Twarożek: 75 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu greckiego kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka erytrytolu Dodatkowo: garść owoców jagodowych Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju. Nalej porcję masy (podziel tak, aby wyszły minimum 4 naleśniki, chociaż mi z tej porcji zawsze wychodzi 6 sztuk(...)następnie przewróć na drugą stronę i smaż dosłownie jeszcze chwilkę. Składniki na twarożek wymieszaj ze sobą i zawijaj w naleśniki. Na wierzch wyłóż owoce jagodowe, u mnie mrożone maliny i jagody kamczackie. Wartości odżywcze: energia: 441 kcal białko: 29 g tłuszcze: 11 g węglowodany: 65 g błonnik
Zdrowie na języku :PWitajcie, sezon wiosenno-letni obfituje w pyszne owoce. Na targowiskach i w zieleniakach możemy kupić pachnące truskawki, maliny czy borówki - wybór jest przeogromny. Przyznam, że zawsze z niecierpliwością czekam na ten moment kiedy to na moim stole będą królowały świeżutkie owoce. Z owoców można przyrządzić wiele smacznych deserów, koktajli czy po prostu zjeść je bez dodatków. Ale kiedy znudzą się(...)takiej postaci to mam dla Was propozycję na pizzę z owocami. Uwierzcie, że warto spróbować! Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6. Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy
Health-Fit-Lifejedzeniu pysznego ciasta nie chodzi tylko o sam fakt jedzenia:). Dobre ciasto zawsze jest świetną okazją do spotkania. Sięgnijmy po swój ulubiony przepis, zrealizujmy go z sercem i podzielmy się z bliskimi. Pozwólmy by świat na chwilę się zatrzymał. Sernik: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru 100g margaryny Palma Dodatki: 300ml śmietanki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie fixu do usztywnienia śmietany owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki mięta do dekoracji 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około
Szefowa kuchnitrochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami kiedy kroiłam je na kawałki. Bałam się nawet, że za bardzo zaszalałam i skończy się na jednym, wielkim zakalcu, ale nic z tych rzeczy(...)mięciutkie, delikatne i jednocześnie wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie owoce np. maliny albo trochę startych jabłek i też będzie pysznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się skończył), kobiałki truskawek, pęczki szparagów, młode cukinie i oszałamiająco pachnące pomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które w Danii są drogie i ciężko je dostać. A tu proszę(...)sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki(...)cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak JedzeniaNiestety sezon truskawek się kończy, a ja muszę pomału przechodzić na odwyk truskawkowy ;( jakie to smutne ! Będzie ciężko, ale postaram się zrekompensować stratę malinami, arbuzem oraz borówkami. Te placuszki robiłam jakieś 1.5 tygodnia temu na moje urodzinowe śniadanie ;) Niestety przepisu nie zapisałam, wypadł mi z głowy, ale po drugiej próbie udało mi się go odtworzyć ;) Składniki (8 placuszków): 2 jajka(...)łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćużyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki. Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem. Olej rozgrzewamy(...)spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł. Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podajemy dekorując cukrem pudrem i konfiturą z malin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichałwy waniliowej 250 g mascarpone Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 300 g malin 80 g cukru 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie(...)przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy z białek i delikatnie mieszamy, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchnisolą włosy, wpychając mi je jednocześnie do ust, a ja borykam się z natrętny owadem, nieustannie usiłującym odebrać mi całą przyjemność jedzenia słodkiego. chrupiącego gofra z bitą śmietaną i malinami - moje dziecięce wspomnienia z wakacji łączą się nierozerwalnie z goframi i zbyt małą bibułkową serwetką, do dziś nie wiem co miała na celu, ale zapewne nie otarcie z twarzy nadmiaru(...)dodajemy całe jajka 3. W misce miksera mieszamy przesianą mąkę, cukier, sodę i sól, miksując powoli dolewamy mieszankę mleka i drożdży, miksujemy na średnich obrotach miksera do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego 4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, powinno podwoić swoją objętość, a na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza 5. Nagrzewamy gofrownicę, ciasto
Słodki Kompromisłyżeczka cukru waniliowego 40 g skrobi ziemniaczanej (2,5 łyżki) 100 g miękkiego masła 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: ok. 500 g owoców (np. maliny, borówki, truskawki) galaretka o wybranym smaku (u mnie truskawkowa) Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Biszkopt: Mąkę, skrobię(...)dodaj olej, zmiksuj przez chwilę. Odstaw mikser. Do miski z masą jajeczną przesiej sypkie składniki i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę (dosyć delikatnie, żeby nie zniszczyć piany). Gotowe ciasto przełóż do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki pozostaw puste, nie smaruj ich tłuszczem). Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160° przez ok. 15 min, do suchego
Słodki Blogolej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką (mieszać zgarniając ciasto z brzegów miski na środek). Dno tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki(...)kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny+woda do nasączenia blatów świeże owoce do dekoracji: czereśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, listki mięty *jogurt grecki bez mleka w proszku, z podanej ilości jogurtu wychodzi mi 350g serka labneh. Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na gazę, powiesić żeby serwatka odciekła i powstał serek
Obiad gotowyCzas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 4h 00 min Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone By Piotr 2 lipca 2018 Lody
Pogotujmy.plpomidorki sezamki Dzień 2: Bułeczka drożdżowa pomidorki koktajlowe żółte, różyczka brokuła (tylko sparzona wrzątkiem), plaster papryki Zapraszam po inspiracje na bułeczki domowe: Słodkie bułeczki – przepis Drożdżówki z serem i malinami Drożdżówki z ananasem Drożdżówki piernikowe Proste drożdzówki z makiem Drożdżówki z dżemem Dzień 3: makaron penne pełnoziarnisty ugotowany al dente ( przepis ) szynka domowa ( przepis ) – grube plastry wycięte foremka(...)wycięty foremką w kształcie serca Dzień 4: buła z szynką domową ( przepis ), sałatą i papryką winogrona daktyle suszone Może Cię zainteresować: Zbiór przepisów na domową wędlinę Dzień 5: marchewka ciasto z karobem – przepis ser żółty wycięty foremką w kształcie gwiazdek jabłko kabanos Przepisy na inne, zdrowe ciasta: Ciasto cytrynowe z cukinią Wegańskie ciasto burakowe z czarną porzeczką, suszonymi śliwkami
Dorota Smakujetruskawkowym, ale udało mi się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga(...)skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko
Kuchnia MagdaLeny