Targami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno
Ostra na Słodkolimonki Jeśli używacie brzoskwiń do ciasta, to warto wykorzystać też syrop. Wystarczy, że dodacie do niego sok z cytryny lub limonki i wymieszacie. Równomiernie rozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem. Krem: 300 g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette) 330 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru(...)voila! :) Gdy nie zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto
Cooking Monsterurodzin dziecka. Ciasto dla niemowlaka stanie się z pewnością smakołykiem wieczoru. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami, w zależności od sezonu. Idealne będą maliny, borówki, czy też porzeczki. Z niecierpliwością czekam na wasze wrażenia smakowe i opinie. Ciasto w sam raz na piknik ! Pozornie krucha, a jednak twardzielka ! Spokojnie ta tarta ma miękkie wnętrze. Waniliowo – sernikowa, tarta z owocami sezonowymi
Krupeczkiczyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 300 ml śmietany kremówki
Zrób to smacznieNiby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam! Składniki: ok. 300 dag malin 2/3 szklanki brązowego cukru ok. 4 szklanek mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła(...)odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości). Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć
Czerwień i błękitżelatynę, stale mieszając. Do gładkiej masy serowej dodajemy maliny ( możone maliny rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku ) i wszystko delikatnie razem łączymy. Herbatniki FIBROKIF kruszymy na mniejsze części i umieszczamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na ciastka wylewamy masę serową i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą
Smakowite Daniatylko zmielone migdały. Jest dość słodki, więc jeśli wolimy mniej słodkie kremy, można zmniejszyć ilość cukru - później można ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem gotowy krem. Do ciasta pasują wszelkie owoce jagodowe, wspaniale będą smakować tutaj maliny i borówki. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 35x24 (lub troszkę mniejszą): na spód: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku(...)owoce sezonowe Przygotować spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w 180 C ok. 25 minut. Wystudzić. Przygotować krem: ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko z wanilią
Lekcje w kuchniserem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy(...)czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Święta Wielkanocne już za chwilę, warto więc zaplanować
karmelowyszklanki wody Dodatkowo : 500 ml śmietanki 30% opakowanie świeżych malin ok. 500 g Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, d odajemy pokrojone ma male kawałki masło. Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy(...)szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :)) Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny - ja zostawiłam na całą noc. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcynamonem podduszone w czerwonym winie , gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele. Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną godzinę”, wystarczy, że wyjmę je z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam na ciepło
SprawdzonaKuchnia.plKolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem
Zasmakuj Kuchniciasto, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Wiem, że pod koniec sierpnia zdobycie smacznych truskawek graniczy z cudem. Spokojnie można użyć mrożonych, lub zastąpić je malinami czy jeżynami - na nie sezon teraz w pełni. Albo użyć samych moreli - ciasto będzie wtedy cudownie słoneczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzemomencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie, z kwaśnymi nutami jeżyn(...)liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, obtoczyć w pozostałym cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrze