cynamonem w zalewie korzennej. Pigwa z imbirem i cynamonem w zalewie korzennej Przetwory z pigwą i cynamonem w zalewie korzennej idealnie pasują do herbaty, można dodać je do ciasta, myślę, że idealnie sprawdziłyby się też do grzanego piwa. Są bardzo aromatyczne, kuszą pięknym korzennym zapachem. Pigwa znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych, wspiera górne drogi oddechowe i pomaga walczyć(...)kocyk, ulubiona lektura i mamy propozycję na spędzenie miło czasu :-) Skład: pigwa, woda, cukier trzcinowy, imbir świeży, laska cynamonu, goździki i sok z cytryny Prawda, że aromatyczny ? Syrop z malin Syrop z malin to ulubiony syrop mojej córki. Uwielbia pić go z dodatkiem aceroli. Ten syrop jest pełen owoców, bo 100 ml przygotowany z minimum 75 g owoców
kruche babeczkiCUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki drożdży instant Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać. Połączyć z serkiem i jajkiem(...)natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. SEREK MALINOWY: 100 g serka naturalnego łyżka cukru pudru kilka malin łyżeczka wiórek kokosowych Serek połączyć z cukrem pudrem, wiórkami kokosa i rozgniecionymi. Smacznego
Poranek na słodkogofry to smak mojego dzieciństwa. Smażone na przywiezionej z ZSRR, niemal czterdziestoletniej gofrownicy. Nawet dżem z malin ten sam, od babci. Jak tu nie złapać notalagicznego nastroju... 5 jajek 450ml mleka 400g mąki pszennej 1 kostka margaryny lub masła (u mnie tym razem kasia maślany smak - jest świetna) 1 op. cukru waniliowego zwykłej wielkości 5 czubatych łyżek cukru kryształu skórka(...)wbijamy jajka. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Mleko lekko podgrzewamy i również wlewamy do miski. Wszystko razem dokładnie miksujemy, w trakcie dolewając rozpuszczoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy letniego mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę, czy to elektryczną, czy tę jak patelnia, której używa
Kuchenna Kontrrewolucyadziś. Świąteczne porządki , Wielkanocna Palma, Wielki Tydzień, który zaczyna się od Niedzieli Palmowej upamiętniającej wjazd Chrystusa do Jerozolimy. W kościołach święci się palemki – wiązki rózg wierzbowych oraz gałązek bukszpanu, malin lub porzeczek ozdobione kwiatkami, mchem, ziołami i kolorowymi piórkami. Symboliczne uderzenie domowników palemką zapewnia im szczęście przez cały rok. Palmy zatknięte za obraz lub włożone do wazonów chronią dom przed(...)który zostaje poświęcony w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta. Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów
Kuchnia Beatysezon na śliwki zaczyna się w środku lata mi i tak kojarzą się ze spadającymi liśćmi z drzew. W ogóle obeszłam wczoraj całe miasto i nigdzie nie mogłam znaleźć malin :( Przepis: 2 jajka 30g mąki pełnoziarnistej 15g mąki pszennej 10g drożdży 10ml mleka cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia szczypta proszku do piecznia 1/2 łyżeczki cukru(...)resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.* *na małym ogniu
More food, love and dreams(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik na zimno na biszkoptach to bardzo smaczny i łatwy do przygotowania deser. To typowo lekki i delikatny deser, który sprawdzi się także
Przepiski.plNieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i
cool and mintyU mnie sezon malinowy dobiega końca , niestety bo jakoś tych zapasów malinowych malutko wyszło. Dziwnym trafem zawsze gdy szłam na zbiory do ogrodu okazywało się że
Farmażonysolą do puszystości. Miksując dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i zachowując odstępy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym(...)liofilizowanych ze sklepu OtoLandia . Tak naprawdę zaopatrzyłam się w ich hurtową ilość, aby mieć zapasy dla córki. To jedne z ulubionych przekąsek Natalii. W OtoLandii znajdują się nasze ulubione maliny z truskawkami i pyszne miksy, a nawet liofilizowane warzywa . Wszystkie produkty są wolne od sztucznych barwników oraz nie zawierają cukru! Polecamy również zdrowe kulki zbożowe, które Natalka lubi
Di gotujektórym słodki smak kremu przeplata się z kwaskowatymi winogronami. Niestety mało mamy teraz owoców, z których da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka(...)zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. • Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt
To co kochamwrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle. Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJaglane crumble z gruszkami to propozycja na jeszcze zimne o tej porze roku wieczory, kiedy ma się ochotę na słodki i rozgrzewający deser. Ponieważ kruszonkę zrobiliśmy
niecodziennikparytarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki(...)masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce (ale nie zagniatać, ma być sypka). Podzielić na dwie nierówne części. Większą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatny i kremowy sernik na zimno na bezglutenowych biszkoptach Nutri Free. Lekki, mocno owocowy i naprawdę bardzo smaczny. Najbardziej zasmakował dzieciom. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 700
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: (tortownica o średnicy 22-26 cm) Spód: 140 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 2 czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół
KreatywnePiny