Dodatkowo: maliny porzeczki czarne borówka amerykańska mięta do dekoracji masło do smażenia syrop klonowy Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Do miski wybijamy jajko, dodajemy obydwa cukry, miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Wlewamy mleko do ubitego jajka i schłodzone masło, mieszamy. Na samym końcu dodać suche składniki i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić ciasto
Kuchnia Danusiciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem Sernik na ciasteczkowym spodzie Sernik z kajmakiem i malinami Szybki sernik
Relaxtimebardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych
Smaki Na Talerzuwyrośnięte ciasto odgazowujemy ,wyrabiamy dosłownie chwileczkę i dzielimy na małe kuleczki .Odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem. Następnie gotujemy po kilka sztuk na wrzątku w garnku z dziurkami pod przykryciem około 15 minut .Ja sprawdzam wykałaczką czy są gotowe .Jeśli wykałaczka jest sucha to znaczy ,że są dobre. Sos malinowy: 200 g malin mrożone
Ladylaura.koła. Ciasto układam w wysmarowanych masłem foremkach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekę około 15 minut, aż się zezłocą. Podaję je z dżemami, kremami, bitą śmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową ricottą (ricotta+ ekstrakt z wanilii +cukier wg uznania), brzoskwiniami Paraguayo i malinami, posypane
Zapiski Młodej Żonyminimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu. Maliny i jeżyny oczyszczamy z szypułek, resztek liści, a następnie płuczemy i osuszamy. Owoce mieszamy z cukrem i przekładamy(...)słoja. Następnie delikatnie je uciskamy. Wszystko zostawiamy na 48 godzin. Po tym czasie owoce z cukrem zalewamy spirytusem tak, by płyn zakrył owoce. W ten sposób macerujemy jeżyny i maliny przez ok. 2 miesiące w ciemnym miejscu. Po dwóch miesiącach, do wyparzonych butelek, zlewamy płyn przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak aby pozbyć się cząstek owoców. Butelki
KorniszonkiDelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masła pół szklanki cukru pudru
Malinowa KawiarenkaPlacuszki o waniliowym smaku , Dzięki dodaniu maślanki i jogurtu są delikatne Dzieci się nimi zajadają ale i dorośli z przyjemnością skuszą się na tę
Malinowa Kawiarenkastarannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga(...)musem. Ten ekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi nas do spokoju ducha, bo czyż może być inaczej po czymś tak pysznie słodkim...? Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi owocami, nadadzą się maliny, wiśnie, truskawki, ja jednak uwielbiam te rubinowe wisiory porzeczek. Składniki: na 18 szt Czas przygotowania: 120 min Babeczki 250 g mąki pszenne 250 g miękkiego masła 250 g cukru
Słodki Kompromispuszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko na urodziny. Letni tort z owocami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt jasny: 4 jajka 150 g cukru(...)mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego poncz: sok z 1,5 cytryny 2 łyżki wody owoce: 500 g truskawek 1 banan 4 kiwi 125 g jagód 125 g malin 1 świeży ananas dodatkowo: 75 g płatków z orzechów laskowych listki melisy Biszkopt jasny: Mąki przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziarna z laski wanilii dekoracje: praliny czekoladowe 70 g kremu krówkowego ciastka kruche kwiatki galaretki malinowe serca kakao do posypania ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone masło, sól, cukier, jajko, migdały zmielone. Ciasto zagniatam malakserem. Formuję kulkę i wstawiam do lodówki na godzinę. Dzielę na dwie części. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia, przez drugi arkusz papieru(...)rozwałkowane ciasto i za pomocą noża wycinam kształt serc. To samo robię z druga kulką ciasta. Wałkujcie ciasto na papierze żeby potem można było przenieść na blaszkę. Z reszty ciasta wycinam małe ciasteczka w kształcie serca. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam najpierw jedną blaszkę i piekę około 12 minut. Potem wstawiam drugą blaszkę. Obserwuje czy ciasto ładnie
wesoła kuchnialekkie ciasto na biszkopcie z pianką z bitej śmietany i galaretki z owocami sezonowymi. Bardzo łatwe i szybkie. W sam raz dla niespodziewanych gości.W tym okresie jak najbardziej można użyć owoców mrożonych. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt z 3 jajek 300 ml śmietanki kremówki 36 % 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki winogronowe owoce- truskawki,maliny,borówki
Przepisy mojej mamyZaczynają się pojawiać świeże truskawki, ceny są kosmiczne, ale już teraz warto zaopatrzyć się w kilka dobrych i sprawdzonych przepisów. Dzisiaj przepis na pyszny, lekki i
To co lubię - gotuję i polecamświeżych malin, 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia. Sposób przygotowania: Na początek oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno. Do osobnej miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy mąkę, cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto
Natka Pietruszki