tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty
dolcevitainmykitchenLato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam ;) Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i
Kuchnia w czekoladzieLato inspiruje, inspiruje i zachęca do przygotowywania owocowych ciast i deserów. To najlepsza pora roku, obfitująca w świeże owoce. Czy patrząc na jędrne maliny, błyszczące niczym klejnoty porzeczki i aromatyczne jagody nie macie od razu myśli: "one idealnie sprawdzą się w ... ". Kocham lato, kocham letnie owoce i kocham lekkie, letnie desery. UWAGA KONKURS Jeśli i Wy pałacie tak wielką
kolorowotorcikowoKochani powracam po długich wojażach wyjazdowych. Trochę ostatnio nie miałam czasu na nowe wpisy ale postaram się to szybciutko nadrobić. Pierwszy pourlopowy przepis na pewno
Niezły MłynekLato w pełni , więc wiadomą rzeczą jest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami . Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa. Marchewka (klik
Malinowa KawiarenkaJeżeli lubisz lekkie desery, tan na pewno Tobie posmakuje. Porcja 2 desery Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3
Niezły Młynekfarfocelki” – nawet małe, dziecięce rączki to potrafią Możecie jako nadzienia użyć samych jagód lub mieszanki ulubionych owoców. Oprócz jagód sprawdzą się maliny czy borówka amerykańska. Polecam dodać naprawdę dużo owoców, wtedy ciasto jest jeszcze lepsze. Placek jest na tyle prosty, że nie ma możliwości powstania zakalca czy innej wtopy. Bardzo dobrze się kroi. Polecam bo nie tylko pyszny
Mieszam w GarnkuW okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O
Malinowa KawiarenkaWiem, że sezon na maliny powoli się kończy, ale gdzieniegdzie jeszcze na szczęście są:) Na przykład u mojej dobrej sąsiadki, która nigdy mi jeszcze
Maślane ciasteczkoNie ma chyba prostszych ciast niż takie jak to . Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie
Malinowa KawiarenkaSłodyczy nigdy nie za wiele, a teraz jak możemy uzupełniać je cukrami mniej kalorycznymi to częściej możemy sobie pozwolić na słodkości. Dzisiejszą
Niezły Młynekciasto całkowicie wystygnie, ani powstrzymać się przed ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo w gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
Kulinarne przygody GatityEkspresowy, elegancki i pyszny torcik bez pieczenia. Inspirowany napojem popularnym na alpejskich szlakach narciarskich, składającym się z mocnego espresso, ciepłego likieru Bombardino i bitej śmietany. To
cool and mintykremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego(...)piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce o grubych oczkach
Blondynka GotujeNalewka jest aromatyczna i bardzo delikatna. Doskonale nada się do ciasta i kawy z kumpelą ale i panowie sobie zachwalają tą nalewkę. Miałam maliny i jeżyny świeże ale doskonale nadają się również do nalewki mrożone. Nalewkę robiłam we wrześniu a dopiero teraz przecedziłam i dojrzewa. Już teraz jest dobra a po dojrzeniu będzie doskonała. Nalewka "Owoce lasu". ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieSpróbujcie sami! Mam dla Was przepis na drożdżówki z serem i kokosem. Są pyszne, puszyste, nie przesadnie słodkie, idealne. W lecie możecie dodać do nich maliny lub jagody, jesienią śliwki lub jabłka z cynamonem. Ciasto drożdżowe nie jest wybredne, przyjmie i otuli niemal wszystko, co daje duże możliwości kombinowania z przepisem. Bawcie się nim, niech pięknie Wam rośnie i bajecznie
Smakowity Blog Kulinarnywiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie połowę kruszonki ( lub nieco(...)zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać - nie będzie potrzebna w przepisie. Do zmielonego sera dodawać po kolei jajka, miksując po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Następnie dodać resztę składników ( oprócz malin
Opowieści z piekarnikateż bateria ;-) Chciałam dzisiaj piec ciasto, ale od rana mam dziwnego pecha, więc schowałam jajka do lodówki :-) SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 40 g cukru trzcinowego 60 g masła 100 g mąki orkiszowej tortowej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 300 ml maślanki 200 g malin (świeżych lub mrożonych) do podania syrop klonowy(...)maślankę. W osobnej misce wymieszać obie mąki orkiszowe, proszek do pieczenia i sodę. Powoli wsypać składniki sypkie do mokrych mieszając trzepaczką. Na koniec wsypać maliny i wymieszać delikatnie łyżką. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ciasto nakładać łyżką tworząc małe placki (nie za grube, bo nie da się ich obrócić). Gdy na wierzchu utworzą się bąble, naleśniki obrócić na drugą
Passions hobbies life