłu na mascarpone... Nie chciałam żadnych ciast z kremem, deserów i tym podobnych. Wpadłam na bloga I love bake i znalazłam tam przepis właśnie na to cudo. Ja wszelkie tłustoczwartkowe wypieki uwielbiam, więc wiedziałam, że i te będą strzałem w dziesiątkę. No chyba że wyszłyby twarde, zbite i istniałoby ryzyko(...)jedne na drugich... Sekret w pysznych chruścikach jest ciągle ten sam- odpowiednie napowietrzenie ciasta i bardzo cienkie rozwałkowanie. Ja przez swoje rozwałkowane ciasto widziałam linie papilarne palców, więc możecie się domyślać jak cienko to było ;) Składniki na 2 duże talerz: 4 żółtka 250g serka mascarpone szczypta soli 2 łyżki wódki (lub spirytusu) 350g mąki tortowej Dodatkowo: 1 litr oleju
Kuchnia w czekoladzieBanalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek.Składniki na ciasto naleśnikowe : 150 dag mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka kakao oliwa do smażenia Składniki na nadzienie : 10 dag serka mascarpone 0,5 szklanki(...)kremówki 1 łyżka miodu 10 dag świeżych truskawek Przygotowanie : Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam wszystkie razem do uzyskania jednolitej konsystencji, i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.Serek mascarpone mieszam z łyżką miodu, kremówkę ubijam mikserem na sztywną pianę i przekładam do misy z serkiem. Truskawki kroję w kawałeczki i dodaję również do serka. Całość mieszam
Mechanik w kuchniserka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić
kolorowotorcikowo