kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około
moj przepis nakompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około
moj przepis nakompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około
moj przepis naMalakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu. Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i
Wanilia i KardamonDomowe lody na patyku to przepyszny deser w sam raz na ochłodę w upalne dni, idealny dla dzieci. Są rewelacyjne w smaku łatwe do zrobienia, zawierają
Smakowite DaniaWykwintny deser, który rozpieści nasze podniebienie, pobudzi zmysły, a przy tym jest bardzo łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 litr mleka 100 ml likieru advocat 100 gram
kgwjanczewosezon na nie w pełni to korzystam ile się da. Przepis bardzo prosty i szybki do zrobienia. Jak skończy się sezon na jagody to możecie zamienić je np na maliny,będzie również pysznie. Składniki: 0,5 litra jagód 1 kg sera sernikowego z wiaderka 450 ml śmietanki kremówki 30 % 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 250 g herbatników(...)Ubijamy śmietankę kremówkę(200 ml )z łyżką cukru pudru i jak zgęstnieje dosypujemy 1 opakowanie śmietan fixu, jeszcze chwilkę miksujemy .Śmietankę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na wierzchu ciasta różyczki.Po wierzchu jeszcze posypałam jagodami które odłożyłam na początku. Smacznego!!! Zapraszam również na inne moje serniki na zimno: Sernik na zimno z jogurtów greckich i mascarpone Sernik straciatella
Swojskie jedzonkoniebo w gębie! Generalnie Clafoutis to zapiekany deser, którego ciasto przypomina nieco ciasto naleśnikowe, którym zalewa się owoce. Nazwa pochodzi od słowa 'clafir', czyli wypełniać, co w przypadku tego ciasta dotyczy owoców, które wypełniają je po brzegi. We Francji słynie z niego Limousin, gdzie piecze się go tylko przez kilka tygodni w roku, ponieważ głównym składnikiem są słodkie, ciemne wiśnie(...)czyni mu to zbytniej krzywdy. Podaje się je na ciepło, oprószone lekko cukrem pudrem. Można też troszkę poszaleć i przygotować je w nieco innej wersji, na przykład z malinami, jagodami, morelami czy winogronami, a nawet z pomidorkami koktajlowymi, kiełbasą czy żółtym serem, ale to już nie na słodko, tylko w wersji wytrawnej, która też ma swoich zwolenników. Ja proponuje
Przepysznik - BLW i nie tylkopuszki Maliny Orzechy laskowe Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietany 36% 60 ml mleka Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko Tarta z owocami i musem czekoladowym wykonanie: Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego
Delusional Trineulubionych ciast, ale niestety wymagają troszkę czasu no i nie należą do najlżejszych deserów. Jem je zazwyczaj od święta albo przy jakichś specjalnych okazjach (i wtedy dopiero smakują wyjątkowo), a jeżeli tak nagle najdzie mnie ochota na sernik to przygotowuje wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło na serniczki kokosowe z dodatkiem pysznych malin. W przepisie
Healthy food explorermaliny wygrywają w tym okresie), Miśki to oczywiście polewa czekoladowa :P Składniki: 1 szklanka śmietany 1 jajo 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody olej lub masło do smażenia Przygotowanie: jajko rozbełtać z cukrem dodać do niego śmietanę i dokładnie wymieszać dodać suche składniki i wymieszać - konsystencja gęstego ciasta
Gotowanie z pasjąDodatkowo: maliny porzeczki czarne borówka amerykańska mięta do dekoracji masło do smażenia syrop klonowy Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Do miski wybijamy jajko, dodajemy obydwa cukry, miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Wlewamy mleko do ubitego jajka i schłodzone masło, mieszamy. Na samym końcu dodać suche składniki i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić ciasto
Kuchnia Danusiciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem Sernik na ciasteczkowym spodzie Sernik z kajmakiem i malinami Szybki sernik
Relaxtimebardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych
Smaki Na Talerzuwyrośnięte ciasto odgazowujemy ,wyrabiamy dosłownie chwileczkę i dzielimy na małe kuleczki .Odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem. Następnie gotujemy po kilka sztuk na wrzątku w garnku z dziurkami pod przykryciem około 15 minut .Ja sprawdzam wykałaczką czy są gotowe .Jeśli wykałaczka jest sucha to znaczy ,że są dobre. Sos malinowy: 200 g malin mrożone
Ladylaura.