mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi i kremem waniliowym. Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 100g dżemu agrestowego z kiwi - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - kilka kropel barwnika zielonego w żelu Krem do dekoracji: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego
Kuchenne Wariacjemożna przelać przez drobne sitko . Następnie dodajemy do masy żółtka intensywnie mieszając. Im masa jest bardziej gorąca tym szybciej powinniśmy mieszać. Ciasto francuskie ciasno zwijamy w rulon (zwijamy je jego krótszą krawędzią, aby było grubsze i krótsze). Następnie ciasto kroimy na 12 kawałkó w, najlepiej zaznaczyć sobie nożem w których miejscach będziemy ciąć. Każdy z kawałków zgniatamy aby powstał cienki(...)słodkości Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Brownie z kremem orzechowym Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej
WegePrzepisDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka
kruche babeczkiczyli sernik zebra. Co prawda nie wyszedł idealny, bo warstwy słabo się odcinają. Teraz już wiem, że w serniku trzeba dawać większe porcje masy serowej na przemian niż w cieście ucieranym. Dawałam po takiej solidnej łyżce i warstwy się trochę zlały. Niemniej sernik wyszedł bardzo smaczny, więc postanowiłam podzielić się przepisem. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera (użyłam(...)niej połamaną czekoladę. Po chwili wymieszałam wszystko i polałam ciasto. Użyłam do tego rękawa cukierniczego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku
Waniliowe Improwizacjewpisuje się w letnie, upalne dni. Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki
Smaki Na TalerzuJak zrobić najlepszą roladę bezową? Bardzo prosty przepis i za każdym razem się udaje. Nie będę ukrywać, ale akurat do tej rolady przybierałam się jak pies
Tylko pyszniesię wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami. Każdy, kto upiecze malinową chmurkę, znajdzie swój sposób na zdobycie uznania gości. Najlepszy przepis
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasprawdzamy co nam rośnie i jak ładnie rośnie. Po prostu zapominamy. Gdy zakończy się czas pieczenia, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż do całkowitego ostygnięcia. Serek mascarpone, umyte liście mięty i miód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie na górze bezy(...)podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto
gutfutcały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem cynamonowy: 125 g mascarpone 75 ml śmietany kremówki 2-3 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku, według uznania) Mascarpone zmiksować
Domowa cukiernia Ewyśmietanowym sosem na bazie szalotek i mascarpone, a do tego szpinak i gorgonzolla oraz rosso z nieklasycznym sosem marinara (bo z dodatkiem powideł śliwkowych) z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Obie są pyszne! Jednak nie ograniczajcie się wyłącznie do moich propozycji, bądźcie kreatywni i zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami!Składniki na ciasto (na około 40 pizz(...)Gotowe ciasto cienko rozwałkować i powycinać okręgi za pomocą szklanki. Ułożyć na blachach pokrytych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przygotować sosy i dodatki.Bianca e verde (20 sztuk):2-3 szalotki, drobno posiekane200 g mascarponeoliwa z oliwekświeży rozmaryn, posiekanyświeżo mielony pieprzsól2 garści młodych liści szpinaku150 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkęSzalotki podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać mascarpone
Food Squarezakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych ulubionych owoców
kuchnia do kwadratutortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ(...)suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe kawałki. PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę
Calzonella.compieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie(...)rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się. Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną kawą
Kolizje Smakówokaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki
moj przepis na