delikatnie miękkie, mocno orzechowe, piernikowe wnętrze. Polecam! Ps. Zerknijcie również na moje Ciastka z masła orzechowego z 3 składników - klik i Ciastka z masła orzechowego z kokosem i malinami - klik . Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - składniki: (około 12 ciastek) 200g masła orzechowego 100g cukru/ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od jej rodzaju(...)misce i połączyć za pomocą dłoni na jednolitą konsystencję. Następnie masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao. Odrywając po kawałku jasnego oraz ciemnego ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, Kuleczki ułożyć z odstępami na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i lekko docisnąć widelcem lub dłonią. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez
Di gotujeDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka(...)śmietanki 36% lub 30% 250 g serka mascarpone 2 galaretki krystaliczne u mnie smak truskawka 100 g białej czekolady Dodatkowo: około 400 g świeżych malin borówka amerykańska 1. Masło na spód ciasteczkowy roztapiamy. Ciasteczka kruszymy do misy blendera i miksujemy, żeby ciasteczka się rozdrobniły. Przestudzone (może być ciepłe) masło dodajemy do ciasteczek, mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem. Przesypujemy ciasteczka wymieszane
kruche babeczkiprostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)starte jabłko i oba rodzaje płatków owsianych. Dokładnie mieszamy i przelewamy masę do formy. Na masie rozkładamy mrożone owoce jagodowe – u mnie to gotowa mieszanka jagód, borówek, wiśni, jeżyn, malin, truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek. Wstawiamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut (czas podany jest dla wysokiej kwadratowej formy o wymiarach 24/24cm – jeśli używacie
Karo in the Kitchenprzepisów na wytrawne pierogi, w tym moje ulubione pierogi z zieloną soczewicą , których koniecznie powinniście spróbować! Tym razem przychodzę do Was ze słodkim wsadem. Nie chciałem robić pierogów z malinami lub truskawkami, bo takich przepisów w sezonie jest ogrom. Chodziły za mną jednak słodkie smaki, tak więc postawiłem na pierogi z bananami. Myślę, że w szczególności dla dzieci może być(...)pierwszym skojarzeniem po zrobieniu i skosztowaniu pierogów było bananowe sushi. Banalne wykonanie i połączenie smaków, ale jednocześnie takie, przy którym buzia sama się uśmiecha. Do tych pierogów posłużyło mi ciasto na pierogi z mąki orkiszowej , które Wam polecam. Myślę, że z powodzeniem możecie użyć każdego innego. Zobaczcie koniecznie wszystkie ciasta na pierogi i wybierzcie swoje ulubione. Podana kaloryczność jest
BlendmanMocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem z bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam! Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki 100g zimnego masła(...)Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej Wykonanie: Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około
Smak mojej kuchninaszego organizmu. Słodkie kompoty, soki, czy dżemy mogą stać się zdrowym i słodkim wspomnieniem lata. Kompoty to świeże owoce, wydrylowane i oczyszczone, zalane wodą z cukrem i pasteryzowane. Maliny, czereśnie, wiśnie, czy jagody zachowują bardzo dużo właściwości odżywczych, które z przyjemnością możemy wyciągnąć ze słoika i zjeść do ostatniego owoca, a później wypić pyszny i zdrowy napój. Jeszcze zdrowsze(...)rozgrzeją nasz organizm w zimowe, chłodne i ponure dni. Ze świeżych owoców robimy także dżemy , którymi możemy później nie tylko posmarować pieczywo, ale wykorzystać je także do naleśników czy ciast. Często dżemem nabijamy pączki. Najlepiej smakują domowej roboty, bez środków konserwujących. Dzieci je wprost uwielbiają. Mają dużo witamin i są bardzo odżywcze . Tak samo powidła , które najczęściej są robione
