jakaś odmiana...warto spróbować..do tej pizzy można użyć dowolnych miękkich owoców..u mnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki(...)ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy , do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu
Moje domowe kucharzeniegęsty serek śmietankowy w kostce) 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania miseczka malin (u mnie mrożone, ale można użyć świeże) cukier puder do oprószenia rogalików Przygotowanie: Do miski przekładamy cały ser, dodajemy masło (lub margarynę) i wsypujemy mąkę pszenną. Całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio(...)koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty (ja niektóre później zmniejszyłam, jeśli chcecie więcej mniejszych rogalików podzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie dwa koła). Na każdy trójkąt (u góry) układamy po kilka malin (w linii) i ostrożnie zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie okruszkiBardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych. Składniki(...)blaszkę o wym. ok 22x28cm: 300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych) 5 jajek 1,5 łyżki kakao 5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową) 5-6 łyżek ksylitolu 1/2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Owoce opłucz i osusz. Mąkę
Ze smakiem i z pasjąLato rozbuchane, nadmiar warzyw i dojrzałych owoców, tryskających smakiem – lubię te miesiące jak żadne inne. Nie tylko dlatego, że są wakacje i urlopy ( a tak
Cooking for EmilyBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju 450 g malin cukier puder do posypania Wykonanie : Odłoż dwie łyżki mąki do oprószenia owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie
cucinareBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju 450 g malin cukier puder do posypania Wykonanie : Odłoż dwie łyżki mąki do oprószenia owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie
cucinarebabeczki) z budyniem czekoladowym Chocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy Stewart Chińskie ciasteczka z wróżbą Sernik na zimno z malinami Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Ciasto Rafaello bez pieczenia The post Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedomu w trakcie pieczenia. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 1 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru(...)minut. Dnem ze szklanki docisnąć i zrobić wgłębienie. Nałożyć porcję twarogu dodać maliny i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach góra-dół około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem. W tym czasie jak ciasto wyrasta przygotować kruszonkę i nadzienie. Nadzienie: Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, proszek budyniowy, cukier według
Ala piecze i gotujewięc jeśli chcecie, możecie włączyć go do swojego Bożonarodzeniowego menu. Goście na pewno będą zachwyceni a Wy nie spędzicie całego dnia "w garach". Maliny są tylko ozdobą, w przypływie inspiracji wrzuciłam ich kilka na wierzch ciasta, już po upieczeniu. Zaskakująco wpasowują się w smak, więc jeśli macie je pod ręką, nie wahajcie się ich wykorzystać. PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI
Gotowanie to kochaniekreatywność pozwalając dekorować pizzerinki. Gotowanie odpręża i relaksuje. Róbmy to często, razem z bliskimi:). Ciasto: 250g mąki pszennej 125g margaryny Palma 125g kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru pudru Dodatki: 200g masła orzechowego 200g malin 100g borówek kilka sztuk małych bezików sos czekoladowy czekoladowa posypka mięta do dekoracji 1. Drożdże, cukier(...)czasie odrywamy po małym kawałku ciasta, formujemy kulę. Rozwałkowujemy ją cienko, brzegi sklejamy na kształt pizzy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut. Studzimy. 3. Wcześniej przygotowane spody smarujemy masłem orzechowym, wykładamy maliny, borówki, pokruszone bezy. Polewamy sosem czekoladowym, posypujemy czekoladową posypką, dekorujemy liśćmi mięty
Szefowa kuchnibiałek... Tak więc z moich zamrożonych/rozmrożonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami i truskawkami. Doskonałe będą też borówki i maliny. Moich poziomek trochę zabrakło, bo były tak smaczne, że zanim włożyłam do ciasta, to po prostu „wyszły”... Przepis na te babeczki sprawdził się wielokrotnie, bo robią się błyskawicznie i są niezawodne, pyszne, w środku wilgotne, puszyste(...)białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier puder. Następnie dodałam przesiane obie mąki, oraz wystudzone masło. Ubiłam mikserem żeby składniki
Kuchnia u Krysicukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 2-3 łyżki serka mascarpone mała garść świeżych malin Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder i mieszamy dokładnie(...)odstawiamy na 30 – 40 minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć
Ciastkozercystołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam
Sajkofanka smaku