ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:286/512)

Sernik "czekoladowa dama" 174

Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać(...)cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia

Wanilia i Kardamon
Makaron na lato 313

tylko na dworze, w domu nadal bardzo cieplo, wrecz goraco. Mury nagrzaly sie chyba do granic mozliwosci. Wykorzystam jednak ten nieznaczny spadek temperatury by wlaczyc piekarnik. Ale nie upieklam ciasta. Tym razem w piekarniku wyladowala blaszka z malymi i bardzo slodkimi pomidorkami koktajlowymi. Wlasnie dzis mialam na nie ochote. Po odpowiednim wysuszeniu dodalam je do makaronu z kremowym sosem(...)temperaturze 140°C.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na kilka minut przed koncem gotowania do makaronu dodajemy zielony groszek. Gdy groszek zmieknie odlewamy wode.Do makaronu z groszkiem dodajemy mascarpone. Gdy serek sie rozpusci dodajemy do garnka przygotowane wczesniej pomidorki, miete, pietruszke. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego

Przysmaki Karolki
Babeczki herbaciane z kremem miodowym 199

moment na porządne łasuchowanie ! Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym . Są rewelacyjne. Bez kremu też smakują wybornie, a wszystko dzięki dodanej do ciasta herbacie. Wybrałam intensywną i bogatą w smaku herbatę Irish Cream od Teekanne . Aromatyzowana czarna herbata o smaku Irish Cream, czyli połączenie  irlandzkiej whisky i śmietanki, nadała babeczkom charakteru. Jeśli(...)wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać porcję ciasta, do wysokości około 3/4. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C, przez 20-25 minut. Upieczone babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W rondelku rozpuścić miód na krem miodowy. Rozpuszczony miód chwilkę podgrzewać, aż uzyska bursztynowy kolor. Serek mascarpone szybko zmiksować. Do serka wlewać cienki strumieniem ciepły

kolorowotorcikowo
Sernik z kratką na kruchym spodzie z pudrem z liofilizowanych malin (bez jajek) 137

sernik będzie biały. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)* Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin) 30 gram budyniu(...)malin lub hibiskusa. Do tego przepisu wykorzystuję 4 łyżki cukru pudru i 8 łyżek liofilizowanych malin, dokładnie miksuję w młynku do kawy i przesiewam przez sitko. Używam do ciasta. Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatam, 3/4 ciasta kruchego wałkuję i wykładam na spód tortownicy. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Tortownicę wyciągam i obniżam temperaturę piekarnika

Mango Papaja
Rolada z nutellą 170

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 30 g masła(...)dokładamy żółtka, nie przestając ubijać. Na koniec, do powstałej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Nie używamy miksera, by ciasto zachowało swoją puszystość. Mase przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole

Kolizje Smaków
Tort ze śmietany, mascarpone,ponczu 208

stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym). Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem  i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam. Masę dziele na połowę. Do jednej masy dodaje kakao

Różowa kuchnia
Biszkoptowa kostka adwokatowa 198

sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia. Na koniec powoli wlewamy adwokat, dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt, wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania polewy. Ciasto oblewamy przygotowaną czekoladą, wstawiamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Eton Mess z frużeliną wiśniową 84

Eton Mess to tradycyjny angielski deser z truskawkami, bezami i bitą śmietaną. Dla mnie jest to deser doskonały, łączący w sobie słodkie i kwaśne smaki. Nic

niecodziennikpary
Porzeczkowiec, szybkie ciasto bez pieczenia 146

podczas upalnych dni. Poranki bywają ciężkie ale dobra kawa z kawałkiem domowego ciasto z dużą ilością czarnych  porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień.  Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanka gorącej wody - 2 łyżki(...)mascarpone i krótko miksujemy do połączenia się składników. 4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę i gotową masę przekładamy na spód z ciemnych herbatników. 5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową. Gotowe ciasto

Apetyczna babeczka
EKLERY 75

czasie - dzień przed podaniem upiec eklerki, a w dniu podania przełożyć kremem.  Przygotowujemy je z ciasta parzonego, które nie wymaga użycia miksera. Z masła, wody i mąki ucieramy na ogniu gęste ciasto, a po lekkim przestygnięciu łączymy z jajkami. Porcje ciasta wyciskamy lub wykładamy łyżką na blaszkę w formie wałeczków i pieczemy, aż ciastka napuszą się i zrumienią(...)napowietrzone. Z podanego przepisu można także upiec ptysie. W takim wypadku wyciskamy na blaszkę ciasto w formie rozetek. Reszta pozostaje bez zmian. _____________________________________ SKŁADNIKI / 20 sztuk EKLERY 125 g masła 250 ml wody 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 4 jajka  KREM ŚMIETANKOWY 250 g mascarpone 500 ml śmietany 30% ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii 1 łyżka cukru pudru

cool and minty
Urodzinowy tort tiramisu 135

20cm wykładamy papierem do pieczenia. Niczym nie smarujemy. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe blaty. Pomimo że biszkopt był dość wysoki wycięłam 2 grube blaty. Składniki na krem: 2 opakowania dobrze schłodzonego serka mascarpone 4 żółtka 3 łyżki drobnego cukru do wypieków(...)jednolitą, kremową i jasną masę. Dodajemy powoli mascarpone miksując do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy mikserem śmietankę z cukrem pudrem, po kilku minutach dodajemy śmietan fix. Łącznie ucieramy nie więcej niż 5 minut, żeby nie wyszło nam słodkie masło;) Łączymy ze sobą obie masy. I przystępujemy do kolejnego, ostatniego etapu. Składamy ciasto. Kawę zaparzamy, najlepiej jako pierwszą czynność, studzimy

Życie zaczyna się w kuchni
Tort Tiramisu 155

mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się

Pelusiowa Kuchnia
Kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną 112

migdałów, z nerkowców. Do tego pyszne delikatnie prażone orzechy migdałowca i inne wspaniałe naturalne produkty. Polecam! P.s. Na początek warto zamówić promocyjny zestaw podarunkowy past orzechowych 3x330g Składniki: Na ciasto – na około 30 babeczek, część możecie przygotować z innym nadzieniem lub schować do metalowej puszki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru(...)wytrzymać dłużej do ubitej kremówki warto dodać fix do śmietany lub zrobić wersję kremu z mascarpone. U mnie dziś część babeczek w takiej formie, reszta z owocami i kawałkami migdałów. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, posiekane masło i całe jajko. Zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ciasto

Słodkie okruszki
Torcik ,,Celebracja chwil” 169

minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Zdejmujemy z nad pary, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i wlewamy czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy do środka tortownicy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górze torcika po zewnętrznej stronie układamy truskawki w całości, w środku wysypujemy(...)Całość dekorujemy startą na tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce. Znajdź dosłownie 30 minut aby później cieszyć się wspólnymi chwilami z tak pysznym ciastem na talerzyku! A dodatkowo jest sezon na truskawki więc warto korzystać póki są! Do przygotowania torcika zwołajcie członków rodziny, będzie jeszcze szybciej! Bo takie wspomnienia na zawsze zapisują się

VioletoweKucharzenie
Babka z kremem i truskawkami 103

zrobienia bajaderek lub ciasteczek. Najprościej zjeść lub przygotować  deser w pucharkach. Ciasto 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier(...)serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej,  przesianą 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Ciasto podzielić na dwie

O kuchni z uczuciem