ciasto znalazłam na blogu misiowamamaasia. Ciasta kruchego sporo zostaje ale można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków. Ten torcik robiłam z podwójnej porcji podanej poniżej (wym. wysokość 30 cm /21 cm szeroki jest to rozmiar jednej cyfry a potrzebujemy po dwa blaty z każdej cyfry czyli w sumie cztery) Można zrobić mniejszy i wtedy wystarczy zrobić z jednej porcji) Ciasto(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na cztery równe części. Dwie części chowamy z powrotem do lodówki. Każdą część rozwałkować na grubość ok.5 mm, kolejno przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą szablonu wycinamy odpowiednią cyfrę, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy
Andzia Pichciszkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANKOWA Z MASCARPONE 2 op śmietanki 30% ( razem ok 660ml ) 2 łyżki cukru pudru 2 op serka mascarpone FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek 2/3 szkl cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 2,5 łyżeczki żelatyny NASĄCZENIE 3/4 szkl wody(...)proszek do pieczenia przesiać do miski z masą jajeczną, dodać ocet i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45 min do zrumienienia w temp 175 st. Serek mascarpone i śmietankę wyłożyć do miski i ubić na sztywno dosładzając cukrem pudrem wg upodobania. Truskawki (jeżeli duże to pokroić
Pieguskowa Kuchniawspaniałe pod każdym względem ciasto zrobiłabym i podarowała mojej przyjaciółce. Dziękując za to, że jest i wynagradzając jej ostatnie chwile, kiedy brakuje mi czasu. Fenomenalne ciasto dla wspaniałej osoby, która kocha "kolę", czekoladę i zawsze mnie rozumie, nigdy nie ocenia. Składniki: ok 500 g mlecznej/ciemnej czekolady umyta i wysuszona butelka po napoju 1l i napoju typu "kola(...)stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ścinamy delikatnie wierzch ciasta i z równego kawałka wykrawamy kółka odrobinę mniejsze niż średnica butelki. Osobiście przekroiłam wszystkie na pół uzyskując cienkie plasterki. Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone i syrop "kolowy"( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy
Malinowe Pocałunkiwspaniałe pod każdym względem ciasto zrobiłabym i podarowała mojej przyjaciółce. Dziękując za to, że jest i wynagradzając jej ostatnie chwile, kiedy brakuje mi czasu. Fenomenalne ciasto dla wspaniałej osoby, która kocha "kolę", czekoladę i zawsze mnie rozumie, nigdy nie ocenia. Składniki: ok 500 g mlecznej/ciemnej czekolady umyta i wysuszona butelka po napoju 1l i napoju typu "kola(...)stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ścinamy delikatnie wierzch ciasta i z równego kawałka wykrawamy kółka odrobinę mniejsze niż średnica butelki. Osobiście przekroiłam wszystkie na pół uzyskując cienkie plasterki. Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone i syrop "kolowy"( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy
Malinowe PocałunkiSernik kajmakowy w cieście orzechowym przełożony krem kawowym. Pyszne połączenie trzech smaków w jednym cieście – orzechów, kajmaku i kawy. Ciasto mogą jeść też dzieci, bo smak kawy pochodzi od kawy zbożowej. BISZKOPT ORZECHOWY: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SERNIK(...)KAJMAKOWY: 1 kg twarogu zmielonego 5 jajek 1/2 szklanki cukru 250 g masy kajmakowej 2 budynie toffi 200 g śmietanki kremówki 30% szczypta soli KREM KAWOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 200 g masy kajmakowej 2 łyżeczki kawy zbożowej 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody kakao do posypania Przygotować biszkopt orzechowy oddzielając białka od żółtek
https:KKuchniaMniamPost Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeTort mocno czekoladowy z dużą ilością orzechów. Myślę, że idealnie sprawdzi się na osłodę ponurych, deszczowych dni. ciasto : 8 jajek 1 szkl mąki 0,75 szkl cukru 0,25 szkl kakao krem 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 0,5 szkl cukru 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo : 125 g rurek
Polska Zupaszklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojony w kostkę ananas. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny Przygotowanie masy serowej: Żelatynę(...)rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 4 białka 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku
Podróż w kulinariaWiększość z nas zna to Ciasto, jest lekkie, pyszne i zdrowe :) Są na niego różne sposoby jedni używają mascarpone inni śmietany fix, tak samo ze szpinakiem ja wole mrożone rozdrobnione inni wolą blendować aby kolor był jednolity , moim zdaniem ta wersja jest najlepsza :* <3 PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl cukru(...)ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień wcześniej i pozostawiam na sitku aby woda dobrze się odsączyła) 2. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180* około 40-45min. 3. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 4. Po przestygnięciu ciasto szpinakowe przecinamy na pół, dolą
Dziś Ja gotujesmak, ale trzeba dobrać odpowiednio dużą foremkę. Surowe ciasto nie powinno sięgąć wyżej niż do 3/4 wysokości foremki. Swój upiekłam w dużej prostokątnej formie i nie jest za bardzo wysoki. Za to bardziej podzielny, co przy różnorodności wypieków światecznych nie było bez znaczenia. Zmodyfikowałam odrobinę tradycję i tak zamiast masła dałam mascarpone, a cukier podmieniłam jego zdrowszą wersją - ksylitolem. Cudowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mech - ciasto zawdzięcza swój kolor szpinakowi i niewielkiemu dodatkowi szczawiu. Dekoracja może być dowolna – owoce (pewnie najlepiej leśne, chociaż bardzo polularne są pestki granatu), ja udekorowałam kremem i kwiatkami. ciasto: 240 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 40 g pulpy ze szczawiu, 100 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego(...)środek i go pokruszyć. Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół. Ściąć brzegi ciasta. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej 500 ml pulpy owocowej, wymieszać, wlać pozostałe 150 ml gorącej pulpy i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie ubić. Do śmietany dodać pulpę owocową. Tylko raz zamieszać. Herbatę wymieszać
królestwo garówjest pyszny, niezbyt słodki, doskonały na letnie, słoneczne dni. Polecam. Składniki: Ciasto: • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki • 3 łyżki gorzkiego kakao • 1/3 szklanki cukru pudru lub ksylitolu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 150 g zimnego masła • 1 jajko Masa serowa: • 500 g twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 2/3 szklanki cukru pudru lub 1/2 ksylitolu • 1 budyń waniliowy(...)składniki w jednolite ciasto, w razie potrzeby zwilżyć dłonie zimną wodą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. 4. Do miski włożyć twaróg, mascarpone, cukier, budyń i ziarenka z 1 laski wanilii, krótko zmiksować na średnich
W mojej kuchniszkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem: 500 ml kremówki 100g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany(...)Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie by napęczniała następnie rozpuścić w 50 ml gorącej nie wrzącej pozostawić do wystudzenia. Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy, nasączamy sokiem z gruszek( robimy tak z każdym krążkiem ciasta),smarujemy rozpuszczonym kajmakiem zostawiając 3-4 łyżki
Garnkowe fanaberie