Gotuję Testujęniebanalne i z efektem WOW to moje przeznaczenie! Więc tak. Miałam zamrożony mus malinowy, ale spokojnie można go zrobić ze świeżych malin. Maliny przecieramy przez sitko i ile malin tyle cukru i ucieramy. Dorzuciłam na to do szklanki jeszcze kilka sztuk mrożonych. Kruszony lód i sporą gałkę lodów waniliowych. 2 Łyżeczki Kawy Jacobs Cronat Gold zalałam gorącą wodą(...)delikatnie wlałam do szklanki. Dolałam troszkę mleka i udekorowałam kilkoma mrożonymi malinkami i miętą. Przed wypiciem wymieszałam. Spróbowałam i odpłynęłam.... To był mój smak.... A do mojego iście wypasionego ciasta pasowało jak nic. Mój osobisty tester w postaci męża stwierdził, że ta kawa to jest coś pysznego. Kolejny eksperyment będzie z jabłkami ciekawe czy tak samo pyszny? Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkisposób wpadłam na pomysł tych placuszków. Wyszły zaskakująco smaczne. Nie wiedziałam do końca czy mąka owsiana zastąpi tą tradycyjną, ale obawy były zbędne. Placuszki wzbogaciłam dodając jagody i maliny. Naprawdę polecam. Placuszki z mąki owsianej z jagodami Składniki: 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych(...)truskawki oliwa do smażenia Przygotowanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli W misce mieszamy suche składniki ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i owoce. Delikatnie łączymy je z masą. Nakładamy na patelnię po jednej łyżce ciasta na każdy
Mania Gotowaniamąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskać eklerki długości ok. 10 cm lub mniejsze. Piec 15 minut w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę(...)lodówki do całkowitego wystudzenia. UWAGA : Krem będzie bardzo rzadki, ale po wystudzeniu bardzo gęstnieje i nadaje się do nakładania łyżką. Eklerki przekroić na pół. Nadziewać kremem i malinami. Przykryć wieczkiem i posypać cukrem pudrem. Ciastka najlepiej przygotowywać niedługo przed podaniem. Gotowe przechowywać w lodówce
Chocolate Muffin Blogskładniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniażółtka, a następnie mąkę. Na patelni (taka, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło, wrzucić część borówek z cukrem (zależy na ile porcji podzielimy ciasto), wylać na nie część ciasta i smażyć 2 – 2,5 minuty. Następnie patelnię z omletem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Śmietanę ubić. Omleta zdjąć z patelni, odwracając go spodem(...)Taki omlet jest idealny na śniadanie, lunch, podwieczorek lub obiad, u mnie w upalne dni pojawiają się omlety z różnymi owocami. Zamiast borówek można użyć jagody, czarne porzeczki, maliny
królestwo garówJeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć
Bon appetit mon amiesobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie(...)klarownie sformułowane. Cóż więcej wymagać od książki kucharskiej? Poszukujecie doskonałego przepisu na ciasteczka do kawy? W „Wypiekach” znajdziecie wiele pysznych różności począwszy od muffinek z colą, babeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie
Tetiisheriricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl(...)włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki
Moja smaczna kuchniaMam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na kolejne letnie ciasto. Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami , to idealny pomysł na deser w upalne dni. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt… no cóż moi goście byli zachwyceni. Dla przełamania słodyczy budyniu i ciekawego efektu wizualnego użyłam pyszną konfiturę z czarnego bzu Matecznik . Matecznik, to nie tylko konfitury(...)ciut mniej 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła około 3 czubate łyżeczki konfitury z czarnego bzu – u mnie firmy Matecznik jeżyny i maliny do dekoracji + opcjonalnie listki świeżej mięty *ja tym razem użyłam większej ilości ciasteczek (tyle mi zostało ) – około 325 g i przez to ciut więcej masła Przygotowanie: Herbatniki przekładamy
