części z konieczności, po części z preferencji smakowych- coraz bardziej odpowiada nam smak ciast na bazie mleczka kokosowego. To ciasto- torcik na 2-gie urodziny naszej Małej Wielbicielki owoców. Zauroczyło swym smakiem nie tylko Jubilatkę, choć gości było niewielu, to ciasto znikało błyskawicznie... 👌😋 A to myślę najlepsza rekomendacja 😃 Jest bardzo orzeźwiające, idealne na upalne dni. Piekłam w tortownicy (ciemna(...)ciasto doznaje wstrząsu i staje się równe (a nie wybrzuszone środkiem, a wklęśnięte i skurczone bokami). Stosuję tę metodę od kilku lat i zawsze się sprawdza. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Masa owocowa: - 3 galaretki na 500g wody każda (u mnie malinowa i owoce leśne) - 500ml schłodzonego mleczka kokosowego (używam z kartonika, płynnego, z dobrym składem- bez zagęstników) - 160g malin (dałam
Smaczne Zdrowebakalie. Palce lizać! Składniki: 400-450 g mąki pszennej 500 ml kefiru, mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1,5-2 szklanki borówek amerykańskich, malin, posiekanych w kostkę jabłek lub gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód szczypta soli olej do smażenia do podania cukier puder Przygotowanie: Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę(...)mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka. Dodaję rozczyn z mąki i drożdży, odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie owoce mieszam delikatnie z ciastem, odstawiam na kolejne
Zasmakuj Kuchniciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty (w połowie ciastek wycinamy otwory) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Pamiętajmy, że ciasteczka mają się tylko delikatnie zarumienić. Upieczone ciasteczka studzimy, a następnie te z dziurką oprószamy cukrem pudrem. Dżem przecieramy przez sitko (żeby pozbyć się pestek), jeśli nie mamy dżemu z malin równie
Rozpustne gotowaniemalin, pomarańczy brzoskwiń, różu arbuza, czerwieni truskawek. Truskawki to moje ulubione owoce, sezon na nie wciąż trwa, więc trzeba z tego korzystać. Ostatnio wciąż wykorzystuję je w kuchni. jednak dziś przedstawię Wam przepis nie na wypieki czy desery, a na obiad z wykorzystaniem truskawek :-) mowa tu o knedlach. Są mięciutkie, bardzo pyszne sycące, z pyszny sosem truskawkowym. Do ciasta oprócz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumalin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka mąki pszennej 1 filiżanka jogurtu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: olej roślinny owoce jagodowe lub jabłka pokrojone na małe kawałki (mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta
KUCHARNIAustach. Aksamitnie puszysty sernik o konsystencji ptasiego mleczka zalany galaretką, sprawdzi się idealnie w upalne dni. Do sernika dodałam oczywiście świeże truskawki, ale możesz także użyć innych, sezonowych owoców: malin, jagód, wiśni, ananasa, brzoskwini. Składniki: Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 – 26cm. Szklanka to na moim blogu zawsze pojemność 250 ml. Kaloryczność: 100g sernika zawiera 165 kcal(...)przestudzoną galaretkę i ponownie miksuje, aż masa się połączy. Masę wylewam na biszkopty. Robię to także delikatnie i z bliskiej odległości by biszkopty nie wypłynęły na górę. Blaszkę z ciastem wstawiam oczywiście do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczam w 0,8 litra wrzątku. Po rozpuszczeniu studzę. Krok 3. Przygotowuję warstwę z galaretek i truskawek. Ciasto wyjmuje z lodówki, truskawki myje
Ania gotujewarunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz. Krajanka malinowa Składniki: Biszkopt prostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm 6 żółtek 3 białka(...)wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu. Galaretka malinowa 500 g malin, mogą być mrożone 80 g cukru 200 ml wody 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek żelatyny w poszku Żelatynę namocz w wodzie. Wszystkie składniki na galaretkę, a mianowicie wodę, maliny
codojedzeniaZapraszam Was na letni, lekki, owocowy deser. Robi się go bardzo szybko i jest wyjątkowo prosty i smaczny. Świetny sposób na przemycenie owoców dla małych niejadków
To co lubię - gotuję i polecamWreszcie za oknem mamy piękne lato, a ja mogłam wyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia, idealny na
Chilli Czosnek i OliwaBezowa rolada z kremem cappuccino - czyli coś na co miałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga i został
W Moim Magicznym DomuŚwięta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy
Malinowa KawiarenkaPączusie - Serduszka to idealny pomysł na Karnawał, Tłusty Czwartek czy też Walentynki. Pączusie w takiej formie z pewnością wzbudzą sensacje na każdym stole i niezależnie od
Słodka StronaDelikatne naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze z waniliowym twarożkiem lub homogenizowanym serkiem i świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami). SKŁADNIKI / 10 szt 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cukru 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę(...)kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki. Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy
cool and mintykilku tygodni moja ma ł a kuchareczka prosiła mnie o ciasto z kremem z mango. Jak tu odmówić dziecku, które ma wielk ą ochotę jeść a jeszcze większą piec i krzątać si ę w kuchni :) Za oknem wciąż upały, wi ę c przygotowałyśmy tart ę bez pieczenia. Tarta na mocno czekoladowym(...)spodzie z ciasteczek cudownie komponuje si ę z przepysznym kremem z mango i mascarpone. Smak tarty wzbogaciłam dodatkiem malin, borówek i kawałeczkami mango. Emma była zachwycona tart ą i prosiła mnie o przygotowanie kolejnej w najbliższym czasie. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI Tarta 250 g czekoladowych ciasteczek 100 g masło 1 łyżka gorzkiego kakao Krem z mango
La grande e la piccola cuocaciasto służyło zaledwie jako lepik, czyli żeby nie dominowało. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pół godziny. Wieczorem trzeba było się rozgrzać. Idealny do tego był lokalny trunek TATRATEA. To, jak sama nazwa wskazuje, nalewka herbaciana, ale występuje w wielu ciekawych smakach. Mój ulubiony zbójnicki, czyli zioła z malinami
Kryzysowa Książka Kucharskamalinami) Przygotowanie: Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier lub ksylitol i startą skórkę z połowy wyparzonej cytryny. Wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, jajka i olej. Małe owoce zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem
Ze smakiem i z pasjąmalin. Kto co lubi, kto co wyniósł z domu. Po całych owocach w nadzieniu, poznacie te najlepsze pierogi czy jagodzianki, a nie po jakiejś pseudoowocowej mazi, jaką nadziewają producenci swoje wyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto
Mieszam w GarnkuPuszysty biszkopt kakaowy...tym razem z patelni;-) Smakuje, jak najlepsze ciasto, a robi się naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą(...)śmietaną i sosem truskawkowym. Świetnie będą pasowały także jagody i maliny. Poza sezonem omlet podaję bez świeżych owoców, a sos przygotowuję z owoców mrożonych. Sos truskawkowy i bitą śmietaną należy przygotować w pierwszej kolejności, gdyż smażenie omletu zajmuje nie więcej niż 10 minut. SKŁADNIKI / 2 porcje OMLET 3 jajka w temp. pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki
cool and mintyciasto z TEGO przepisu SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 600 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 150 - 170 g mascarpone (zimnego) cukier puder do dosłodzenia kremu (opcjonalnie, ja dodałam 2,5 łyżki) dżem truskawkowy (lub inny według uznania) maliny
Słodko-Słony Świat Ilony