wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa(...)minut. Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy na dwie porcje. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty i każdy skrapiamy kawą. Porcję kremu rozsmarowujemy na pierwszym blacie i przykrywamy drugim. Pozostały krem znów dzielimy
W poszukiwaniu inspiracjiprzygotować przepyszną, lekką, pełną czerwonych owoców kruchą tartę z delikatnym kremem. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 150 g masła schłodzonego 4 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii 1 jajko Składniki na masę: 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru(...)Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kruche ciasto piec ok 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Tartę wystudzić, a wystudzoną najlepiej włożyć jeszcze na ok 20 minut do lodówki. W jednej misce ubić śmietankę na sztywno, w drugiej zmiksować mascarpone z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać, aby krem był jednolity. Owoce umyć
Trufelkowojest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam. Składniki: ciasto: 360 g masła 6 jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: barwniki spożywcze* żelki(...)tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy
na moim stole...Lekki tort owocowy z galaretką zasmakuje wszystkim zwłaszcza w gorący dzień. Owoce, dżem i delikatna masa śmietanowa sprawiają, że całość nie jest „ciężka” i
Bardzo Gruby SmokSkładniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKADziś, w dniu swoich urodzin jestem pewna, że gdybym jeszcze raz mogła przeżyć swoje 5 urodziny byłabym zachwycona takim tortem! Tylko
Słodki Pomysłmąka z proszkiem do pieczenia ale to już mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy na dużą blachę i pieczemy temp 180 st. gdy ciasto jest już upieczone i zimne przekroić go na 2 części masa składniki 500 ml mascarpone 500ml śmietany 36 procentowej 3 lyżki cukru pudru przygotowanie śmietanę ubijamy a potem dodajemy serek i cukier puder ubijamy na jednolitą masę
Moje WyrobyTort z truflami był moim urodzinowym marzeniem, dlatego nie wiem co mnie podkusiło, aby zrobić go mężowi z okazji imienin?!? Może z
Słodki Pomysłprzepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem jagód. Wysokie temperatury za oknem nie napawają chęcią do nagrzewania naszych mieszkań przez piekarnik więc moje ciasto będzie na kruchym spodzie bez pieczenia. Dodatkowo pyszny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą Składniki: 250 g masła(...)bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy na spód tarty. Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem. Na tartę układamy jagody. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem
paapilotkaaDzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:) Ilość: Mała tortownica Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka(...)masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojoną czekoladę. Chwilkę ubijamy. Wyciągamy ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to układamy banany. Skrapiamy je odrobiną
Kolizje Smakówwaniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone(...)ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy
mojewypiekiinietylkociasta z ich dodatkiem wyszedł przepysznie i z pewnością nieraz jeszcze do niego wrócę! Kruche ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 150 g marshmallows opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 3 łyżki cukru pudru pół szklanki wody Polewa 1/4 kostki masła 2 tabliczki białej(...)miksujemy za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, wyrównując dokładnie dłonią. Nakłuwamy spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach, zostawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Pianki rozpuszczone na wolnym ogniu
sama złodyczzaskoczenie- ciasto zjedzone. och czyli jednak szpinak nie odstraszył. Łał szpinak jest na plusss. Składniki: mąka pszenna 1.1/2 szklanki typ 500 mąka krupczatka 1 szklanka jaja 4 szt cukier 1 szklanka masło 1 szt szpinak 450 gram świeży ( jak nie macie może być mrożony) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa: mascarpone(...)Śmietanę ubijam z 2 łyżkami cukru na sztywno i dodaje do niej mascarpone delikatnie łącze. Blat smaruję masą i dżemem.Przykrywam drugim blatem i wykładam resztę masy. Trzeci blat drobno kruszę i obsypuje górę i boki . Na wierzch posypuje pestkami granatu. Schładzam w lodówce około 2 godziny. Ciasto robi furorę na stole i smakuje wyśmienicie. Szpinaku nie czuć
Różowa kuchniaDziś szczególny przepis! Tort bezowy robię dość często i zawsze na szczególne okazje. Pavlova, którą widzicie na zdjęciu została zrobiona z okazji tegorocznego Dnia Matki, natomiast
Be Fit Be Strongwstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze(...)śmietany dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu aż będzie gęsta, ale nie sztywna. Następnie do śmietany dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo). Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie
In my kitchen