ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:59/512)

Bakaliowiec z kremem pomarańczowym 297

Takie ciasto zrodziło się w mojej głowie – bakaliowiec z kremem pomarańczowym. Pyszne czekoladowe ciasto, mnóstwo dodatków, a do tego świetny krem pomarańczowy zwieńczony odrobiną czekolady… Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Dodatkowo(...)dodaję razem z pozostałymi bakaliami do ciasta, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki (30 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Składniki na krem pomarańczowy: 250 ml śmietanki 30 % 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Sok i skórka otarta

Słodki sentyment
Tarta z wiśniami 215

waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut(...)spód zostawiamy do przestudzenia. Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu. Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję. Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką. Ozdabiamy roztopioną

Ciastkozercy
CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM 200

same zalety: nie wymaga ubijania piany, ucierania masła, a nawet wyciągania miksera. Do odmierzania składników służy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankowy krem z mascarpone i niewielkiej ilości mleczka skondensowanego. Jeśli szkoda nam otwierać całą puszkę mleka lub brakuje go w naszej spiżarni możemy zastąpić je sokiem z cytryny(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników. MUS Z MALIN : Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym

cool and minty
Piętrowiec z makiem i masą orzechową 127

Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)czas ucierając) i masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem

PatiGotuje
Aksamitny sernik milionera 155

chodziło za mną takie pełne sprzeczności i spójności zarazem. Trafiłam w końcu na sernik milionera i to właśnie on zaspokoił wszystkie moje potrzeby domowej słodkości, na jaką miałam ochotę. Ciasto wielu tekstur, choć tej z klasycznego sernika raczej w nim nie znajdziecie :) Bardzo krucha podstawa o karmelowym posmaku, a na niej aksamitna masa serowa z kajmakiem, która bardziej przypomina puszysty(...)brązowego cukru Masa serowa: 350g kremowego twarożku naturalnego (u mnie: President) lub typu philadelphia 400g kajmaku 125g Mascarpone Polewa: 100g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka 1/2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieć szybkimi ruchami, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep spód foremki (ok. 24x24 cm) i włóż do lodówki na 20min. 3. Wyjmij formę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort tiramisu 329

się wyjątkowo. I oto wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto(...)kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki połączyły się. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopniach C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 40-50 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, studzimy

Smakowity Blog Kulinarny
Lekki sernik z mascarpone i truskawkami 999

straganach i w sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Kiedy je zobaczyłam musiałam coś z nimi wykombinować Lekki sernik z mascarpone i truskawkami to świetna propozycja dla osób, które nie lubią ciężkich i masiastych ciast. Przepis znalazłam gdzieś w sieci i trochę przerobiłam. Przede wszystkim zrobiłam go na cienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty(...)miejsce (np. do lodówki) aż dobrze stężeje. Gotowy sernik wyciągamy z formy. Ubijamy resztę śmietany z cukrem pudrem na sztywno i pokrywamy nią górę ciasta. Na koniec ozdabiamy owocami. Smacznego Artykuł Lekki sernik z mascarpone i truskawkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 199

ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą(...)podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i przestudzić. Schłodzonę kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Ciasto czekoladowe przekroić na pół w poziomie. Na paterze ułożyć połowę ciasta, wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny. Przykryć bezą, wyłożyć pozostały krem i frużelinę, przykryć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe 191

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania formy 300 ml słodkiej śmietany (30-36%) 250 kremowego serka (np. mascarpone) 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ubijamy mikserem. Powoli dodać olej, ciasto podczas mieszania wchłonie cały olej. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Musimy utrzymać gęstą konsystencję ciasta(...)stopni przez ok. 50 min. Najlepiej stopień wypieczenia sprawdzać patyczkiem. Następnie przygotowujemy polewę. Mikserem ubijamy śmietanę. Na końcu powoli dodajemy do tego cukier oraz serek (np. mascarpone). Polewą smarujemy wierzch wystudzonego ciasta i całość chłodzimy w lodówce. Ciasto możemy udekorować bakaliami lub małymi marchewkami wykonanymi z marcepanu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Czekoladowo-Orzechowe Babeczki Ferrero Rocher 163

brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli.  Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok. 100 g Nutelliok. 30 g orzechów laskowych (całych)Krem(...)śmietany kremówki 30% (schłodzonej)125 g serka mascarponegorzka czekolada (100g) 150 g Nutellipralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych  Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i wszystko dokładnie

Słodka Strona
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 807

kakao z mąką ziemniaczaną. Blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki. Krem: 500 g mascarpone(...)śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: słoiczek konfitury z porzeczki (mój miał 210g) Nasączenie: 50 ml wody, 50 ml soku z porzeczki Ciasto przełożyć do blaszki, w której się piekło. Nasączyć go. Posmarować konfiturą z porzeczki. Nałożyć krem, wyrównać

Moja Galeria Smaku
Jagodzianki 179

roztrzepane jajko do posmarowania Drożdże rozmieszać dokładnie z cukrem i połową mleka i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone . Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto przełożyć

KUCHNIA POLSKA
Runo leśne z biszkoptem szpinakowym 93

biszkoptu. Spróbuj koniecznie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Leśny Mech ze szpinakiem i granatem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 350 kcal Ciasto szpinakowe z granatem i kremem śmietankowym. Biszkopt śmietankowy przypominający Leśny Mech ozdobiony ziarenkami granatu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT SZPINAKOWY(...)u00f3wka","szpinak","runo le\u015bne","ciasto runo le\u015bne","le\u015bny mech","ciasto le\u015bny miech","ciasto szpinakowe","biszkopt szpinakowy","biszkopt ze szpinakiem","placek ze szpinakiem i kranatem","ciasto z kremem \u015bmietankowym"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2022-02-23T12:52:56+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT1H","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Tarta z musem truskawkowym 95

Czas czytania: 3 min Dziś tarta z musem truskawkowym na spodzie z kruchego ciasta wypełniona pysznym delikatnym musem. Lekka typowo wiosenna tarta intensywnie truskawkowa wzbogacona o kremową konsystencję serka mascarpone. Pamiętajcie, że sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, trzeba więc korzystać z nich, póki są świeże i pachnące. Deser ten nie jest skomplikowany, raczej powiedziałabym, że należy do bardzo prostych(...)końcu dodać śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić. Galaretkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 103

przez minimum 2h. Frużelina żelatynowa z mojego przepisu nie jest bardzo słodka. Przyjemny słodko-kwaśny smak to idealny akcent smakowy tego deseru. Śmietana kremówka ubijana z serkiem mascarpone i cukrem pudrem nadaje ciastu lekkości i przyjemnego mleczno-słodkiego smaku. Śmietana nie jest przesłodzona dzięki czemu możemy delektować się jej prawdziwym smakiem. Ubijana śmietana musi być zimna . Wtedy lepiej się ubija(...)tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki. Rozmieść ciasto równo w formie. Piecz ciasto w 170*C przez około 30minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź, wyjmij z formy, odklej od papieru do pieczenia a następnie włóż z powrotem na ten sam papier do tej samej formy. (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroić) Poncz Wymieszaj

SmartBake.pl