swojej diecie jasną mąkę pszenną. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, możecie je upiec w kila chwil, tuż przed przyjściem gości. Polecam, smacznego:) Zobaczcie też, jak przygotować muffinki z malinami - film TUTAJ Przepis na muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy: szklanka jasnej mąki orkiszowej (używamy szklanki o pojemności 250ml), szklanka mąki z ciecierzycy, szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany(...)wanilię skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać ciasto (do 3/4 wysokości). Powciskać jagody. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Blueberry Chickpea Flour Muffins Recipe: 1 cup of chickpea flour, 1 cup of spelt flour (light
Lekcje w kuchniowijać w bawełnę, maliny się kończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam(...)cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto (3 średnie pizze) 2,5 szklanki mąki typu 00 - najbardziej zbliżona do niej będzie mąka typu
DefinicjaSmakumomentu aż ciasto zacznie odchodzić od formy (kruche ciasto jest dość tłuste, więc jeśli formy są silikonowe lub teflonowe to nie trzeba ich dodatkowo smarwać masłem ani wykładać papierem, ciasto ładnie odchodzi samo). Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietankę kremówkę lekko podgrzać i rozpuścić w niej kawę. Cienkim strumieniem wlewać kremówkę do płynnej czekolady i mieszać(...)efektowne okręgi, które utworzą na tarcie wzór zebry. Gotową tartę wstawić na minimum 3-4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawawć samą lub z ulubionymi owocami - maliny, borówki, granat. Smacznego
DefinicjaSmakuTak to już się przyjęło ,że w okresie karnawału królują na naszych stołach pączki , pączuszki , oponki , gniazdka ,faworki i tym podobne wypieki. Jedne łatwiejsze
Malinowa Kawiarenkaskładniki na placuszki: 300 g sera białego tłustego lub półtłustego 2 żółtka z świeżych jaj, najlepiej wiejskiech 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru
Domowy Smak Jedzeniauzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dużą metalową łyżką nakładamy ciasto i wylewamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej ceramiczną) lekko spłaszczając i formując krążki. Smażymy na średnim ogniu około 1,5 minuty z każdej strony do zrumienienia. Placki należy obracać bardzo(...)konsystencji syropu. Gotowe placuszki polewamy karmelizowanymi pomarańczami i posypujemy nasionkami granatu. Placuszki można polać również innym syropem, np. klonowym, bądź jagodowym i posypać świeżymi owcami sezonowymi typu truskawki, maliny. REKLAMA
Calzonella.comDeser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą
Kuchnia MagdaLenybardzo nam smakowało. Kiedy robiłam je pierwszy raz postępowałam dokładnie zgodnie z oryginalnymi instrukcjami - gotowe ciasto było odrobinę za mokre w środku, co podejrzewam było zasługą sporej ilości wmieszanej czekolady. Kolejnym razem posypałam tylko wierzch 50g posiekanej czekolady i to był strzał w 10 - ciasto pięknie wyrosło, ale też zachowało charakterystyczną słodycz. Robiłam też bardzo udaną wersję z marakuja(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g drobnego cukru 1 jajko 120ml mleka 125g letnich owoców (u mnie: lekko rozmrożona na papierowym ręczniku mieszanka 'Summer Fruits' Lidla - jeżyny, borówki, maliny i czarna porzeczka) 100g białej czekolady - posiekanej tabliczki, albo gotowych groszków do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybraną foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. Stop masło (w mikrofali, albo
Lejdi of the houseA może Walentynkowe śniadanie do łóżka. Mimo, że miłość powinniśmy sobie okazywać codziennie, nie tylko od święta, to i tak lubię święto zakochanych. Ja poproszę
Niezły Młynekomlet – świetny na ciepłe śniadanie. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta soli łyżeczka oleju rzepakowego, kokosowego lub ryżowego owoce do podania, np. borówki, posiekane truskawki, maliny, jabłka, banany cukier puder do posypania Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Potrzebujesz dodatkowo niedużej patelni i pędzelka do jej wysmarowania. Omlet możesz usmażyć także na niewielkiej ilości(...)mniejszych obrotów powoli je zwiększając. Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaję mąkę i żółtka. Krótko zmiksuj do połączenia. Na patelnię wylej łyżeczkę oleju i wysmaruj pędzelkiem. Nałóż szpatułką delikatnie ciasto na patelnię, wyrównaj. Smaż przez ok. 3 minuty z jednej strony na średnim ogniu. Przewróć delikatnie omlet na drugą stronę szpatułką. Gotowy omlet zsuń na płaski talerz, udekoruj owocami i posyp
Zasmakuj KuchniJeśli jeszcze macie szczęście i w waszej okolicy są do dostania truskawki to polecam zrobić z nich pyszny i szybki deser, a mianowicie tort naleśnikowy z
Bernika - moj kulinarny pamietniksmaczne. W środek każdego ciastka wycisnęłam nadzienie malinowe Lauretta i w niektóre dodałam kandyzowane wiśnie. Malinowy smak nadzienia świetnie skomponował się z chrupiącą różą. Lekki krem ze sporą ilością malin (60%) smakuje jak frużelina. Krem zapakowany jest w poręczny worek Rengo gotowy do bezpośredniego użycia. Dostępny z trzema końcówkami do wyboru jest świetnym patentem do wykorzystania do różnych deserów. Wyszło(...)konfitury Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać śmietanę, ocet, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinne być dość zwarte jak na makaron, w razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i powycinać szklankami
Pieguskowa Kuchniawszystko poszło tak, jak sobie zaplanowaliśmy. Krzak malin usechł, zanim jeszcze zdążył się na dobre zadomowić - chyba wybraliśmy dla niego złe miejsce. Krzew czerwonej porzeczki nie przetrwał kilku letnich nawałnic i kilka gałęzi się złamało, pozostawiając dwa smętne kikuty. Cukinie nawet nie zakiełkowały, a szczypiorek został pochłonięty przez rukiew. Było też jednak kilka pozytywnych zaskoczeń: mięta truskawkowa, po przesadzeniu(...)który myślałam, że nie przetrwa, wypuścił nowe, malutkie gałązki. W tym roku już z niego pożytku nie będzie, ale w przyszłym, kto wie...? Być może doczekacie się przepisów na ciasta z rabarbarem truskawkowym. Jagody goji w końcu wykiełkowały, wprawiając mnie w stan bliski euforii, a leszczyna wypuściła kilka zielonych listków, więc teraz dmuchamy na nią i chuchamy z wielkim zapałem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRacuchy drożdżowe to klasyka wśród kulinarnych recept ur . Chrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny
Słodka Strona