Pyszny i szybki w przygotowaniu deser w szklankach! Sezon malinowy w pełni, więc tylko korzystać. Przygotowanie takiego deseru zajmuje dosłownie kilka minut. A szczerze wiecie co
VioletoweKucharzenieLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica(...)cukru – 2 op. cukru wanilinowego – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 budyń wanilinowy – ok. 300 g puree z pieczonej dyni* propozycja podania: mus czekoladowy, konfitura z malin lub innych owoców. Przygotowanie: Przygotowujemy puree z dyni*. W dużej misce mieszamy mikserem zmielony twaróg, puree z dyni,serek mascarpone oraz cukier. Następnie dodajemy jajka, cukier wanilinowy oraz 2 łyżki
I LOVE LIFEMimo, że pogoda nas nie rozpieszcza to nieodłącznym elementem wakacji są lody! Wiadomo, że te w sklepie nie zawsze mają "czysty" skład a jeśli mają to
Candy Pandastypu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie z całymi pomidorami czy pomarańczami , dzięki czemu zaoszczędzacie sporo pracy. Natomiast twarde warzywa jak marchewka lepiej pokroić(...)strączkowych czy owoce wraz z dużymi, twardymi pestkami. Pulpa, czyli resztki wychodzące z wyciskarki, jest prawie sucha. Ale to nie oznacza, że bezużyteczna. Możecie przygotować z niej kotlety, muffiny, ciasto (np. marchewkowe) albo….maseczkę. Wszystko zależy od Waszej fantazji Wyciskarka wyposażona jest w funkcję revers. Polega ona na tym, że mamy możliwość włączenia biegu wstecznego w momencie zablokowania urządzania
Powiedz dietom nieniesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :) W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):) Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego(...)szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu w wersji niewege 1/4 szklanki kakao opcjonalnie w wersji niewegańskiej jajko kilka łyżek wody szczypta soli maliny do dekoracji Przygotowanie : krem : mleko kokosowe podgrzewam w małym garnku gdy zacznie się gotować wyłączam gaz i wrzucam połamaną czekoladę po chwili można wymieszać (jeśli używacie bardzo gorzkiej czekolady
zdrowa vege kuchniaJesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała
Bon appetit mon amieMarchewkowe kluski z malinami, migdałami i miodem Trochę niekształtne wyszły, ale na talerzu tego jakoś nie widać ^^ od kilku dni mam taką wewnętrzną ochotę na kawę jak nigdy :D zimno, coraz zimniej, no cóż.. chyba zima :) Przepis: 150g ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej 40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej żółtko szczypta(...)coś do posłodzenia Marchewkę zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników. Wsadzić na kilkanaście minut do lodówki (ok.30min-1h). Po wyjęciu formować lekko zwilżonymi dłoniami kuleczki i spłaszczać je (ciasto będzie dość lepkie dlatego nie formujemy wałka). Wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotować jakieś 1-2min od wypłynięcia
More food, love and dreamsciasto stawiajac tortownice na blache. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie sciagamy papier i pieczemy na zloty kolor jeszcze 5-10 minut. Ciasto nalezy dobrze wystudzic. Ser ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili na kremowa mase. Dodajemy mleko i rozpuszczona i wystudzona czekolade, na koncu dodajemy ubite jajka. Dobrze mieszamy na kremowa(...)studzimy poczatkowo w zamknietym piekarniku, potem w otwartym, az w koncu mozemy go wyciagnac. Chlodzimy w lodowce, najlepiej cala noc. Sernik podajemy z kwasnymi owocami. Ja podalam z mrozonymi malinami. Moja uwaga: Poniewaz sernik sam w sobie jest bardzo slodki w zwiazku z duza iloscia czekolady, ja dodalam mniej cukru. Poza tym pieklam sernik dluzej o okolo 30 minut. Smacznego
Przysmaki KarolkiPyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje! Ciasto podałam na pięknej szklanej paterze od Firmy MY GIFT DNA . Jeżeli śledzicie moje przepisy, to zapewne zauważyliście, że współpracuję z Firmą My Gift Dna. Możecie znaleźć u nich niesamowite perełki(...)serowa: 600 g serka homogenizowanego waniliowego z ziarnami wanilii 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Mus malinowo porzeczkowy: 100 g czarnej porzeczki 150 g malin 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwa ciasteczkowa: Ciastka blendujemy na dość gładki pył
VioletoweKucharzenieBatony Nakd ciekawiły nas już od bardzo dawna. Dlatego ucieszyłyśmy się kiedy dostałyśmy od sklepu stewiarnia cztery sztuki do testów a nasza radość była jeszcze większa
Candy PandasZapraszam na pyszny letni przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych. Ciasto jest bez pieczenia, a do masy serowej użyłam serków Danio o smaku waniliowym. Czas przygotowania: 40 min Czas chłodzenia: ok. 12 godz. Składniki: (na tortownicę 16 cm) 50 g herbatników maślanych 30 g roztopionego masła (lub więcej w razie potrzeby) 3 kubeczki serka homogenizowanego Danio(...)łyżeczki cukru waniliowego 10 g żelatyny + 2 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka 100 g schłodzonej śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 0,5 galaretki 100 g owoców, u mnie maliny Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości blaszek Przygotowanie: Galaretkę rozpuść w 200 ml wody * Ja przygotowałam całą galaretkę
Słodki Blogjednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie(...)schłodzonej kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru malinowego lub cukru pudru Wykonanie : Śmietanę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier i serek mascarpone. Dzięki cukrowi z dodatkiem malin masa barwi nam się na różowo. Ptysie przekroić i nakładać masę, udekorować owocami. Artykuł Mini ptysie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaklasyczne włoskie tiramisu ma bowiem dość luźną konsystencję. Uwaga: Przygotowując deser tiramisu dla dzieci można pominąć alkohol i zastąpić go aromatem migdałowym, a biszkopty nasączyć kakao Przepis na klasyczne ciasto tiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser Deser tiramisu w pucharkach - składniki 250 g serka mascarpone około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej(...)białka) 60 ml (4 łyżki) likieru migdałowego Amaretto 3 łyżki cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 3-4 łyżki naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) do dekoracji: maliny lub truskawki i listki świeżej mięty Uwaga: likier Amaretto można zastąpić winem Marsala - wtedy do 100 ml mocnej kawy dodajemy 80 ml wina Jak przygotować deser tiramisu w pucharkach Zaparzyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam z makiem, a druga była mieszana, bo jeden wałeczek chałki był z makiem,drugi z wiśniami a trzeci z malinami...oj pychota...na zdjęciu może tego nie widać, ale smacznie było.A na święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około 60 dkg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl.mleka(...)łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopioną i wystudzoną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane
Moje domowe kucharzeniePuchowe jak obłoczek ciasto z gatunku tych, które chce się zjeść oczami. W dodatku tak lekkie, że bez mrugnięcia okiem sięgamy po kolejny kawałek. Niby nie ma w nim nic szczególnego, bo składniki są najprostsze ale i z takich można wyczarować coś obłędnie pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę śmietankową: 1 litr śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki dodatkowo: 2 szklanki malin duża paczka herbatników kakaowych łyżka kakao Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Podczas ubijania dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia