Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Frużelina malinowa: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru 3/4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody(...)rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu. Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
Domowa cukiernia Ewytwarożku 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka 2 białka op. cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby(...)było grudek. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito
Czerwień i błękitPrzepyszny deser kokosowy w postaci mini serniczków z dodatkiem świeżych malin. Aksamitnie kremowe ciasteczka o mocno wyczuwalnym, kokosowym smaku mogą być doskonałą propozycją, na wyjątkowy wieczór we dwoje ;). Do przygotowania tych serniczków, wykorzystujemy dużą ilość mleka kokosowego, białą czekoladę oraz delikatne, samodzielnie wykonane kruche ciasteczka z nutką wanilii. Prawdziwa magia smaków... Polecam! Składniki na kruche spody: 100 g mąki(...)ciasteczek, na podstawy naszych serniczków. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki lub szklanki, wyciąć
Świat Ciastawojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie 17 lipca ;) To bardzo proste ciasto , a smakuje wybornie. Delikatny biszkopt .... puszysta bita śmietana ... i najwspanialsze maliny. Roskosz dla podniebienia gwarantowana :) SMACZNEGO :) Polecam
Malinowa Kawiarenkajajka 1 mała śmietana 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g malin cukier puder do posypania racuszków olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbijamy do miski ubijamy z cukrem, dodajemy opakowanie twarogu oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto po 5 minutach wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. jeszcze przez chwilę mieszamy ciasto. Patelnie rozgrzewamy(...)odrobiną oleju, łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Pieczemy z obu stron aż będą rumiane. Upieczone racuszki wykładamy na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął w papier. Układamy racuszki na półmisku i dekorujemy malinami posypując cukrem pudrem można podać ze świeżo ubitą śmietaną lub w okresie letnim z dodatkiem lodów waniliowych
kgwjanczewoCzekoladowe babeczki nadziane Nutellą i udekorowane pysznym malinowym kremem to bardzo uzależniające połączenie czekolady z malinami :). Czekoladowe babeczki z malinowym kremem zrobiłam dla moich chłopaków, w ramach podziękowań za piękne kwiaty z okazji Dnia Kobiet. Babeczki upiekłam dzień wcześniej, aby ze spokojem zdążyć je udekorować i sfotografować przed popołudniową(...)studzimy. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory (nie wyrzucamy resztek ciasta, ponieważ będą potrzebne). Każdą babeczkę, za pomocą małej łyżeczki, nadziewamy kremem czekoladowym. Z resztek ciasta wykrawamy ‘zatyczki’ i przykrywamy otwory z kremem. Na końcu dekorujemy babeczki kremem malinowym – filmik instruktażowy Tutaj . Przechowujemy w lodówce. Czekoladowe babeczki
Słodki Pomysłkakao do oprószenia kokilek truskawki/ maliny do dekoracji Przygotowanie: 1. Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około 6 kokilek(...)wyczuć ten moment, gdy wierzch jest wypieczony, a środek nadal płynny) Upieczone Lave Cake wyjąć z piekarnika i za pomocą nożyka delikatnie oddzielić ciasto od kokilek. 3. Podawać od razu posypując cukrem pudrem i dekorując truskawkami/ malinami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie WypiekanieCiasto na niedzielę , czyli wspólne pieczenie ..tym razem odbyło się przy wypiekach z malinami..U mnie akurat było wypiekanie, ale można było zrobić coś dowolnego, ważne, aby było z malinami..u mnie w sumie to był dżem malinowy, ale to mniejsza z tym..Pomysł na takie rurki podpatrzyłam u Justynki .Ja mimo porady Justynki dałam dżem -własnoręcznie robiony(...)malin, a nie twardą marmoladę ..ale jak widać nic nie wypłynęło. Razem ze mną w akcji udział wzięły: Paulina , Asa , Małgosia ,Kasia [ klik , klik ] Ewa , . Ciasto: 500 g mąki pszennej 180 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka oleju szczypta soli 1/4 szkl ciepłego mleka 60 g świeżych drożdży (ja też dałam
Moje domowe kucharzeniebiałka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mus jogurtowo - twarożkowy: 200 g jogurtu naturalnego kremowego(...)rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu. Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować malinami
FitKotszklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Składniki dokładnie mieszamy różdżką lub mikserem, następnie dodajemy przesiewając powoli 2.5 szklanki mąki. Ciasto wyjdzie bardzo gęste ale takie ma być. Gotowe wylewamy do tortownicy dekorujemy owocami: truskawki, maliny, jagody pełna dowolność. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu: Renata SH Artykuł Szybkie ciasto z owocami
Wasze PrzepisyBardzo szybkie ciasto, do którego nie potrzeba piekarnika z pysznymi sezonowymi owocami. U mnie w połączeniu z malinami i borówkami. Gościom smakował, a to jest dla mnie najważniejsze 😊 Składniki (tortownica 26cm ): biszkopty 220 g, mleko 1 litr, budyń waniliowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 8-9 łyżek, masło 200 g, kakao 2 łyżki, maliny(...)należy nasączyć i wykładamy masę ciemną. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Do ostygniętej galaretki wkładamy maliny z borówkami, mieszamy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka z owocami zacznie mocno tężec to wylewamy ją na wierzch ciasta. Torcik dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty lub melisy. Ciasto przechowujemy w lodówce
kulinarne odsłony patiOstatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Na taką pogodę proponuję tylko czekoladę i torcik brownie z kremem i malinami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldcukrowy, z agawy, klonowy) 2 i ½ szklanki płatków orkiszowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 1 łyżeczka cynamonu ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne) kilkanaście borówek lub malin tarkę blachę lub foremki na muffinki piekarnik PRZYGOTOWANIE Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach). Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy(...)syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami
Królestwo DeserówCiasto, które z powodzeniem może zastąpić sernik. Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Jest puszysty, delikatny i bardzo oryginalny w smaku. 200 g kaszy jaglanej 400 g kefiru 2 jajka maliny mrożone wedle uznania 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa Kaszę gotujemy w 300 ml wody. Gdy wchłonie całą wodę dodajemy kefir i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, erytrol
Kucharzycasmakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo(...)końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty. 2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki malinowe
Tradycyjna kuchnia Kasi