Kilka dni temu natrafiłam na temat o lodach wegańskich. Koniecznie musiałam sama je zrobić. Udały się, ale szczerze to nie miało co się nie udać, gdyż
W kuchni u MonikiMimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno
Smaki EwySkoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika. I okazało się , że powstały bardzo dobre
Malinowa KawiarenkaBiszkopt upieczony z 5 jaj przekroić na plastry ,lekko nasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując
Kulinarny karnet Christopheragroch lub ryż ( w celu obciążenia). Podpiec w nagrzanym do 190*C piekarniku ok. 15 minut. Następnie papier z grochem usunąć i piec dalej ok.20 minut do całkowitego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie jogurtowe: - 600ml jogurtu greckiego - 3 jajka - 2 łyżki mąki orkiszowej - ziarenka z 1 laski wanilii - 3/4 szkl.ksylitolu - 1,5 łyżki płynnego miodu lub golden syrup Składniki(...)piekarnika i piec ok.30 minut ( termoobieg). Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni. Na środku także. Wyjąć z piekarnika, wystudzić- ok.2h w lodówce. Dodatkowo: - 200g malin - 200g borówek - mielony ksylitol do posypania ( lub zwykły puder) Owoce wyłożyć na tartę ( ja dałam truskawki, maliny i borówki - łącznie 400g), oprószyć mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowemuffiny. Papilotki układamy na blaszce z piekarnika po ok.9-12 sztuk. Z okrawków zagniatamy kulę i rozgniatamy dłońmi na płaski placek, z którego wykrawamy pączki. Tak aż do zużycia całego ciasta. Odstawiamy na ok.30-60 minut w celu napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko w temp.pokojowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół, ok.15-20 minut. Czas(...)już tylko 15. Po lekkim przestudzeniu smarujemy je lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu, u mnie migdałowy i kremówki. Można także przyrządzić lukier z dodatkiem rozduszonej maliny, wówczas uzyskamy różowawy lukier. Przygotowałam także kilka pączków z mrożoną maliną w środku. Do dużego pączka dodajemy zamiast powideł 2 maliny, do malutkich - 1 małą malinkę (mrożoną). Z podanej porcji
Smaczne Zdrowecukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie) czekoladowa posypka cukrowa czekoladowe gwiazdki i mini pierniczki do ozdoby + srebrny barwnik spożywczy w proszku pokruszone, liofilizowane maliny (pokruszyłam dwie) 1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180C przez około 8-10 minut. Po wyjęciu(...)przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać
Mała Cukierenkasłodki, ładnie się prezentuje i to już ostatni dzwonek aby przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao(...)czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto nieco ostygnie ale będzie jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier
My simple kitchensmaczna. Zamiast upiec biszkopt, możecie wyłożyć dno tortownicy okrągłymi biszkoptami. Wszystko razem tworzy fantastyczną kompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory. Przepisu na torty i ciasta z owocami: – torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką(...)żelatyna na 500 ml płynu, której się nie podgrzewa, ani nie łączy z gorącymi płynami tzw. sofort gelatine marki Puda 2 łyżki cukru pudru Ponadto: owoce sezonowe (borówki, maliny, brzoskwinia i czereśnie) i kolorowa posypka Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiestety, mamy jesień. A to oznacza ostatki. Malinowe ostatki.Ja na szczęście mogę się cieszyć nimijakiś jeszcze czas, gdyż mam późną odmianę ;] Jednak wykorzystam te przedostatnie słodkie
W kuchni Karmel-itkiszklanki oleju","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia","szczypta soli","DO DEKORACJI","200 ml s\u0142odkiej \u015bmietanki 30 %","3 \u0142y\u017cki cukru pudru","\u015bwie\u017ce truskawki, poziomki,maliny, arbuz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Najlepiej by wszystkie sk\u0142adniki by\u0142y w temperaturze pokojowej, wyci\u0105gni\u0119te z lod\u00f3wki 3 godziny wcze\u015bniej.Bia\u0142ka ubijamy w misie miksera na sztywn(...)nich pian\u0119 z bia\u0142ek i wymiesza\u0107 szpatu\u0142k\u0105, dzi\u0119ki temu masa b\u0119dzie napowietrzona a gofry puszyste i chrupi\u0105ce."},{"@type":"HowToStep","text":"Ciasto sma\u017cy\u0107 w rozgrzanej gofrownicy przez 3 minuty. Po usma\u017ceniu wystudzi\u0107 - najlepiej na stoj\u0105co by powierzchnia parowania by\u0142a du\u017ca. Je\u015bli u\u0142o\u017cymy gofry
ProstePesto.plsodę oczyszczoną, ocet oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki razem zagniatamy, wyrabiamy na jednolite ciasto, które następnie oprószamy mąką. Stolnice posypujemy mąką, rozwałkujemy ciasto na grubość ok 1,5cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka, ze środka kółka za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka. W dużym ganku rozgrzewamy olej i smażymy oponki na głębokim oleju na złoty kolor(...)talerz i posypujemy cukrem pudrem. Oponki serowe Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę Sernik oreo z borówkami i malinami Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl Artykuł Oponki serowe – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakusodę oczyszczoną, ocet oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki razem zagniatamy, wyrabiamy na jednolite ciasto, które następnie oprószamy mąką. Stolnice posypujemy mąką, rozwałkujemy ciasto na grubość ok 1,5cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka, ze środka kółka za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka. W dużym ganku rozgrzewamy olej i smażymy oponki na głębokim oleju na złoty kolor(...)talerz i posypujemy cukrem pudrem. Oponki serowe Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę Sernik oreo z borówkami i malinami Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl Artykuł Oponki serowe – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakujajka 1 budyń waniliowy SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła DODATKOWO : świeże figi pokrojone na ćwiartki lub np. maliny WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem i zapinamy obręcz. BROWNIE: w rondelku, na małym gazie roztapiamy(...)krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito) i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się czekoladowa skorupka. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWA
cool and mintyzasięgu. Wiem wtedy co jest w środku, no i satysfakcja jest, a co! Tradycyjnie mazurek, mam nadzieję, że znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych. Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady(...)sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę
Przysmaki Karolki