oprze! Zakończyłyśmy to ciasto inaczej niż Kasia, ale absolutnie nie mniej pysznie! Gwarantuję, że po spróbowaniu totalnie się w nim zakochacie. My jednogłośnie stwierdziłyśmy, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu. Polecam! A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) CIASTO SZPINAKOWE: * szpinak(...)podgrzewamy, do gorącej dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej (, odstawiamy do tężenia. Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut. MASA BORÓWKOWA: Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną masę czekoladową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy
Ostra na Słodkociasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut. 3. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść, aby stało się bardziej elastyczne. Następnie rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinać okręgi(...)babeczek wysmarować masłem, patrz FILM . Następnie wyciętym ciastem wyłożyć spód każdego wgłębienia na babeczkę, docisnąć brzeg i spód. Ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 12-15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia
Mała Cukierenkajest niebiańsko lekka i puszysta. Wierzch ciasta można oblać ulubioną czekoladą lub po prostu obsypać wiórkami kokosowymi. Za spód ciasta posłużyły batoniki dla dzieci (misie lubisie). Spód: 6 biszkopcików z mlecznym nadzieniem (np. Lubisie) Masa: 1 puszka mleczka kokosowego Radix-bis (400 g) ¾ szklanki ksylitolu lub białego cukru 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki(...)gorącej (nie wrzącej!) wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przelewamy całą puszkę mleczka kokosowego. Wsypujemy ksylitol lub biały cukier. Dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy na średnich obrotach. Dolewamy przestudzoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na biszkopty. Na wierzchu ciasta tworzą się pęcherzyki powietrza, dlatego ciasto jest tak lekkie i puszyste. Ciasto chłodzimy w lodówce do stężenia. Wierzch możemy obsypać wiórkami
VioletoweKucharzenieciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa
Ciasteczkowy Potwórpieczenia szczypta soli 3 łyżki czekolady w proszku olej do smażenia Farsz: 300 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 1 żółtko 50g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać czekoladę. Naleśniki smażyć
Gosia gotujegustu. To ciasto bez pieczenia składa się z biszkoptów, lekkiej masy kremówkowo-mascarponowej i dużej ilości migdałów. Wszystko to powoduje, że tort malakoff chce się jeść, jeść i jeść. Składniki na tort malakoff 180 g masła w temperaturze pokojowej 180 g cukru pudru 4 żółtka 180 płatków migdałowych 150 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 250 g mascarpone 400 g biszkoptów(...)rozpuścić w mikrofalówce lub w łyżce gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 350 ml dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno, wmieszać żelatynę. Z tortu zdjąć folię i obręcz tortownicy. Ciasto pokryć dookoła i na wierzchu ubitą kremówką, ozdobić płatkami migdałowymi. Tort malakoff wstawić ponownie do lodówki i dobrze schłodzić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tort Malakoff pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyPavlova z karmelizowanym rabarbarem zupełnie przypadkowo uświetniła dzień, w którym na Instagramie zaczęła nas obserwować tysięczna osoba. Tych wszystkich, którzy nie wiedzą, że mamy tam profil
niecodziennikparyoryginału ), ja jednak go nieco zmodyfikowałam. Główna różnica to krem, w mojej wersji jest on zrobiony z mleczka kokosowego light, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jest to jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się(...)będzie jak znalazł ;) Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 6 jajka 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część) 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 20 truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
Healthy food explorerokazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 słoik wiśni w syropie ½ szklanki rumu(...)czasie kilkakrotnie przemieszać. Ponownie osączyć –(rum zachować, można go zużyć do ponczu do innego ciasta). Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia. Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie
Wanilia i Kardamonwciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa(...)minut. Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy na dwie porcje. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty i każdy skrapiamy kawą. Porcję kremu rozsmarowujemy na pierwszym blacie i przykrywamy drugim. Pozostały krem znów dzielimy
W poszukiwaniu inspiracjiprzygotować przepyszną, lekką, pełną czerwonych owoców kruchą tartę z delikatnym kremem. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 150 g masła schłodzonego 4 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii 1 jajko Składniki na masę: 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru(...)Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kruche ciasto piec ok 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Tartę wystudzić, a wystudzoną najlepiej włożyć jeszcze na ok 20 minut do lodówki. W jednej misce ubić śmietankę na sztywno, w drugiej zmiksować mascarpone z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać, aby krem był jednolity. Owoce umyć
Trufelkowojest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam. Składniki: ciasto: 360 g masła 6 jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: barwniki spożywcze* żelki(...)tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy
na moim stole...Lekki tort owocowy z galaretką zasmakuje wszystkim zwłaszcza w gorący dzień. Owoce, dżem i delikatna masa śmietanowa sprawiają, że całość nie jest „ciężka” i
Bardzo Gruby SmokSkładniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKADziś, w dniu swoich urodzin jestem pewna, że gdybym jeszcze raz mogła przeżyć swoje 5 urodziny byłabym zachwycona takim tortem! Tylko
Słodki Pomysł