Słodkie okruszkiminut 40,00 zł Dodaj do koszyka Polecam Wam także przepisy: Tort czekoladowy z malinami Tort piernikowy Tort czekoladowy z owocami leśnymi Beza z owocami – Tort Pavlova Tort z nutellą i truskawkami Tort wiśniowy Tort bezowy z malinami Przygotowanie : 2 h + chłodzenie Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków) 1 szklanka mąki(...)mąkę i już bardzo krótko zmiksuj, aby całość nie opadła. Okrągłą blachę o przekroju 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dole, boków nie smaruj niczym. Wlej na blaszkę ciasto i lekko wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw w blaszce aż całkowicie wystygnie. Zanim przejdziesz do kolejnych czynności biszkopt musi być
nietylkopasta.pldzisiaj proponuję łatwy przepis dla laików, dla tych co mają dwie lewe ręce i nic w kuchni im nie wychodzi, albo dla tych co dopiero zaczynają przygodę z ciastami na zimno. Mój przepis na truskawkowy sernik na zimno to według mnie najłatwiejszy przepis jaki istnieje na świecie, prostszego już nie ma! Najprostszy truskawkowy sernik na zimno ma tylko 4 składniki(...)truskawki, bo powoli zaczynają się kończyć. A jak truskawek już nie będzie to zrobię taki łatwy sernik z innymi sezonowymi owocami, na tapecie mam czereśnie, borówki, wiśnie i maliny, tylko zastanowię się które owoce wykorzystać jako pierwsze. Na blogu znajdziecie nasz wielki zbiór pomysłów na to co zrobić z truskawek – to same hity! Przepisy z truskawkami na każdą okazję. Truskawkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisu będę piekła chleb z różnymi dodatkami takimi jak: szpinak, młode buraczki lub sok z nich, z jabłkiem dynią itp. Co byście powiedzieli aby upiec z dodatkiem musu z malin? Byłby świetny na śniadanie z masłem i białym serem lub dżemem. Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy na maślance 2 Foremki o rozmiarach: 30x12 Potrzebujemy 1100g mąki orkiszowej jasnej(...)dodajemy odrobinę cukru i maślanki. Czekamy aż drożdże się uaktywnią. 2. Następnie dodajemy sól i stopniowo maślankę. 3. Wyrabiamy ciasto około 10 minut ręcznie aż będzie odchodzić od rąk i miski. 4. Wyrobione ciasto przykrywamy folia i czekamy aż podwoi objętość, zajmuje to około
Leśny Zakątekzima . Skąd ta nazwa? Bo do przepisu wykorzystałam suszone owoce, które możecie użyć o każdej porze roku. Takie owoce idealnie nadają się do omletów, placków, deserów na bazie chia, ciast, a nawet koktajli. Zastosowań znajdziecie naprawdę wiele. Ja osobiście suszone owoce używam również bardzo często jako dekorację do babeczek. Dziś jednak zapraszam Was na pyszny owocowy omlet lato-jesień-zima(...)może być zbyt rzadki) 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru mała garść suszonych truskawek – u mnie Brodowski mała garść suszonych malin – u mnie Brodowski 1 łyżeczka suszonej zmielonej czarnej porzeczki – u mnie Brodowski łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder do podania Przygotowanie: Do małej miseczki wsypujemy małą garść
Słodkie okruszkiKiedy byłam na urlopie, to pojechałam na kilka dni do rodziców. Chciałam spędzić z nimi trochę czasu, a także pomóc mamie w codziennych obowiązkach. Z mamą pozbierałam maliny, zrobiłyśmy z nich sok i dżem, pojechałyśmy także do znajomego po śliwki. Podzieliłyśmy się po połowie. Ja z części zrobiłam kompot, kilka słoików dżemu i powidła śliwkowe oraz upiekłam ciastka. Do części(...)dużo cukru i wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Smakują pysznie z lekką korzenną nutą. Uwiodą każdego, kto lubi takie smaki. Takie piernikowe powidła można wykorzystać do świątecznego ciasta lub deseru albo zjeść po prostu z kromką chleba. Spróbujcie je zrobić i przekonajcie się jakie są dobre! PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE. Składniki: 2 kg śliwek
Zakątek rozkoszy kulinarnych