sodę oczyszczoną, ocet oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki razem zagniatamy, wyrabiamy na jednolite ciasto, które następnie oprószamy mąką. Stolnice posypujemy mąką, rozwałkujemy ciasto na grubość ok 1,5cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka, ze środka kółka za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka. W dużym ganku rozgrzewamy olej i smażymy oponki na głębokim oleju na złoty kolor(...)talerz i posypujemy cukrem pudrem. Oponki serowe Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę Sernik oreo z borówkami i malinami Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl Artykuł Oponki serowe – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakujajka 1 budyń waniliowy SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła DODATKOWO : świeże figi pokrojone na ćwiartki lub np. maliny WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem i zapinamy obręcz. BROWNIE: w rondelku, na małym gazie roztapiamy(...)krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito) i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się czekoladowa skorupka. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWA
cool and mintyzasięgu. Wiem wtedy co jest w środku, no i satysfakcja jest, a co! Tradycyjnie mazurek, mam nadzieję, że znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych. Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady(...)sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę
Przysmaki Karolkimalinowy Symbio bez dodatku cukru, w którym się wręcz zakochałam. Ma idealny, nie za słodki i niezbyt kwaśny smak, wyraźnie wyczuwalne pesteczki malin i świetny skład (przecier jablkowy, maliny, pektyna). Świetnym dodatkiem do placuszków są również świeże owoce, jogurt naturalny czy masło orzechowe . Składniki na 4 placuszki o średnicy ok 18 cm: 6 czubatych łyżek ekologicznych płatków(...)oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą
Zawsze głodna!papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek(...)Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sycylijskie cannoli z ricottą - przepis z bloga Moje wypieki i nie tylko Tiramisu (klasyczne) - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Trumnamisu... deser z malinami - przepis z bloga Szczypta słodyczy Napoje: Vin Santo a casa - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Banerek podsumowania: Przygotowałam dla Was banerek kierujący do tego podsumowania. Zachęcam Was do zamieszczenia
Chilli Czosnek i OliwaSkoro w poprzednim wpisie pojawił się zakwas na barszcz wigilijny, to czas na jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze
W kuchni Karmel-itkiCzy jest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1
Gotuj z MąkąTakie babeczki przygotujemy bardzo szybko, no jedynie trzeba poczekać aż stężeją, ale dla takiego smaku warto poczekać ;) Składniki na 4 babeczki 400 gr jogurtu greckiego 4
Gotowanie...to proste !Pozostajemy w temacie dyni. :) Miałam jeszcze sporo puree dyniowego i trzeba było go wykorzystać. I tak oto powstała dzisiejsza rolada . Składniki : Biszkopt : 3 jajka
Malinowa Kawiarenkajako sezonowe, proste danie z kilku składników. Jeśli chcesz, owoce możesz mieszać i dodać np. pokrojonego banana lub jagody. Świetnie sprawdzą się również maliny, wiśnie, a także czereśnie. Poza sezonem, racuszki możesz przygotować z truskawek lub malin mrożonych. Nam jednak najlepiej smakują ze świeżymi, pachnącymi owocami. Racuszki drożdżowe z truskawkami, to jeden z wielu przepisów na proste w przygotowaniu desery(...)pokojową. Do maślanki dodaj drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj jajka oraz stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej i zamieszaj ciasto dwa – trzy razy, aby z wierzchu pokryło się tłuszczem. Odstaw pod przykryciem na 30 – 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Umyte truskawki pokrój
Kuchnia Na Wypasiedelikatnie miękkie, mocno orzechowe, piernikowe wnętrze. Polecam! Ps. Zerknijcie również na moje Ciastka z masła orzechowego z 3 składników - klik i Ciastka z masła orzechowego z kokosem i malinami - klik . Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - składniki: (około 12 ciastek) 200g masła orzechowego 100g cukru/ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od jej rodzaju(...)misce i połączyć za pomocą dłoni na jednolitą konsystencję. Następnie masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao. Odrywając po kawałku jasnego oraz ciemnego ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, Kuleczki ułożyć z odstępami na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i lekko docisnąć widelcem lub dłonią. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez
Di gotujeDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka(...)śmietanki 36% lub 30% 250 g serka mascarpone 2 galaretki krystaliczne u mnie smak truskawka 100 g białej czekolady Dodatkowo: około 400 g świeżych malin borówka amerykańska 1. Masło na spód ciasteczkowy roztapiamy. Ciasteczka kruszymy do misy blendera i miksujemy, żeby ciasteczka się rozdrobniły. Przestudzone (może być ciepłe) masło dodajemy do ciasteczek, mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem. Przesypujemy ciasteczka wymieszane
kruche babeczkiprostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)starte jabłko i oba rodzaje płatków owsianych. Dokładnie mieszamy i przelewamy masę do formy. Na masie rozkładamy mrożone owoce jagodowe – u mnie to gotowa mieszanka jagód, borówek, wiśni, jeżyn, malin, truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek. Wstawiamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut (czas podany jest dla wysokiej kwadratowej formy o wymiarach 24/24cm – jeśli używacie
Karo in the Kitchenprzepisów na wytrawne pierogi, w tym moje ulubione pierogi z zieloną soczewicą , których koniecznie powinniście spróbować! Tym razem przychodzę do Was ze słodkim wsadem. Nie chciałem robić pierogów z malinami lub truskawkami, bo takich przepisów w sezonie jest ogrom. Chodziły za mną jednak słodkie smaki, tak więc postawiłem na pierogi z bananami. Myślę, że w szczególności dla dzieci może być(...)pierwszym skojarzeniem po zrobieniu i skosztowaniu pierogów było bananowe sushi. Banalne wykonanie i połączenie smaków, ale jednocześnie takie, przy którym buzia sama się uśmiecha. Do tych pierogów posłużyło mi ciasto na pierogi z mąki orkiszowej , które Wam polecam. Myślę, że z powodzeniem możecie użyć każdego innego. Zobaczcie koniecznie wszystkie ciasta na pierogi i wybierzcie swoje ulubione. Podana kaloryczność jest
BlendmanMocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem z bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam! Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki 100g zimnego masła(...)Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej Wykonanie: Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około
Smak mojej kuchni