dodatkiem stewii. Dodać oliwę, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli. Do mokrych składników wsypać suche, lekko wymieszać, dodać maliny na końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Formę muffinkową napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ciastka ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić na metalowej kratce
6niebomąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję(...)gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód. Galaretka: - 2 rozpuszczone galaretki - owoce według upodobań ( u mnie jabłka, banany, maliny i jagody) Na wystudzony budyń ułożyć owoce oraz wylać galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Podawać z gorącą kawą
Receptura smakujakie w pracy, te domowe nigdy mi się nie znudzą😎 Od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl o własnym biznesie cukierniczym, bo jak wiadomo cukierni z "normalnymi" ciastami jest na pęczki, a takich w zdrowszych wersjach nawet w niektórych miastach zero.😕 Z pewnością nie jeden smakosz moich wersji by się znalazł i myślę, że nie zbankrutowałabym od razu(...)powtarzamy proces ze śmietanką i żelatyną, dodatkowo dodając maliny. Powstałą masę wylewamy na biały spód i ponownie do lodówki do stężenia masy. 5. Przygotowujemy galaretkę (ja dałam pół opakowania), odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na sztywny spód. Wstawiamy do lodówki na parę godz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta: 2320 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuWakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są! Pamiętacie jeszcze tę słynną kiedyś piosenkę kabaretu OT.TO? Gdy jeszcze chodziłam do szkoły, każdy nucił
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego
greenscarfgości. TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE, MANGO I MALINAMI Tym razem zamiast pieczenia tortu na tradycyjnym biszkopcie, postanowiłam wykorzystać przepis na roladę. Ciasto jak zawsze wyszło przepyszne i nie został po nim nawet okruszek. ciasto x 2: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 50 g roztopionego i przestudzonego masła 1/4 łyżeczki sody 20 g szpinaku 3-4 listki(...)cytryny, po czym delikatnie mieszamy ze śmietanką. dodatkowo: 3 łyżki konfitury z malin 50 ml soku z mango (lub pomarańczy) liofilizowane maliny świeże maliny opcjonalnie różowe rafaello jadalne kwiaty (wykorzystałam dalie) Biszkopty nasączamy sokiem. Pierwszy z nich smarujemy konfiturą, a następnie wszystkie przekładamy masą. Wierzch ozdabiamy malinami. Świeczki skręcone neonowe BABECZKI Z JAGODAMI 180 g mąki orkiszowej jasnej
Mienta blogciasta. Urozmaicają one smak i sprawiają, że deser nie jest taki prosty w smaku, a dodatkowo ładnie wygląda i fanom truskawek z pewnością zasmakuje. Ciasto takie można przygotować również z innymi sezonowymi owocami, np. z malinami czy jagodami. Wtedy galaretkę zmieniamy adekwatnie do owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek(...)sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). 2. Truskawki obrać z szypułek, umyć i osączyć na sicie. 3. Galaretki przygotować według przepisu
Danka Pichcisokiem cytrynowym, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C na funkcji termoobieg przez 60 minut. Jeśli ciasto
In my kitchenzajmować się aranżacją wnętrz, ostatnio na http://www.indecotrojmiasto.pl/ znalazłam cudną szafę wnękową do sypialni ;) Uwielbiam ten etap remontu :D Wracając do ciasta, jest pyszne! Biszkopt ( w wersji bez pieczenia podłużne biszkopciki), masa śmietanowa z galaretkami, a na wierzchu maliny, zatopione w kolejnej galaretce ;) Świetnie smakuje, doskonale wygląda. To ja, skusicie się? Polecam! Składniki na spód: 2 jajka 75 g cukru(...)tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa śmietanowa: 2 galaretki malinowe 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 250 g malin 1 galaretkę malinową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, wystudzić, odłożyć
Domowa cukiernia Ewymąki 100g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz do rolowania Nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę(...)całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem rozkładamy równomiernie na posmarowaną dżemem roladę. Na krem rozkładamy równomiernie całe maliny. Delikatnie dociskając, zwijamy roladę. Przy
Smaczna StronaPyszny sernik na zimno z jeżynami tym razem w wersji twarogowej. Jeżeli nie jesteście wielbicielami jeżyn polecam użyć malin, szczególnie teraz, kiedy jest pełnia sezonu. W zasadzie to każde owoce się tutaj nadadzą. Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód
Pieguskowa KuchniaPomysł na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek - twarogowe placki nadziane malinami oraz borówkami. Proste i łatwe do przygotowania. Placki należy smażyć na małym ogniu i pod przykryciem, aby były miękkie i puszyste. Dodatkowo, placuszki polecam nadziewać świeżymi owocami, ponieważ odmrożone malin oraz borówki puszczą dużą ilość soku. Ps. do placków dodałam mrożone borówki, stąd mogą wyglądać na spalone(...)proszek do pieczenia i dodać jogurt naturalny oraz wlać ekstrakt. Wszystko ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem masła klarowanego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek), a na wierzchu ułożyć po dwie borówki oraz dwie maliny. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem (z obu stron, aż do zezłocenia placków
Ugotowaćwakacjami. Zrobiłam gofry z dodatkiem migdałów, malin i jogurtu. Mogą być na śniadanie, deser jak kto lubi. gofry: 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego pozostałe: 150 g jogurtu greckiego 200 g malin Migdał przekładam do kielicha miksującego i rozdrabniam(...)olej rzepakowy, mleko. Całość miksuję żeby nie było grudek. Biało ubijam na sztywno i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam po łyżce ciasta na jednego gofra. Piekę około 5 minut. Zależy to od mocy urządzenia. Sześć malin rozgniatam i przecieram przez sitko. Sok wlewam do miseczki. Dodaję jogurt. Gofry podaję z malinami i sosem
wesoła kuchniaprzełożony kremem z białej czekolady, udekorowany bitą śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego (proszek ) szklanka cukru
Domowe TortySkładniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3 jajka 50g świeżych drożdży 50g masła 16g cukru waniliowego Masa serowa: 0,5kg mielonego sera twarogowego 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 budyń waniliowy Kruszonka: 50g masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Dodatkowo: Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki i maliny(...)cukier waniliowy *** *** Do suchych składników dodajemy masę jajeczną z drożdżami i całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy jeszcze ciepłe rozpuszczone masło i mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników *** *** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia – na pół godziny w ciepłe miejsce *** *** W międzyczasie przygotowujemy masę serową: Do sera dodajemy żółtka, cukier oraz budyń (proszek
Blog z Apetytem