ciasto z malinami - 7117 przepisów (strona:203/475)

Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy 194

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego Do nasączenia: 100ml cytrynówki 80-90ml wody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany(...)przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Foremkę o wymiarach 22x20cm w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać

Mała Cukierenka
Ciasto z budyniem kokosowym, śliwkami, malinami i bezą :) 150

Śliwki i maliny to dla mnie zwiastun jesieni, który koniecznie wykorzystajcie do ciasta. Spód: - 220 g mąki pszennej - 60 g mąki ziemniaczanej - 200 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek (białka zachować do bezy) - 40 g cukru  Do miski wsypałam dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodałam pokrojone masło. Zagniotłam na jednolitą masę. Następnie dodałam 5 żółtek(...)dalej zagniatałam . Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm wysmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Blaszkę wylepiłam ciastem i podziurkowałam widelcem. Ciasto piekłam w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 st. C.  Warstwa budyniowa: - 1 budyń śmietankowy (40g)  - 2 łyżki cukru  - puszka mleka kokosowego  -  1/3 szklanki wody Do garnka

Receptura smaku
Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami owsianymi 154

bardzo smaczne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi. Bardzo długo utrzymuje wilgotność i bardzo fajnie wygląda. I ma jedną wielką zaletę. Jak każde ucierane ciasto zawsze się udaje. Można go upiec z wiśniami, rabarbarem, malinami..... Składniki: 300 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych drobnych + 2 łyżki grubych płatków(...)Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Płatki owsiane drobne wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i ucierając stopniowo dodawać do ciasta. Wlać rum, dodać skórkę z cytryny i ucierać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (samo dno), wlać ciasto , wyrównać. Truskawki umyć i jeśli jest duża przekroić na pół

O kuchni z uczuciem
Ciasto malinowy obłoczek 127

Ciasto malinowy obłoczek to ciasto, które przygotowałam z myślą o sobie Dawno nie jadłam tego typu ciasto, bo zawsze zawierało ono śmietanę, której niestety jeść nie mogę. W tym cieście śmietanę zamieniłam na jej kokosowy zamiennik Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezmlecznej Jeśli nie macie malin, możecie zamienić je na inne owoce Oczywiście możecie zamienić świeże owoce(...)przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory na około połowę wysokości. MALINOWA GALARETKA: 300 g malin 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody Maliny umyj i zblenduj na gładki mus. Potem gotowy mus przełóż do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj aż maliny zaczną się gotować. W kubku wymieszaj mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Wymieszaj dokładnie

365 dni dookoła kuchni
Prosty sernik z borówkami 217

ostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie

Moja Delicja
Sernik z czekoladowym musem i owocami-(dla gości) 168

cukier waniliowy 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki czarnej porzeczki Mus: 2 jajka 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Owoce-maliny i porzeczki do dekoracji starta czekolada do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto. Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy

Wanilia i Kardamon
Malinowy sernik bez sera 177

więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki:  5 jajek  1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy z jagodami. 156

jagodami na tortownicę o średnicy 28 cm MUS CZEKOLADOWY: 250 ml śmietany 30% 170 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 70 g czekolady mlecznej) jagody i maliny do dekoracji      Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka(...)łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta

Rozpustne gotowanie
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 327

przechadzając się ostatnio po moim ulubionym targu, na jednym ze straganów z owocami - znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką(...)pestki od malin - mus można jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sito. Gotowy mus zagotować w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. W tym momencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście. Drugą warstwą do przygotowania

Świat Ciasta
Ciasteczka brownie z kremem malinowym 66

używać miksera, ponieważ wtedy ciasto zbyt mocno się napowietrzy - i stworzy nam zbyt grubą, kruchą skórkę na powierzchni. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 20-25 minut, do momentu aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz należy przygotować krem malinowy. Do rondelka przełożyć umyte maliny. Owoce dusić na niewielkim ogniu(...)momentu, kiedy maliny zaczną się rozpadać i osiągną konsystencję sosu.  Masę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, wyłożone dodatkowo podwójną warstwą gazy. Żeby uzyskać jak najwięcej soku z malin, można po przecedzeniu, mocno skręć końcówki gazy i dociskać sos malinowy tylną stroną dużej drewnianej łyżki. Uzyskany, klarowny sok malinowy przelać z powrotem do rondelka. Dusić, aż sok zmniejszy się

Świat Ciasta
Czekoladowa tarta 106

czekolady mlecznej 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej (50-65% kakao) łyżeczka żelatyny + odrobina wody do namoczenia opcjonalnie: ziarenka z połowy laski wanilii lub aromat waniliowy do dekoracji: świeże maliny, borówki, truskawki lub inne ulubione owoce (najlepiej kwaskowe) Czas przygotowania 45 minut Czas chłodzenia: 4-8 h Wielkość foremki Okrągła forma do tarty o średnicy 24 cm Liczba porcji(...)odrobinę mniejszą niż 0,5 cm, aby dobrze się później kroił. Formę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Uwaga : foremkę można wyłożyć wcześniej folią spożywczą, co ułatwi później wyciąganie gotowego ciasta. W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości (ok. 1 łyżka stołowa) wody. Ok. 150 ml śmietanki podgrzewamy w garnuszku (prawie do wrzenia), opcjonalnie z dodatkiem

Analiza Smaku
babeczki z serkiem i owocami lasu 133

babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze(...)mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek 2-3 łyżki jagód leśnych łyżka różowych wiórek czekoladowych Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 159

Torcik jest idealnym ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku(...)pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody) Dodatkowo: 1 galaretka np. malinowa (w zależności od owoców) 1 łyżeczka żelatyny Owoce np. borówki, maliny lub inne 1/3 szklanki wody lub wódki do nasączenia ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej

Smakowy Raj
Ciasto półkruche z owocami sezonowymi 96

prawda ciasto piekłam pierwszy raz i jak zwykle nie było napisane w jakiej blaszce piec ,Ciasto wyrosło wysokie bo dałam do mniejszej blaszki 24 na 24 ,Ale powinno być w większej , przygotowanie ciasta 500 g mąki przesiewamy przez sitko ,dodajemy proszek do pieczenia 2 łyżeczki oraz cukier kryształ 180 g .Dodajemy jeszcze na koniec łyżeczki sól ,oraz margarynę 200g(...)śmietana 3 łyżki ,Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i wyłożyć na blaszkę ,Jeżeli wyłożycie na mniejszą ciasto będzie wysokie ,a jeżeli na większą to ciasto wyrośnie tylko nie będzie już tak wysokie jak na zdjęciu.Nakładamy owoce sezonowe .ja mam tu maliny i borówki. Robimy kruszonke. 7 łyżek cukru 7 łyżek maki i oleju wszystko razem wyrobić i pokruszyć

Moje Wyroby
Semifreddo z malinami i bezami 107

pokruszone bezy. Przemieszać delikatnie i przełożyć do foremek lub pojemnika np. po lodach. Schłodzić w zamrażalniku przez 2-3h. Podawać z ciepłym ciastem lub solo posypane świeżymi owocami lub polane syropem klonowym. Artykuł Semifreddo z malinami i bezami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania