ubicia i 50 ml do roztopienia białej czekolady) 250 g serka mascarpone ok. 215 g białej czekolady Dodatkowe składniki: 1 słoiczek dżemu wiśniowego (gęstego) – ok. 450g 70 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła wiśnie z kompotu do dekoracji ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Wykonanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa równe blaty ciasta. Krem: Białą czekoladę połamać na kostkę, wrzucić do metalowej miski, dodać 50 ml śmietanki kremówki. Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ostudzić. Następnie roztopioną (ostudzoną, ale wciąż płynną) czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania
Kulinarne PrzebojeJoanna Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać(...)suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić. Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę przełożyć do rękawa
Smakołyki Asikostki (150 g) masła 2 żółtka 2 łyżki (20 g) kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej) 1 łyżeczka (10 g) mąki ziemniaczanej. Krem: 1 opakowanie (300 g) serka mascarpone 1 kubeczek (150 g) jogurtu greckiego 0,3 szklanki (60 g) cukru 2 jajka 1 łyżka (20-25 g) mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: 0,25 tabliczki(...)koniec ciasto nakłuć gęsto widelcem. 5) Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Upieczone ciasto ostudzić. 7) Przygotować krem. Kawę zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i ostudzić. Następnie jogurt grecki wymieszać z cukrem i kawą. 8) Mascarpone przełożyć do miski i krótko miksować. Pojedynczo dodawać jajka po każdym krótko mieszając. 9) Do mascarpone z jajkami dodać
Fitsweet.meekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g czekolady milka z daim 100 g masy krówkowej Krem kajmakowy: 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej Przygotowanie: Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym. Suche składniki(...)stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy. Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce. Gotowe
Mania Gotowaniazimno:Sernik na zimno z malinamiPrzejdź do przepisu…Sernik bananowo-cytrynowy z borówkamiPrzejdź do przepisu…Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkamiPrzejdź do przepisu…Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptachPrzejdź do przepisu…Ciasta bez pieczenia z kremem:Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia.Przejdź do przepisu…Ciasto Adwokat bez pieczeniaPrzejdź do przepisu…Ciasto bananowe bez pieczenia
Kulinarne Przebojeoraz masła i o niezwykłym zapachu wanilii i rodzynek. składniki kruche ciasto ( spód i wierzch) 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka 1 żółtko masa sernikowa 1 kg dobrego sera twarogowego z wiaderka 250 g mascarpone 1,5 szklanki cukru 5 białek jaj 8 żółtek 3 łyżki mąki(...)minut do lodówki. Połowę schłodzonego ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód tortownicy (najlepiej dodatkowo wyłożony pergaminem). Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek. Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie do misy partami przekładamy ser twarogowy ( z wiaderka i mascarpone ), oraz masło o temperaturze pokojowej. ( cały czas intensywnie mieszając) Białka
Miód i pieprzTORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego(...)Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i serek homogenizowany. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć na torcie. Lekko tężejącą galaretką polać owoce (jeśli galaretki
Zakątek rozkoszy kulinarnychwarzywami gotowanymi na parze. Powyższe ciasto robiłam na święta te grudniowe, więc wpis zaległy. Ciasto takie awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi tak jak sobie to zaplanowaliśmy. To wymyśliłam sobie tak - na spodzie biszkopt, potem masa z serkami mascarpone i wafelkami, biszkopty okrągłe i pianka. Taki słodziak ;))) Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Jutro(...)ubijałam, dodałam żółtka wymieszane z octem i proszkiem, delikatnie wymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut. Składniki masa z wafelkami: 2 x 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30 % 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle) Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka cytrynowa
kruche babeczkibył seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam ciasto
Z miłości do słodkościnaleśniki z kremem orzechowym - mniam! Gdy w domu zostało mi opakowanie mascarpone po świątecznych wypiekach postanowiłam zrobić z niego pyszny, gęsty krem do naleśników. W połączeniu z masłem orzechowym stworzył niezwykły orzechowy krem, który świetnie nada się nie tylko do naleśników, ale też do smarowania kanapek czy przekładania ciast. Polecam! :) Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne(...)patelni - to znak, że naleśnik musi zostać przełożony na drugą stronę. Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Krem orzechowy: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego (gładkie lub z orzechami, wg uznania) Serek przekładamy
Cooking Monster23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przeciąż wzdłuż na dwa blaty. Składniki na masę cappuccino: • 250 g serka mascarpone • 250 g śmietany kremówki 36% • 3 płaskie łyżeczki żelatyny • 60 g kawy cappuccino (w proszku) • ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności(...)przerywając miksowania żelatynę. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze. Składniki na masę śmietanową: • 250 g śmietany kremówki 36% • 1 łyżka cukru pudru • ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem
KUCHNIA POLSKADziś na blogu prezentujemy Pavlovą, w dość nietypowej, bo nie do końca białej formie. Moja wariacja na temat tego pochodzącego z Antypodów przysmaku zamiast cukru zawiera
Kulinarna PokusaCóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający
DefinicjaSmaku