Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz cynamon, wymieszać na wolnych obrotach, a następnie dodać mascarpone i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy. Muffinki podawać z kremem cynamonowym
zadanie-gotowanieinny dzień roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)trzepaczką) na jednolitą masę. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, następnie dodać po kilka malin do każdej babeczki. Maliny przykryć kolejną warstwą caista. Babeczki piec około 20 - 25 minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ostudzić. Polewa Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Do czekolady dodać 2 łyżki mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ostudzone babeczki udekorować
Wypieki i Rumieńceczekoladę. Jak ktoś woli bardziej słodkie może dać mleczną natomiast gdy ktoś woli mniej słodkie może dać gorzką. Ciasto jest proste i przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach. składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady, dałam gorzką 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 6 niedużych bananów(...)wystudzenia. Czekoladę połamać i przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie jak czekolada i żelatyna stygną do drugiej miski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować
Monia miesza i gotujeszpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka ), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA. WSKAZÓWKI: Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego. Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć tego mrożonego. Jeżeli(...)Pozbawcie go łodyg, grubo poszatkujcie i wrzućcie do worka strunowego, a następnie do zamrażarki. Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę. Składniki na 1 blaszkę rożków: 350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie) 300 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 3 łyżki ricotty 2 ząbki czosnku 1 garść koperku 1 garść posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Czarnawisienkasłodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 50 g roztopionego i przestudzonego masła 1/4 łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone 150 g kremowego masła orzechowego łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią dodatkowo: kakao do posypania maliny do podania(...)mieszamy i powtarzamy tą czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu […] Artykuł Kakaowa rolada z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogczekolada 0,5 opakowania serka mascarpone Ponadto: amaretto maliny wiórki czekoladowe Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę i kakao. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę(...)20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Mus czekoladowy : Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki
Słodki Zakątekjaja 60 g cukru około ¼ szklanki 80 g mąki około ¾ szklanki 30 g stopionego masła ziarenka z 1 laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki(...)około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką masę. Efekt końcowy: Wycięte wcześniej kółka smarujemy jedną stronę
Podróż w kulinariaTo najobrzydliwsze babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanka śmietanki 30% • 250 g sera mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kwiaty jadalne – bratki • jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól(...)końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. • Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i podzielić na małe kawałki. Do upieczenia koszyka użyłam 23 bułeczki, oprócz tego upiekłam osobno 7 bułeczek. • Do każdej bułeczki włożyć kostkę czekolady
To co kochammascarpone świetnie się wkomponowało w całość. Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki". Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy(...)użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimałą formę o średnicy 20 cm:ciasto:1 szklanka przesianej mąki tortowej1/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1 jajko1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli 2 łyżki NutelliKrem:100 g masła3 łyżki cappuccino200 g serka mascarpone,2 łyżki cukru pudru polewa(...)składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.Krem:Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder
Bon Appetit Małgorzatymufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi i kremem waniliowym. Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 100g dżemu agrestowego z kiwi - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - kilka kropel barwnika zielonego w żelu Krem do dekoracji: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego
Kuchenne Wariacjemożna przelać przez drobne sitko . Następnie dodajemy do masy żółtka intensywnie mieszając. Im masa jest bardziej gorąca tym szybciej powinniśmy mieszać. Ciasto francuskie ciasno zwijamy w rulon (zwijamy je jego krótszą krawędzią, aby było grubsze i krótsze). Następnie ciasto kroimy na 12 kawałkó w, najlepiej zaznaczyć sobie nożem w których miejscach będziemy ciąć. Każdy z kawałków zgniatamy aby powstał cienki(...)słodkości Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Brownie z kremem orzechowym Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej
WegePrzepisDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka
kruche babeczkiczyli sernik zebra. Co prawda nie wyszedł idealny, bo warstwy słabo się odcinają. Teraz już wiem, że w serniku trzeba dawać większe porcje masy serowej na przemian niż w cieście ucieranym. Dawałam po takiej solidnej łyżce i warstwy się trochę zlały. Niemniej sernik wyszedł bardzo smaczny, więc postanowiłam podzielić się przepisem. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera (użyłam(...)niej połamaną czekoladę. Po chwili wymieszałam wszystko i polałam ciasto. Użyłam do tego rękawa cukierniczego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku
Waniliowe Improwizacje